Svět 2006

Sdílej
 

Malá velká čísla

20 Na ostrově Mauricius našli nizozemští paleontologové dokonale zachované kostry dvaceti drontů mauricijských.
Pták vyhubený už v 17. století je známější pod jménem blboun nejapný nebo dodo. Vědci věří, že se jim z kostí podaří získat i DNA pro genetické studie.

40 Britská firma Staellium nabídla uživatelům mobilů službu StealthText (tajný text). Jejím prostřednictvím odeslaná esemeska zmizí z příjemcova mobilu 40 sekund po přečtení. Ideální pro lidi, kterým vadí, že odesláním zprávy ztrácejí nad jejím dalším osudem kontrolu.

1800 Člověk stále podléhá evoluci a jeho geny se mění téměř před očima.
Nový výzkum odhalil 1800 genů (tedy přibližně sedm procent všech lidských genů), které se změnily během posledních 50 000 let, tedy z evolučního hlediska bleskově. Změny zřejmě vyvolal hlavně přechod k zemědělství a život v hustě osídlených oblastech.

9 152 052 Dosud největší prvočíslo, tedy číslo dělitelné pouze 1 a sebou samým, našli vědci z univerzity v americkém Missouri. Vlastně ne oni, ale 70 000 počítačů z celého světa, které do desetiměsíční práce zapřáhli. Číslo má 9 152 052 číslic, a kdybychom je chtěli otisknout, potřebovali bychom na to 23 a půl výtisku ábíčka.

-von-



K novým obzorům


Sonda New Horizons (Nové obzory), která má namířeno k Plutu, startuje 17. ledna - v den, kdy toto číslo ABC vychází. Vy už tedy víte nebo se brzy dovíte, zda se start zdařil. Ke svému 4,9 miliardy kilometrů vzdálenému cíli sonda poletí devět a půl roku. Start se však nesmí třeba kvůli počasí odkládat. Pokud sonda odstartuje až po 2. únoru, nebude moci využít gravitační urychlení průletem kolem Jupitera a cesta se jí protáhne na 12 až 14 let. Startovací okno se zcela uzavře 14. února.
Sonda bude studovat Pluto a jeho největší měsíc Charon pět měsíců a potom se vydá k hranicím sluneční soustavy. Fungovat by měla dalších deset let. Vybavena je sedmi vědeckými přístroji pro zkoumání povrchu i atmosféry. Fotoaparáty pořídí snímky s desettisíckrát větším rozlišením, než jaké máme k dispozici nyní.

-von


Laserové značení


Také vás štvou nálepky na ovoci? Občas na ně zapomenu a pak se divím, jakou že má to jablko divnou chuť. A jsem-li náhodou pozorný a chci
nálepku sundat, jde to mnohdy hůř než třeba cenovka z obalu cédéčka. Živit se ovocem ochuceným lehce pikantním lepidlem ze samolepky se mi opravdu nechce. Proto mě potěšil vynález americké firmy Durand-Wayland, jenž se začal koncem loňského roku po devíti letech vývoje konečně používat, byť zatím pouze v USA. Laserový paprsek odstraní tenkou vrstvičku s pigmentem a odhalí světlejší podklad, což umožňuje do ovoce „vypalovat“ libovolné nápisy a obrázky. Značení ovoce je velmi rychlé - 14 kousků za sekundu. Povrch plodu přitom není nijak výrazně porušen, takže nová metoda neotevírá vstupní bránu hnilobě.

