Internetový průvodce X

Sdílej
 
INZEROVÁNÍ NA INTERNETU

Internetový průvodce XInzerování na internetu je výhodné především vzhledem k nízké či nulové ceně a velkému dosahu. Uveřejnění inzerátu v novinách něco stojí, inzerát vyjde jen jednou a přečte si ho jen tolik lidí, kolik si jich dané noviny koupí. Na internetu však můžete inzerát vložit bezplatně a určit dobu, po kterou má být zpřístupněn uživatelům. Když tato doba uplyne a dosud jste neuspěli, můžete jej snadno obnovit. Inzerovat, tedy nakupovat a prodávat, lze na internetu zcela cokoliv. Je však dobré uvážit, kam inzerát umístit, aby si jej přečetli lidé, kteří mají stejný zájem nebo problém. Existuje řada serverů, které se specializují pouze na určitý druh inzerátů, což vede k větší nabídce v dané oblasti a k vyšší úspěšnosti. Na drobné koupě a prodeje však specializované servery nejsou, v tomto případě je třeba využít velké obecně zaměřené inzertní stránky. Inzertní server musí být také dostatečně známý. Kresby Lukáš FibrichStále aktuální a rozsáhlé jsou na internetu nabídky prací. K nejznámějším patří servery www.jobs.cz nebo www.profese.cz. Na těchto stránkách je prostor jak pro uchazeče o práci, tak pro firmy, které zaměstnance hledají. Pokud si uživatel vybere, stačí napsat e-mail nebo vyplnit formulář a čekat na odpověď. Další specializované servery jsou věnované realitám, protože domy, pozemky, byty i jiné reality vyžadují podrobný popis a fotografie. Podívejte se např. na www.reality.cz, www.byty.cz nebo reality.database.cz.

Bazary a seznamky

Ukázka vstupní stránky inzertního serveru Autoh@ndl s netypickými odkazy v podobě přístrojové deskyAsi první věcí, kterou každého napadne na internetu inzerovat, je hardware, software, elektronika, mobilní telefony, faxy, kopírky a další. Takové virtuální bazary najdete na těchto adresách: pc.bazar.cz, mujweb.cz/Pocitace/wwwyprodej, www.deltachrom.com/bazar. Na internetu jsou i autobazary, ve kterých se dočtete nejen, o jaký model nabízeného automobilu se jedná a jakou má barvu, ale také kolik má najeto, kolik měl majitelů a zda jej lze koupit na leasing. Navíc si můžete prohlédnout fotografii a zjistit, v jakém stavu vozidlo je. Navštivte např. www.autohandl.cz nebo auto.rychle.cz. Automobil si zde vyberete, zavoláte nebo pošlete e-mail majiteli firmy, a obchod může být uzavřen. Nejoblíbenější inzertní kategorií jsou seznamky. Internetové adresy www.seznamka.cz nebo www.xkontakt.cz zná snad každý, kdo se touží s někým seznámit. Pod značkami a přezdívkami se lidé představují a píší svá přání ohledně partnerů a netrpělivě čekají na odpovědi. Dalšími nejnavštěvovanějšími inzertními stránkami jsou všeobecné inzertní servery. Nalezneme je např. na adresách www.annonce.cz nebo www.bazar.cz.

Annonce

Formulář pro podávání inzerátů na serveru Annonce vyplněný podle uvedeného příkladuInternetová Annonce se řídí stejnými pravidly jako její "papírové" vydání. Výhodou je zadávání inzerátů přímo do formuláře na internetových stránkách. Zadaný inzerát se také vždy objeví v tištěné verzi Annonce. Jak se to dělá? Do adresního řádku napíšete www.annonce.cz, objeví se hlavní stránka inzertního serveru. Kávová zrnka tvoří odkazy, ze kterých si vyberete "Podávání inzerátu". Otevře se stránka s formulářem a vlevo nabídka rubrik. Musíte si rozmyslet, co budete inzerovat. Například byste mohli prodávat křeslo. Nejprve si zjistíte kód rubriky, zvolíte Bydlení - Obývák a jídelna - Jednotlivá křesla a gauče - nabídka, tedy kód 213.1. Rubriku a subkód zapíšete vpravo do okénka ve formuláři. Nyní si musíte vymyslet text inzerátu. Např.: Prodám starožitné zámecké křeslo v dobrém stavu, barva červená, nutno opravit dvě nohy. Cena dohodou. Spěchá. Zbývá doplnit telefonní číslo, popř. e-mail a v dolní části zadat osobní údaje. Teď můžete inzerát odeslat tlačítkem "Podej inzerát". Je to snadné. Inzertních serverů je mnohem více, než vám zde můžeme představit. Pokud budete chtít poznat další, využijte některou z vyhledávacích centrál; a v kategorii "Inzerce" jich naleznete několik set. Hodně štěstí při inzerování na internetu!

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na českém internetu alespoň jeden server, na kterém je možné inzerovat umělecké předměty (obrazy, sochy, starožitnosti, klenoty apod.), a napište jeho adresu. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: Dvě výuková multimediální CD - Zeměpis a Biologie člověka

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor