Svět 2005

Svět 2005
Sdílej
 

Klávesnice pro hračičky

Z moskevského Kremlu v minulosti přicházelo leccos, jen ne špičková technologie. Ale časy se mění. Pouhé dva bloky od tohoto symbolu zašlé komunistické moci nyní sídlí firma Artemije Lebeděva, která se příští rok chystá uvést na trh opravdu hi-tech klávesnici. Její tlačítka mají miniaturní displeje, na nichž se mohou znaky libovolně měnit. Takže jakmile dopíšete domácí úkol, stačí změnit nastavení a z klávesnice se stane třeba zbrojnice pro hru Quake (na horním obrázku). Zdrojový kód programu, jímž jsou vlastnosti tlačítek určovány, bude veřejně přístupný, takže zdatný kutil si klávesnici vytuní dle libosti a vytvoří si speciální klávesy pro libovolný program nebo hru.
Znaky na klávesách jsou zobrazovány moderní technologií OLED (Organic Light Emitting Diode - organická dioda vydávající světlo), jejímž základem jsou organické materiály, které vydávají světlo, pokud jimi prochází elektrický proud.

-von



Malá velká čísla


1/4 Nejmenší dálkově ovládaný robot na světě měří pouhou čtvrtinu milimetru. Do tečky za touto větou by se vešli dva za sebou. Robot vypadá jako prasklá pinzeta, ale nenechte se mýlit.
Každou sekundu udělá desítky tisíc "krůčků" o délce deset miliontin milimetru.
17 Sedmnáct Američanů ze sta si nemyje po použití WC ruce, ale jen devět z nich se k tomu přizná. Asi vás nepřekvapí, že muži jsou větší čuňata než ženy. Bez mytí rukou se jich obejde čtvrtina, kdežto žen "pouze" desetina. Jak by asi takový průzkum dopadl u nás?
1000 Otisky prstů byly dosud považovány za stoprocentně spolehlivý kriminalistický důkaz. Nedávná americká studie však odhalila hned dvacet případů, kdy otisky selhaly. (Přesněji selhali lidé, kteří je vyhodnocovali.) Jen v USA může být takových omylů více než tisíc ročně.
27 000 000 Díra v ozonové vrstvě se snad pomalu zaceluje. V roce 2003 zabírala díra nad Antarktidou 29 milionů čtverečních kilometrů, nyní je o dva miliony čtverečních kilometrů menší. Její velikost sice kolísá, ale odborníci se shodují, že k zacelování skutečně dochází. 1 000 000 000 Svět se zmítá mezi dvěma extrémy. Z údajů Světové zdravotnické organizace vyplývá, že celá miliarda z 6,5 miliardy obyvatel Země má problémy s nadváhou, zatímco 1,2 miliardy lidí trpí podvýživou.

-von


Elektrárna v batohu


Pro vojáka plnícího bojový úkol znamená vybitý akumulátor v některém z elektronických přístrojů smrtelné nebezpečí.
Foto
Nemůže se domlouvat vysílačkou, orientovat podle GPS nebo pátrat ve tmě přístrojem pro noční vidění. Američtí fyzikové proto vyvinuli pro armádu zařízení na výrobu elektřiny poháněné lidskou chůzí. Srdcem elektrárny je velké závaží zavěšené na pružinách. Během chůze se pohupuje nahoru a dolů, přitom pomocí ozubeného mechanismu otáčí kolečkem a to pohání elektrický generátor. Zařízení váží kolem 30 kg, při testech se však
ukázalo, že člověk s elektrárnou v batohu pochoduje s překvapivě malým výdejem energie. Výrazně menším, než jaký vyžaduje nošení stejně těžkého obyčejného batohu, jehož obsah "nehopsá" na pružinách. Příčina této vítané úspory energie zatím není zcela jasná.

Jaroslav Petr


Sloní protéza


V roce 1999 šlápla thajská slonice Motala na minu a těžce si poranila levou přední nohu. Veterináři jí museli nohu
Foto
amputovat a slonice od té doby kulhala po třech. Nyní se dočkala protézy, která jí dovolí několik hodin denně normálně chodit. Protéza vycpaná pilinami váží 10 kilogramů. Na první pohled vypadá jako bota a Motala ji nosí připnutou k tělu popruhem. Protéza poslouží slonici jen na přechodnou dobu pěti až osmi měsíců. Až si na ni zvíře zvykne a naučí se s ní chodit, dostane trvalou náhradu. Protéza pro slonici nebude laciná, ale Motala si nemusí lámat hlavu s placením. Thajci pro ni uspořádali celonárodní sbírku a dnes je z Motaly boháč.

Jaroslav Petr


Den bez aut


Kola, koloběžky, in-line brusle a všemožná hejblátka o dvou a více kolech poháněná lidskou silou bylo 22. září možno v
Foto
ulicích Prahy spatřit v neobvykle hojném počtu. Konala se jedna z pravidelných Cyklojízd na podporu cyklistiky a dalších k přírodě šetrných způsobů dopravy. Zářijová Cyklojízda se sešla s Evropským dnem bez aut, který vyhlašuje Evropská komise.
A větší propagace znamenala vyšší účast; vyjádřit svůj názor na nadvládu aut nad chodci a cyklisty přijelo více než 300 lidí. Podobné akce se uskutečnily i v dalších českých a evropských městech. V kolonách se ploužící auta však byla stále ve značné přesile.

-von


Letem světem


Píšete mail, který nemá nikdo třetí číst? Zadáváte do počítače supertajné heslo? Tak pozor, jestli někdo neposlouchá! Vědci z Kalifornské univerzity vyvinuli program, který z pouhého klapotu klávesnice s 96% úspěšností pozná, které znaky byly stisknuty.
Letecká doprava by se podle britského Tyndallova centra pro výzkum změn klimatu měla snažit o omezení emisí skleníkových plynů. Jinak by její budoucí rozvoj mohl vynulovat úspory emisí v jiných odvětvích. Nejdůležitější dohoda regulující produkci skleníkových plynů, Kjótský protokol, se letadly vůbec nezabývá.

* "Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně," napsal kdysi Shakespeare. Jiní Angličané, vědci z Oxfordu, nyní přišli na to, že se mýlil. Pokud pojmenujeme odpornou vůni nějakým hezkým jménem, hned ji vnímáme jako příjemnější. Možná proto jsou drogerie plné výrobků, které mají v názvu slova růže, jaro nebo mořský vánek...

* Radioaktivní izotop uhlíku C 14, který se do atmosféry uvolnil z četných zkoušek jaderných zbraní, nyní pomáhá identifikovat oběti tsunami i hurikánu Katrina. Koncentrace C 14 v atmosféře dosáhla maxima v roce 1963, od té doby klesá. Podle jeho obsahu v zubní sklovině se dá určit, kdy se sklovina tvořila - a tedy i přibližný věk člověka.

* Pterosauři, létající druhohorní plazi, zřejmě byli ještě větší, než se dosud soudilo. Největší z nich měli rozpětí křídel až 18 m. Tento údaj vynikne zvláště ve srovnání se současným největším létajícím ptákem, albatrosem stěhovavým, jehož křídla mají rozpětí toliko 3,5 m.

* Do návrhu nového vozidla pro americkou armádu se jistě promítla zkušenost z pouličních půtek v (po)válečném Iráku. Ultra Armored Patrol, který by v budoucnu mohl nahradit pomalu, ale jistě zastarávající vozy Humvee, nabízí mimo jiné lepší ochranu před střelnými zbraněmi a minami.

-von