Tomb Raider

Sdílej
 
THE LAST REVELATION Písečná bouře zakryla všechny stopy. Pod pískem se skrývá poklad, tajemství a smrt najednou. Lara Croftová má před sebou další dobrodružství - Egypt, mystické a překrásné podzemní prostory plné nástrah. Přežije?

Poslední výprava Lary Croftové vede do severovýchodní Afriky (i když začátek hry se odehrává o pár tisíc kilometrů dále). Budete zkoumat podzemní chodby, jezdit džípem, procházet se mezi obrovskými, pískem zavátými sochami starých faraonů a prohledávat budovy pamatující to, co civilizace dávno zapomenula. V průběhu svého putování Lara získá spoustu krásných a také velice nebezpečných předmětů, ovlivňujících celou hru. Neobejde se samozřejmě bez svých oblíbených zbraní, které využije v mnoha tvrdých soubojích. Tahle hra ale není akční střílečka, poslední Tomb Raider je prošpikován logickými hádankami a puzzle.

Pasti a zápas mezi smrtí a smrtí

Tomb Raider není vůbec lehký. Můžu varovat Doomery a Quakery, už žádné "vlítnu tam a rozstřílím všechno na hadry". S takovou taktikou byste do místnosti možná vletěli, ale rozsekaní na kusy ve zdi ukrytou čepelí. Každý rychlý pohyb ve hře znamená mít o jednu končetinu méně. Přistihl jsem se jak asi půl hodiny zkoumám objevenou vázu, než do ní praštím. Nakonec mi Lara stejně zemřela krutou smrtí; přehlédl jsem totiž jednu maličkost, vás ale určitě nezajímá jakou.

Silný příběh

Určitě všichni znáte filmy s Indiana Jonesem. Teď vám ručím za to, že vypnete televizi a místo toho se budete na svém počítači dívat na Laru Croftovou a její egyptské dobrodružství. Hra je neustále prokládána filmovými sekvencemi, které vás vtáhnou do děje tak, že si budete jistí tím, že už jste v Egyptě byli. Je zde jen jedna menší nepříjemnost, studio Barrandov dabing se na této hře nepodílelo a všechno, co je řečeno, je anglicky, bez možnosti zapnout titulky.

Technicky perfektní

Tomb Raider vás překvapí i skvěle zvládnutým technickým zpracováním. Po super rychlé instalaci (asi 1-2 sekundy) jsem zjistil, že na mém disku hra nechala soubory o celkové velikosti 700 kB. 3D akcelerovaná grafika se na totálně zastaralém Pentiu hýbe jako dobře namazaný kolotoč - a vše se přitom načítá z cédéčka - potlesk prosím. Z těchto důvodů, a především kvůli skvělému příběhu a hratelnosti si myslím, že (zatím) poslední Tomb Raider je nejlepší ze všech dosud vyšlých pokračování této legendární hry. Co se hraje Co se hraje Co se hraje Co se hraje

CHEATY

Než budete švindlovat, ujistěte se, že Lara stojí čelem na sever - aby stála úplně přesně, je nejlepší chytit se na římse nebo výstupku, směřujícím od východu k západu. Přeskočení levelu - (otočte Laru na sever), otevřete si inventář, vyberte nahrání pozice (load game), stiskněte současně klávesy H+E+L+P a inventář opusťte. Všechny věci - (otočte Laru na sever), otevřete si inventář, vyberte "small madipack", stiskněte současně klávesy G+U+N+S a inventář opusťte.

SOUTĚŽ

Nejnovější Tomb Raider snadno a rychle!

Jestli chcete vyhrát Tomb Raider the Last Revelation od firmy JRC, odpovězte na tyto dvě otázky a pošlete nám svoji odpověď nejlépe na korespondenčním lístku do 21. dubna na adresu redakce: Domažlická 11, 130 00 Praha 3. Odpověď vždy označte heslem Tomb Raider. Z došlých správných odpovědí na obě otázky vylosujeme výherce, který získá tuto hru. Tomb Raider the Last Revelation je a) čtvrtým pokračováním této hry, b) druhým pokračováním této hry, c) třetím pokračováním této hry. Lara Croftová je a) herečka, b) archeoložka, c) geoložka.