-von


Obři a hobiti


Sochař australského původu Ron Mueck, jenž v posledních letech žije a pracuje ve Velké Británii, se specializuje na realistické ztvárnění lidského těla. Používá laminátovou pryskyřici, z níž je schopen vytvarovat detaily kůže - vrásky, jizvy, mateřská znaménka... Člověk by skoro odmítal uvěřit, že před sebou nemá živé lidi, kdyby si Mueck tak bláznivě nepohrával s měřítkem svých soch. Tvoří buď postavičky hobitího vzrůstu, nebo naopak obry a obryně. Právě kontrast realistických detailů s neskutečnými rozměry je nesmírně působivý. Své nejnovější práce Mueck nyní vystavuje v pařížské výstavní síni Fondation Cartier, kterou alespoň přes internet můžete navštívit i vy: www.fondation.cartier.fr

-von


Dvouoký digitál


K největším nevýhodám kompaktních fotoaparátů patří, že fotograf je odkázán na objektiv napevno zabudovaný v přístroji. Ten má buď malý rozsah zoomu, nebo je zoom sice dostatečný, ale zpravidla za cenu horších optických vlastností objektivu. Zato u zrcadlovek si k tělu přístroje můžete pořizovat objektivy dle libosti či spíše dle naditosti peněženky.
Nový digitální kompakt Kodak Easyshare V570 nabízí částečné řešení: celkový rozsah zoomu je rozložen do dvou objektivů.
Přístroj je vybaven širokoúhlým objektivem (23 mm) a zoomem s rozsahem 39-117 mm (ohnisková
vzdálenost přepočtená na kinofilm).
Potíže to však neřeší zcela
- kompromisů, které je v optickém uspořádání nutno kvůli nízké ceně a malým rozměrům dělat, zůstává stále dost a dost.
Pro běžné focení však slušný kompakt bohatě stačí.
Vždyť kvalitní snímky dělá v první řadě talentovaný fotograf. Fotoaparát je až na druhém místě.

-von


Letem světem


Kosmický přístav, z něhož budou počínaje rokem 2010 startovat soukromé raketoplány SpaceShipTwo s turisty na palubě, vybuduje britská firma Virgin Galactic v americkém státě Nové Mexiko. První lety do vesmíru však firma plánuje už na rok 2008 - prozatím ze základny v kalifornském Mojave.
* Přestože kolem Uranu proletěla roku 1986 sonda Voyager 2, nové skutečnosti o této planetě se dvacet let poté dozvídáme díky Hubbleově teleskopu, který to má z oběžné dráhy kolem Země k Uranu mnohem dál. Nyní například objevil dva nové prstence a měsíce Mab a Cupid.
* Chcete svému budoucímu já sdělit něco zásadního? Třeba nějakou radu do života nebo seznam úkolů, jejichž splnění má po čase zkontrolovat? Hoďte mu to do e-mailu! Na adrese futureme.org můžete poslat mail sami sobě a datum odeslání nastavit na kterýkoli den až do roku 2036.
* Kudy se potulují a čím se živí divoce žijící sloni? Podrobné informace jsou nezbytné pro jejich účinnější ochranu, ale donedávna jich bylo k dispozici překvapivě málo. Vědci z Utažské univerzity to nyní napravují. Sledují slony pomocí GPS a jejich jídelníček odhadují analýzou látek obsažených v dlouhé srsti sloního ocasu.
* Naši čtenáři ze Slovenska se mohou radovat a my ostatní jim to můžeme přát: fujara, tradiční hudební nástroj slovenských pastevců, byla koncem loňského roku vyhlášena kulturním dědictvím UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu), a zařadila se tak mezi to nejcennější, co nejrůznější kultury světu daly.
* Jak víte z dvojčísla ABC 25/26, NASA se opět chystá na Měsíc. Vědce proto začalo zajímat, jak často na měsíční povrch dopadají meteority. Hned první noc, během níž sledovali povrch Měsíce novým teleskopem, zaznamenali dopad dvanácticentimetrového meteoru na „pobřeží“ Moře dešťů.

-von


Dvouhlavý had na prodej


We, samička užovky černé, si rozhodně nemůže stěžovat, že by žila tuctový hadí život. Jako by nestačilo, že se narodila se dvěma hlavami a s genetickou poruchou způsobující albinismus. V srpnu 2004 ji dva darebové ukradli ze Světového akvária v americkém St. Louis v naději, že si jejím prodejem namastí kapsu. Policie zloděje dopadla a We se vrátila domů. Nyní ji však zřejmě stěhování opravdu nemine. Akvárium se ji rozhodlo vydražit, aby získalo peníze na své vzdělávací a ochranářské projekty. Dražba by měla proběhnout v internetové aukční síni eBay, která však prodej živých zvířat zakazuje, takže zatím není jasné, jak to všechno dopadne. Vyvolávací cena je 150 000 dolarů (3,75 milionu Kč) a akvárium se dušuje, že We prodá pouze zodpovědnému a zkušenému chovateli.

