Žonglér: bez tréninku to nejde

Sdílej
 

Kdyby u nás existovala střední škola žonglování, možná by po devítiletce Martin zamířil právě tam. Taková škola u nás však zatím není. Tak by rád studoval někde, kde bude mít blízko ke svému dalšímu velkému koníčku – programování.

Kdy a kde ses poprvé setkal se žonglováním?

Na táboře pražské Stanice mladých techniků Vyšehrad (www.stv.cz) před pěti lety. Tehdy spíš jako divák. Od té doby na tábor do Janských Lázní jezdím každý rok. Kromě tradiční celotáborové hry (letos na téma Harry Potter) tam máme i různé specializace a v tzv. miniškolách si můžeme vyzkoušet např. stavění házedel, fotbal, žonglování, šifrování. A já se před třemi roky přihlásil do miniškoly žonglování…
Takže jsi byl úplný začátečník?

Ano.
A s čím jsi začínal?

S míčky.
Jsou potřeba nějaké speciální?

Můžeš to zkusit třeba s tenisovými míčky. Ale jsou poměrně lehké, takže pokud se žonglováním budete chtít zaobírat víc, bude to chtít i speciální míčky. Docela na začátku stačí i jediný míček. Pak druhý, třetí…
Kolik jich zvládáš teď?

Čtyři.
Tábor skončil, skončila miniškola. Co pak?

Na letáčku z domu dětí ULITA (www.ulita.cz) jsem objevil, že v Praze 3 existuje Klub žonglérů. Scházejí se každý pátek v tělocvičně a tam se mohou přiučit nové triky nebo vyzkoušet další žonglérské pomůcky. Já mám kromě míčků a kuželek rád ještě diabolo.
Můžeš ho těm, kteří netuší, jak vypadá, představit?

Diabolo připomíná dvě misky spojené dny k sobě. Nežongluje se s ním "tradičně", jako s míčky, ale s pomocí dvou hůlek, mezi nimiž je upnut provázek.
Dá se žonglování naučit z knih nebo z internetu?

Bez trénování ne. Určitě se tam dají objevit různé triky, ale rada někoho zkušenějšího je vždycky lepší. Hodně odkazů je na stránkách www.zonglovani.cz. Teď se snažím trénovat jízdu na jednokolce, kterou jsem si moc přál k 15. narozeninám. Mám-li příležitost, zkouším i ohnivé kuželky.
A nebojíš se, že se spálíš?

Ani ne. Trénuji nejdřív s obyčejnými. A dokud kuželky dobře hoří, není velké nebezpečí, že bych je chytil špatně.
Co tě ještě baví?

Počítačové hry, programování – asi nejvíc Delphi a C++. A pak ještě čtení knížek – hlavně Harry Potter. Nemám rád dlouhé čekání, tak jsem dva poslední díly přečetl v angličtině.
Čím bys chtěl být?

Programátorem.

Autor

-pal-