Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj kluci a holky,

vítáme vás u další sady otázek a úkolů naší celoroční soutěže o vícemístný gumový člun, fotoaparát a mikroskop. Vítězem soutěžního zadání v č. 3 se stala Renata Hejdová z Berouna, která vyhrála soubor knih edice Průvodce přírodou (Obojživelníci a plazi, Moře a pobřeží, Sladkovodní ryby a Pevnin-ské vody a mokřady).

A teď již nové otázky:

(vítěz tohoto kola získá sadu zajímavých "vodních" videokazet)

1. Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) Stálý tok ohromných objemů vody v mořích a oceánech na velké vzdálenosti způsobují oceánské proudy. Co je hlavní příčinou jejich vzniku? b) Uveďte rychlost, teplotu vody, pokles či zvýšení hladiny a případný pach ve vámi pozorovaném potoce, řece.
2. Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Česká vodní masožravá rostlina, bublinatka obecná, má zvláštní lapací pasti, do kterých chytá plankton. Jak tyto pasti vypadají a na jakém principu pracují? Dokázali byste tuto lapací past nakreslit?
3. Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Dávným trilobitům se podobají velmi vzácní živočichové, kteří se vyskytují v tůních a větších kalužích. Jak se jmenují?
4. Voda a člověk 4. Voda a člověk
Které škodlivé látky, jež obsahuje voda užitková, nesmí obsahovat voda pitná?
5. Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Pokuste se zjistit, jaké množství vody spotřebuje vaše domácnost při vaření za jeden měsíc.
6. Znečištění vody 6. Znečištění vody
Co je to kvetení vody?

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 26. dubna 2000. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo VODA. V Českém rozhlase 2 bude vítěz tohoto soutěžního zadání oznámen ve středu 3. května v pořadu Rádio na polštáři. Na internetových stránkách vodní informační kampaně budou výsledky uvedeny již od začátku května.

Odpovědi z minulého zadání:

Skokan ostronosý - samec v době páření1. Voda v přírodě. Převážná část sladké vody na pevninách je vázána v pevninských ledovcích, které vznikly za příznivé kombinace srážek a teploty. 2. Voda a rostliny. Na obrázcích v minulém čísle byly tyto bahenní a vodní rostliny: rákos obecný, tužebník jilmový, vachta trojlistá, tolije bahenní a bublinatka obecná. Poslední tři jmenované druhy jsou ohrožené a chráněné. 3. Voda a živočichové. Naší modrou žábou je skokan ostronosý (Rana arvalis). Patří k menším druhům (měří 6-8 cm) a je nápadný ostrým ukončením čenichu. V době páření mají samci po několik dní modrofialové hrdlo, stříbřitě modrý hřbet a také mléčně bílé břicho má namodralý odstín. U nás je rozšířen ostrůvkovitě v nížinách a středních polohách např. v okolí Tachova, Chebu, Strakonic, Bene-šova, Pardubic, Hradce Králové, Jindřichova Hrad-ce, Olomouce, Hodonína, Břeclavi, Přerova, Kroměříže. Vajíčka žab se dají nalézt od března. 4. Voda a člověk. Lidské tělo získává většinu vody z přijatých tekutin (ve formě nápojů, polévek, omáček atd.), v malé míře také formou tekutin vázaných v potravinách, z nichž se uvolňuje při jejich trávení. Ledovcové útesy na pobřeží Grónska5. Voda v domácnosti. Při praní prádla v automatické pračce spotřebujeme za měsíc na jednu osobu zhruba 900 l vody. Ušetříme např. tak, že pereme vždy jen s plným bubnem nebo dáváme přednost oblečení z přírodních materiálů, které se špiní méně než látky syntetické. 6. Znečištění vody. a) Mezi čisté řeky patří například: Vydra, horní Otava, Blanice, horní Vltava, Malše, Ohře, Kamenice, Jizera, Želivka, horní Morava, horní Vsetínská Bečva a horní Ostravice. Silně znečištěné řeky jsou například Bílina, dolní Lužnice, Berounka, Litavka, dolní Cidlina, Lomnice, Haná, Valová, Litava, Trkmanka a dolní Olše. b) Mezinárodní Den vody je stanoven na 22. března.