Rvačky, kousance a zabíjení: Klan surikat drží pohromadě agrese

Rvačky, kousance a zabíjení: Klan surikat drží pohromadě agrese
Sdílej
 
Vzájemné vztahy surikat nejsou vůbec roztomilé. Rvačky, kousance a zabíjení mláďat jsou na denním pořádku. Klan surikat drží pohromadě agrese. Mezi zvířaty to je běžné. Jenže u surikat nejsou vůdci samci ale samice.

Vnitrodruhová agrese, tedy situace, kdy na sebe útočí jedinci stejného druhu, je mezi zvířaty běžná. Ve většině případů se jedná o konflikty mezi samci, kteří bojují o teritorium, o samice a sociální postavení ve společenství.

Testosteron, hormon agresivity

Agresivitu má na svědomí samčí pohlavní hormon testosteron. Ten je zodpovědný za typický samčí vzhled a chování a v dospělosti za tvorbu spermií. Čím je jeho produkce vyšší, tím je samec agresivnější, ale také úspěšnější: Získá lepší pozici v tlupě i právo pářit se a mít potomky. A pozor, přestože jde o samčí (či mužský) pohlavní hormon, v malé míře ho produkují i samice.

Manželé pod pantoflem: U hyen vládnou samice

Manželé pod pantoflem: U hyen vládnou samice

Matriarchát u surikat

Existují však výjimky, kdy o vůdcovství bojují samice. Vedle hyen skvrnitých jsou tím proslulé surikaty, které žijí v matriarchálním společenství vedeném nejsilnější samicí. Ta si své vůdcovství obhajuje tak, že utiskuje podřízené.

Aby zajistila co nejlepší péči pro svá mláďata, ostatní samice se nesmí rozmnožovat. Když některá zabřezne, vůdkyně ji šikanuje a pronásleduje, dokud nepotratí, nebo ji vyženez tlupy. Pokud se samici přesto podaří mláďata porodit, vůdkyně je většinou zabije.

Mláďata surikat jsou velmi zranitelná, bez neustálé pozornosti dospělých se neobejdou •  iStock

Klany z Kalahari

Surikaty a jejich agresivitu nedávno studovali vědci z americké Dukeovy univerzity. Rozhodli se zjistit, zda a jakou roli hraje v jejich agresivním chování testosteron. Ke studiu zvolili 22 klanů surikat z oblasti Kalahari, které jsou předmětem zájmu vědců již po několik desetiletí a jsou na přítomnost lidí zvyklé. Vědci tak mohli vybrané samice označit čipy nebo je vybavit obojky s vysílačkou a odebírat jim vzorky, z nichž zjišťovali hladinu hormonů v jejich organismu.

Vůdčí samice surikaty okamžitě trestá jakékoliv provinění •  Profimedia.cz

Agresivní matky

Laboratorní rozbory vzorků přítomnost testosteronu v organismu vůdčích samic opravdu prokázaly a dokonce v daleko větší míře, než vědci předpokládali. Jeho hladinu měly mnohem vyšší než samci ze stejné tlupy. Právě to u nich vyvolává agresivní chování typické pro samce – stávají se z nich takové nadupané surikatí mužatky. Přesto nepřicházejí o své samičí schopnosti, každá vůdkyně může čtyřikrát za rok porodit po 3–7 mláďatech! 

Některá ze surikat neustále stojí na stráži, aby ostatní mohly v klidu shánět potravu •  Profimedia.cz

Tety pečovatelky

Péčí o mláďata ovšem matka neztrácí čas, vydává se na lov, aby byla v dobré kondici a mohla co nejdříve porodit další. Místo ní pečují o její potomky ostatní členové klanu.

A protože množství testosteronu v krvi samice ovlivňuje i vývoj plodu, mají tato mláďata hned po narození jeho hladinu vyšší než případná mláďata podřízených samic. Jsou proto mnohem agresivnější, dotírají na své „tety“, dožadují sepotravy a bezohledně odstrkují slabší jedince.

Surikaty jsou dravé: Loví hmyz, ale i jedovaté stonožky, štíry a drobné plazy včetně hadů •  Profimedia.cz

Agrese stmeluje

Aby si vědci potvrdili, že za chování vůdkyň opravdu může testosteron, několika kontrolním samicím aplikovali látku, která jeho funkci blokuje. Takto ošetřené samice skutečně přestaly své podřízené pronásledovat a šikanovat. Ty nabyly sebevědomí, přestaly spolupracovat a věnovat se jen svým potomkům. Péče o mláďata se tak začala tříštit, a kdyby vědci v pokusu pokračovali, klan by se nakonec úplně rozpadl


Surikaty a život v poušti

Surikaty (Suricata suricatta) obývají pouštní oblasti jižní Afriky, kde panují velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Vyvinulo se u nich proto několik neobvyklých přizpůsobení. Mají kolísavou tělesnou teplotu – ve dne přes 38 oC, v noci o plné dva stupně nižší. Pokud teplota prostředí klesne pod 30 oC, sníží se jim srdeční tep a spotřeba kyslíku. Mají také nižší metabolismus než ostatní šelmy, díky tomu šetří vodou (nevydýchají jí tolik) a stačí jim menší množství potravy.

Nebezpečné surikaty: Panáčkující agresoři si jdou po krku!

Nebezpečné surikaty: Panáčkující agresoři si jdou po krku!

Samci nemají šanci: Krátký život vakomyší

Samci nemají šanci: Krátký život vakomyší

Vynalézaví lenochodi: Hadí triky šetří energii

Vynalézaví lenochodi: Hadí triky šetří energii

 

Články odjinud