Windows 2000

Sdílej
 
Windows s druhým tisíciletím v názvu se sice budou nejvíce hodit větším firmám, ale mají mnoho vylepšení zajímavých i pro nás, domácí uživatele.

Když se začalo mluvit o dvoutisícovkách, čekalo se, že se stanou nástupcem Windows 98 a že by mělo dojít ke sloučení síťových Windows řady NT a domácích Windows řady 95/98. Nyní jsou již Windows 2000 hotová a je jasné, že devadesátosmičky budou ještě nějakou dobu bydlet na našich domácích počítačích. Windows Y2k, jak se novým oknům také říká, jsou určeny pro podniky, kde je nejdůležitější produktivita práce, snadná obsluha a spolehlivost na sítích.

Co by vás mohlo zajímat

Nová Windows ale přinášejí řadu změn, které by ocenil i domácí uživatel. Je to třeba zdokonalená funkce plug&play (automatická detekce hardware), díky níž by mělo být možné instalovat přídavné karty do zapnutého počítače. Windows 2000 jsou vybavena i novým typem instalátoru, který hlídá, co a kam aplikace při instalaci kopírují. Instalátor tím brání operační systém před nekonečným nafukováním systémových adresářů, ke kterému dochází nekontrolovaným kopírováním a přepisováním souborů během instalace programů. Za povšimnutí stojí i instalace samotných Windows, při níž jsou do počítače zkopírovány všechny soubory potřebné k funkci podporovaných zařízení, takže není nutné po připojení nového zařízení hledat instalační CD od Windows.

Kolika jazyky mluvíš, tolikery Windows máš

Windows 2000 mají zabudovanou rozšířenou podporu několika jazyků. Díky tomu může na jednom počítači pracovat třeba Čech, Němec, Francouz a Arab, každý ve svém jazyce. K tomu, aby mohl systém běžet v několika jazycích, stačí doinstalovat přídavné balíčky a nastavit si správné prostředí. Příjemnější je i odhlašování a přihlašování uživatelů, kvůli kterému nemusí být restartován celý systém.

Bezdrátový přenos informací

Dvoutisícovky se prodávají ve čtyřech provedeních - základní je verze Professional, po ní následuje verze Server, pak Advanced Server a nejdokonalejší jsou Windows 2000 Datacenter ServerMnoho lidí si v současnosti ukládá důležité informace do rozličných digitálních záznamových zařízení - ať už jsou to mobilní telefony, kapesní počítače, různé digitální diáře a podobně. Tyto přístroje bývají už běžně vybaveny infračerveným rozhraním, se kterým dvoutisícovky perfektně komunikují. Stačí, když na infračervený port svého počítače namíříte infračervený port digitálního diáře, a Windows samy detekují zařízení a zahájí přenos informací.

Největší změny jsou uvnitř

Největší změny se u tohoto moderního operačního systému samozřejmě udály uvnitř, kde je běžný uživatel nevidí. Windows 2000 mají především obrovské možnosti pro práci v sítích, s čímž souvisí také to, že by měly by být výrazně stabilnější než starší verze. My budeme jen doufat, že nová domácí Windows (ať už budou mít jakékoliv číslo) budou vybavena podobnými novinkami jako dvoutisícovky.