Nebeské nádraží

Sdílej
 
Největším mezinárodním letištěm u nás je Praha-Ruzyně, na němž v současnosti pravidelně přistávají letadla čtyř desítek leteckých společností ze zhruba stovky měst ležících na čtyřech kontinentech. Jak takové letiště funguje?

Řízení letového provozu

V řídící věži se nacházejí především tři dispečerská pracoviště - oblastní středisko řízení letového provozu (Area Control Centre, ACC), přibližovací středisko řízení letového provozu (Approach Control Centre, APP) a letištní věž (Aerodrome Control Tower, TWR).
Oblastní středisko zodpovídá za řízení letového provozu, který probíhá ve vzdušném prostoru celé České republiky ve výšce zhruba od 4200 metrů. Jeho služeb využívají především letadla, která naším vzdušným prostorem pouze prolétávají a nepřistávají zde, ale též letadla, která vstupují nebo naopak vystupují z prostoru řízeného přibližovacím střediskem. Přibližovací středisko naviguje letadla odlétající a přistávající v Praze ve stanoveném prostoru kolem letiště až do výšky kolem 4200 metrů. Letištní věž pak řídí veškerý pohyb na letištní ploše.
Kromě přistávajících a odlétajících letadel, která dostávají nezbytné pokyny k pojíždění, musejí být prostřednictvím radiostanice ve spojení s věží i vybrané mobilní prostředky, jež se kromě letadel též pohybují po pojezdových drahách. Ke sledování letového provozu ve vzduchu i na zemi slouží radiolokátory.

Stání


V areálu Sever je k dispozici zhruba 40 stání pro letadla různých velikostí, od malých (například typy ATR-42, Dash 8, BAe 146) přes střední (Boeingy 737, MD-80 nebo Airbusy A320 atd.) až po velkokapacitní B747. Na ploše Jih se nachází 20 stání pro letadla. Další stání pro menší letadla jsou před hangáry.

Dráhy


Pro vzlety a přistání se na letišti v Praze-Ruzyni používají dvě vzletové a přistávací dráhy (VPD - anglicky runway, RWY).

Terminály


Areál Sever prochází velkou rekonstrukcí, aby byl schopen odbavit stále rostoucí počet cestujících (v loňském roce jich bylo přes jedenáct milionů). Tvoří jej několik budov (tzv. terminálů), z nichž nejdůležitější jsou odletový odbavovací terminál a příletový terminál.

Informační tabule


O správné čekárně pro odlet se cestující dozví z monitorů umístěných za prostorem pasové kontroly a z velkých informačních barevných tabulí, které jej nasměrují na správné místo.

Typy letounů


I když z hlediska typů letadel používaných leteckými dopravci na Ruzyni převládají Boeingy 737 a Airbusy řady A320, pravidelně zde přistávají například i Boeingy (McDonnell Douglasy) MD-80, čtyřmotorové BAe 146, ale i velkokapacitní Boeing 747, byť „jen“ na nákladní lince společnosti China Airlines z Tchaj-wanu do Lucemburku.

Výzva


Napište nám, které letiště, jež jste kdy navštívili, se vám nejvíce líbilo a proč.

Své názory posílejte na e-mail lezak@ringier.cz nebo na adresu: Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7, nejpozději do konce ledna 2006. Uveďte své jméno, věk a odkud jste. Do předmětu e-mailu či na obálku připište heslo LETIŠTĚ. Nejzajímavější názory uveřejníme v některém z příštích čísel ABC.