-von


Hrob Harryho Pottera


Do náhrobního kamene na hřbitově v izraelském městě Ramalláh je vytesán nápis: Na památku vojína č. 5251351, Harryho Pottera, z 1. praporu. Devatenáctiletý britský voják padl 22. července 1939 v Hebronu a jeho hrob byl více než šedesát let jen jednou z mnoha smutných památek na
bouřlivé 20. století, jíž sotva kdo věnoval pozornost. Pak se však svět zbláznil do vojínova čarodějnického jmenovce. Ibrahim Huri, správce hřbitova, říká: „Denně přicházejí turisté a ptají se mě na cestu k Potterovu hrobu. Zpočátku jsem nevěděl, proč se o něj tak zajímají, ale pak mi někdo vysvětlil, že o Potterovi jsou nějaké knihy a filmy.“ Co by tomu poprasku asi říkal vojín číslo 5251351?

-von


Trochu jiné digitálky


Firma Seiko ve spolupráci se společností E Ink představila první náramkové hodinky využívající „elektronický inkoust“ - moderní technologii umožňující výrobu tenoulinkých a hlavně ohebných displejů, které navíc mají velmi nízkou spotřebu. Hodinky Spectrum se v Japonsku začnou prodávat 27. ledna, ve zbytku světa zřejmě o dva měsíce později. Mimo Japonsko se jich zpočátku dostane pouhých 300, ale velká bitka se o ně asi nestrhne. Zaplatit za hodinky v přepočtu 42 000 Kč si nemůže dovolit každý.

-von


Mluvící uši


Člověk mluvící na ulici zdánlivě sám se sebou dnes
už jen tak někoho nepřekvapí. Handsfree sady se čím dál tím častěji používají i jinde než v autě a jejich bezdrátové spojení s mobilem pomalu začíná být samozřejmostí. Sluchátko připevněné k uchu je však stále více či méně nápadné. Novinka od Motoroly nabízí další krok na cestě k nenápadnosti. Mikrofon s reproduktorem tentokrát nejsou těsně u hlavy, ale spíše přímo v ní. Přesněji v uchu. Sluchátko Motorola H5 si do něj totiž zavrtáte jako
špunt proti hluku. U reproduktoru to není nic zvláštního, ale v uchu se schová i mikrofon, jenž váš hlas zaznamená v ušním kanálu. Účinně tím odfiltruje většinu rušivých zvuků i ve velmi hlučném prostředí. S mobilem se H5 prostřednictvím bluetooth domluví až na vzdálenost deseti metrů. V prodeji by se mělo objevit v první polovině letošního roku.

-von


Mocná myš zachraňuje


Drama jako z akční sci-fise odehrálo v laboratoři ve White Sands (Nové Mexiko, USA). Pracuje se v ní se silně radioaktivním izotopem kobaltu. Kapsle o velikosti slánky vydává tak silné záření, že by člověka zabilo během půl minuty. Není možno s ní manipulovat ani v ochranném obleku. V laboratoři se přepravuje z místa na místo trubkami, do nichž je pod velkým tlakem vháněn vzduch.
V jedné z těchto trubek se kapse zasekla a 21 dní s ní nikdo ani nehnul. Pracovníci laboratoře nakonec museli přivolat na pomoc robota původně určeného k zneškodňování výbušnin. Po čtyřech dnech úsilí (a četných opravách součástek poškozených zářením) se robotovi podařilo kapsli vyprostit. Za svůj výkon si vysloužil přezdívku Mighty Mouse (Mocná myš) podle prastaré (ale hlavně nezničitelné) komiksové postavičky.