Surikatí sídlo - Čtyřnozí herci z pouště

Sdílej
 

Klan rodiny Wiskerových obývá tři kilometry čtvereční písku a křovinaté buše v jižní Africe. V rodině panuje matriarchát - Flower, matka rodu, dbá na bezpečnost tlupy a od svých podřízených vyžaduje poslušnost, po boku jí věrně stojí její druh Zaphod. Jejich čtyři děti jsou miláčky celého klanu.

Hrdinové nového televizního seriálu jsou velcí pouhých 30 cm, mají špičaté čumáčky a ostré zuby, velké tmavé oči a řídký, nepříliš kvalitní kožíšek. Umějí dokonale vzpřímeně stát na dvou končetinách, ale k pohybu využívají všechny čtyři. Jsou to mistři v hrabání a hloubení nor a jejich největší předností je dokonalý čich, jehož pomocí hledají potravu. Jmenují se surikaty a seriál Surikatí sídlo nám umožní pozorovat dne po dni dobrodružství všedního života těchto drobných pouštních šelmiček.

Velký den

Do děje vstupujeme v okamžiku, kdy se Floweřini potomci připravují k uvedení do společnosti - poprvé budou představeni všem členům rodiny. Jsou jim tři týdny, až dosud žili v bezpečí své ložnice skryté dva metry pod zemí a znají jen svou matku. Pro všechny je to proto významný den plný napětí. Hlídky jsou zesíleny, všichni bedlivě střeží okolí a sledují oblohu, zda se neblíží nepřítel.,

POD DOHLEDEM CHŮV


Od chvíle, kdy opustila bezpečnou noru, vyžadují nezkušená mláďata neustálý dozor - jsou příliš snadnou kořistí pro nepřátele, kteří číhají všude okolo. Přesto musí matka vyrazit na lov, aby pro ně měla dost mléka, nemůže je proto celý den střežit. A mláďata jsou zatím příliš malá na to, aby ji mohla na lovu následovat. Naštěstí jsou tady další členové klanu. Zaphod už posnídal, může tedy zůstat u svých potomků. Hlídky se účastní i jejich starší bratr Shakespeare - již dospělý syn Flower. V surikatím společenství se totiž o mláďata obětavě starají všichni členové klanu a na hlídce se dobrovolně střídají.

NA LOVU


Zatímco část klanu zůstává u doupěte s mláďaty, Flower s dalšími surikatami slídí po krajině a hledá potravu. Dokonalý čich jí umožňuje hledat i živočichy ukryté hluboko v písku, odkud je pak obratně silnýma předníma nohama s dlouhými drápy vyhrabává. Vhod přijde všechno - počínaje různým hmyzem a jeho larvami až po prudce jedovaté štíry. Jejich jed - zdá se - surikatám nevadí, jsou vůči němu imunní.

BABIČKA NECHCE VNOUČATA


Většina členů rodiny Wiskerových jsou různě staří potomci vůdčí samice Flower. Mnozí z nich jsou již dospělí, ale založit vlastní rodinu nesmějí, to Flower nedovolí. Je proto zle, když se její dospělá dcera Tosca spustí a už nemůže utajit vysoký stupeň březosti. Flower netouží po vnoučatech, při první příležitosti by je zabila. Tosca se musí uchýlit do ústraní a svoje první potomky porodit mimo hlavní sídlo rodiny. Jen tak je babička ochotná svá nevítaná vnoučata ušetřit. Všechna další mláďata v tlupě jsou totiž nežádoucí konkurencí pro její vlastní potomky, kteří by se s nimi museli dělit jak o potravu, tak o péči členů klanu. Nešťastná Tosca se tak stává vyhnancem z vlastní rodiny.

NEKLIDNÁ HRANICE


Klan rodiny Wiskerových není v poušti sám. Za hranicemi jeho teritoria (tvorba hraničních "patníků" - pachových značek - je jedním z hlavních úkolů Zaphoda) sídlí další surikaty. Nejbližšími sousedy Whiskerových jsou Lazuliovi. O přátelských vztazích mezi oběma klany se rozhodně mluvit nedá - setkají-li se na hranicích, neobejde se to bez vzájemných útoků a šarvátek. Nejde jen o území a potravu, kdyby nepřátelský klan pronikl až k hlavnímu sídlu, mohl by pozabíjet mláďata.

ROMEO A JULIE


Mladý samec Carlos z nepřátelského klanu Lazuliových se odvažuje až k samému sídlu Whiskerových. Carlos však nepřichází bojovat, neohrožuje ani mláďata, jak se obávají hlídky. Přichází na zálety - lákají ho mladé nezadané samičky z cizího klanu. Ve své vlastní skupině totiž nemá šanci najít partnerku, stejně tak Flower nedovolí páření podřízeným samičkám ze své skupiny. Není proto divu, že se za jejími zády tajně scházejí s Carlosem. Zakázaná láska Romea a Julie, kteří se v našem příběhu jmenují Carlos a Daisy, neskončila tak tragicky jako v případě dávných veronských milenců, ale nezůstala bez následků - Daisy čeká rodinu. I ona proto musí opustit svůj klan, jenže výchova mláďat bez pomoci rodiny s sebou přináší spoustu problémů a komplikací a jejich život je v neustálém ohrožení.

***

O SERIÁLU


Seriál Surikatí sídlo není běžný naučný film, na jaké jste u Animal Planet zvyklí, je to dramatický příběh jedné surikatí rodiny, jak ho zaznamenali během desetiletého studia přírodovědci z cambridgeské univerzity. Flower byla jejich hlavní hrdinkou a spolupracovnicí: nosila na krku obojek s miniaturní vysílačkou, s jejíž pomocí mohli sledovat celou tlupu doslova krok za krokem. Speciální kamera dokonce natáčela dění v noře hluboko pod zemí. Sami vědci byli překvapeni, jak bohatým sociálním životem surikaty žijí - a právě zmíněný seriál se ho snaží přiblížit i veřejnosti. Premiéru u nás měl v září, ale od října můžete sledovat jeho reprízu.

SURIKATY


Surikaty (Suricata suricatta) patří do čeledi promykovitých (dříve spojené s cibetkami). Jsou asi 30 cm dlouhé, mají protáhlý čenich, uzavíratelné uši (ochrana před pískem při hrabání) a nápadně dlouhé drápy. Jsou to výlučně denní živočichové, v noci spí v podzemních norách. Žijí v rodinném společenství, ve kterém se většinou rozmnožuje pouze dominantní pár. Březost trvá 11 týdnů, pak samice porodí 2-5 mláďat. Žijí pouze v jižních částech Afriky, v poušti Kalahari. Nedostatkem vody netrpí, neboť jim k životu stačí tekutiny získané z potravy.