Na laně za tátou

Na laně za tátou
Sdílej
 
Vodní lyžování považuje spousta lidí za rekreační sport. Pro třináctiletého Martina to ale žádná rekreace není - tvrdě trénuje a účastní se mnoha závodů. A - co je nejdůležitější - nejen účastní, ale také vyhrává.

NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY

Vloni na mistrovství Evropy v Ovčárech získal Martin v kategorii do čtrnácti let 1. místo ve figurální jízdě a 2. místo v kombinaci. Letos skončil na mistrovství Evropy na 3. místě ve figurální jízdě (tentokrát ovšem ve svých třinácti letech

Foto
startoval s mnohem zkušenějšími soupeři v kategorii do 17 let). Nejnovějším a velmi cenným Martinovým úspěchem je 3. místo na letošním zářijovém mistrovství republiky v kategorii mužů v Oleksovicích u Brna.

Martine, jak ses vlastně dostal k vodnímu lyžování?


Přivedl mne k tomu táta, který také úspěšně lyžoval a mnohokrát byl mistrem republiky. Já sám se vodnímu lyžování věnuji asi od čtyř let, táta mne ze začátku tahal na laně v bazénu, kolem kterého rychle běhal. Proto jsem se pak na jezeře za člunem nebál.

Bydlíš v Praze, kde asi moc příležitostí k vodnímu lyžování není. Jak často máš příležitost trénovat?


To je pravda, že v Praze není moc příležitostí k vodnímu lyžování, je k tomu totiž potřeba plocha o délce 800 m a šířce
Foto
100 m, pokud možno se šikmými břehy, aby se neodrážely vlny. Přesto mám dostatek příležitostí, s tátou jezdíme trénovat v úterý, ve středu, v pátek, v sobotu a v neděli. Letos jezdíme do Mělic u Přelouče do Stehno Marin klubu, což je asi hodina jízdy autem.

Vodní lyžování je spíš letní sport, jak si udržuješ kondici v zimě?

V zimě jezdíme na chatu Slunečnici do Pece pod Sněžkou. Jezdím na zimních lyžích a pro kondici chodíme na běžky. A také lyžujeme v Ústí nad Labem v padesátimetrovém bazénu.

Existují ve vodním lyžování různé disciplíny, v nichž se závodí?

Závodí se ve třech disciplínách. Jednak jsou to triky nebo také figurální jízda, při kterých lyžař dělá různé cviky, např. salta, obraty ap., a sčítají se mu body. Při slalomu jezdí lyžař mezi šesti bójkami. Člun ho táhne rychlostí 25 až 58 km/hod., a pokud je lyžař objede rychlostí 58km/hod. na osmnáctimetrovém laně, tak se lano zkracuje na 16 m. Při úspěšném objetí bójek se znovu zkrátí - a tak dál - zkracuje se, dokud je objíždí. Světový rekord jsou dvě bóje na 9,25metrovém laně. Třetí disciplínou jsou skoky, to je jako na sněhu, lyžař se odrazí na můstku a letí. Ti nejlepší skáčí kolem 70 m. Ještě existuje ski flying, ale tuto disciplínu neprovozuji, protože na ni lyžaře pustí, až když skočí 62,5 metru. Tam se už opravdu létá: světový rekord 299 stop (asi 91 metrů).

Máš ještě nějaké další zájmy a koníčky?

Občas si jdeme s kamarády zahrát fotbal a také se zajímám o mobilní telefony.

A čeho bys chtěl v životě dosáhnout?

Máš nějaké plány, sny a cíle?
Rád bych byl stejně úspěšný jako můj starší bratr Zdeněk, který je první ve světovém juniorském žebříčku.