Elektronická domovnice

Sdílej
 
ELEKTRONIKA Čítač pohybu malých zvířat Při zkoumání života zvířat často pomáhá elektronika. Vědci vybavují zvířata nejrůznější měřicí technikou, která dokáže v každém okamžiku určit polohu zvířete a sděluje další důležité údaje.

I jednoduché elektronické zařízení dokáže přírodovědci významně pomoci. My si ukážeme, jak je možné s laciným zařízením zjistit, kolikrát pták za určitý čas vlezl do budky nebo malý hlodavec do své nory. Bez takového zařízení bychom museli třeba celý den pozorovat a pracně počítat.

Jednoduchá konstrukce

Zařízení musí být co nejlevnější a nejjednodušší, jeho montáž musí být snadná a výsledný údaj pokud možno číselný s nulováním pro další cyklus. Splnit tyto požadavky není jednoduché. Na trhu jsou sice hotové čítače, ale jejich cena je značná. Navíc musíme vyrobit čidlo, které nebude živočicha rušit. Mechanické spínače jsou pro tento účel nevhodné a vzhledem k váze malého ptáčka (např. sýkory modřinky) nespolehlivé. Proto bylo čidlo sestaveno jako infračervená brána a čítač je vyroben z nejlevnější kalkulačky. Schéma zapojení zařízení je na obr. 1.

Jak to funguje

Funkce zařízení je velmi jednoduchá. Infračervenou bránu vyrobíme z prvku, který je běžně na trhu (např. v nabídce firmy Conrad), je levný a parametry vyhovuje svému účelu. Běžně vyráběné infračervené brány sestávají z vysílací infračervené diody, která generuje svazek neviditelného infračerveného záření, a z přijímacího fototranzistoru, který se při přítomnosti vysílaného svazku otevírá. V praxi jsou v drtivé části používána mnohem složitější zapojení s napájením vysílací diody impulsním signálem, která dosahují samozřejmě lepších parametrů, ale pro náš účel postačí napájení stejnosměrné. Dosáhneme světlosti brány 22 - 25 mm, což postačí pro většinu malých ptáků i hlodavců. Výhodou je, že brána svou činností nijak neplaší živočichy. Plošný spoj pro bránu je vzhledem k zapojení jednoduchý a umožňuje i pozdější upevnění na zkoumaný objekt. Při montáži infračervenou bránu CNY 37 rozřízneme na dvě poloviny a každou instalujeme na plošný spoj aktivními plochami prvků proti sobě.

Důležitá je jednoduchá instalace

Pohled ze strany součástek, pohled ze strany spojů, rozmístění součástek. Velikost plošného spoje: 45 x 25 mm, vystřižen podle nákresuInfračervenou bránu osadíme na plošný spoj podle popisu na výkresu rozmístění součástek. Vývody připájíme tak, aby bylo možné oběma díly hýbat o několik milimetrů proti sobě. Tak po připojení napájecích baterií nebo akumulátorů nastavíme mximální možnou vzdálenost obou prvků, aby nebyl živočich nijak omezován. Provedení instalace na budku nebo noru. Nejlépe pracuje brána při celodenním zastínění před sluncem. Nejlepší je ji umístit na vnitřní straně přední stěny budky nebo ji zaclonit hustým listím koruny stromu

Chytrá kalkulačka

Kalkulačku zakoupíme ve výprodeji, kde ji lze pořídit opravdu levně. Musí mít jednu základní vlastnost, kterou můžeme vyzkoušet ještě v obchodě. Po vynulování přičteme jedničku a poté tiskneme víckrát tlačítko =. Údaj na displeji se musí po každém stisknutí o jednu zvětšit.

Konstrukce

Doma kalkulačku opatrně rozebereme a z obou částí plošného spoje spínaného tlačítkem = vyvedeme ven vývody tenkým vodičem. Tyto vývody připojíme na plošný spoj podle popisu. Bránu zacloníme tmavým předmětem a připojíme dvě napájecí tužkové baterie nebo akumulátory v pouzdře. Potom provedeme zmíněný úkon s nastavením přičítání a zařízení je připraveno k provozu. Druhý postup je ten, že bránu necloníme, ale nejprve nastavíme přičítání jedničky a potom vsuneme napájecí baterie pro bránu.

Montáž v terénu

Při zkoumání ve volné přírodě nesmíme zapomenout na to nejdůležitější - nesmíme zvířata zbytečně vyrušovat a plašit. Bránu je nutné na otvor připevnit rychle a stejně rychle ji i demontovat. Aby se aparatura nezničila při dešti, můžeme bránu nalakovat bezbarvým lakem a při měření kalkulačku s bateriemi umístit do mikrotenového obalu. Nesmíme zapomenout použít dobře nabité akumulátory nebo kvalitní baterie, aby mohla aparatura pracovat celý den.

Rozpis součástek

R - rezistor 15 R D, T - infračervená brána CNY 37 kalkulačka s možností přičítání tlačítkem =