Trénink agility 4 - Skoková překážka

Sdílej
 
Trénink agility by měl vždy probíhat pod vedením zkušeného instruktora! Překážky nesmějí být pro psa nebezpečné. Pokud si však se svým hafanem chcete jen občas zaběhat a zaskákat na chatě či na zahradě, Zuzana vám poradí, jak na to.

Jde o nejpoužívanější a nejjednodušší překážku na agility. Skládá se ze dvou bočnic a mezi nimi je laťka o minimální délce 120 cm. Nejvhodnější je dřevěná či plastová o průměru 3 cm. Většinou je barevně zvýrazněna, aby ji psi lépe viděli. Pes nesmí laťku při přeskoku shodit - na závodech by to znamenalo pět trestných bodů. Jestli chcete se svým pejskem zkusit skákat, začněte právě touto překážkou. Na velikosti psa závisí to, jak vysoko od země má tyčka být:

Velikost psa (cm): Výška laťky (cm):

malý: x-35 35-45
střední: 35-42 45-55
velký: 42-x 55-65

Jak na to?

Dejte si pejska na vodítko a postavte se přímo před skokovku. Aby váš pes pochopil, co po něm chcete, nejprve několikrát přeskočte překážku s ním. Nezapomeňte vždy současně pronést důrazný povel „Hop!“ Pes rychle pochopí, co po něm chcete. Pak můžete zkusit bočnici oběhnout a skáče jen pejsek na vodítku. Pokud se opakovaně povede i tento cvik, vodítko sundejte a můžete to zkusit bez něj. Nezapomeňte pejska chválit a odměňovat, aby z toho měl radost.

Příště překážky s kontaktní zónou 1