Film: Obchodník se smrtí

Sdílej
 
Recenze filmu Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Bontonfilm
12. 1. 2006


Yuri Orlov (Nicolas Cage) jako ukrajinský přistěhovalec nemá ve Spojených státech lehký život. Prostředí ruské imigrantské čtvrti ho determinuje jako sociálního parazita, dokud se mu v náhlém pomatení smyslů nepodaří rozjet nelegální obchod se zbraněmi. Podomní prodej samopalů brzy pozvedne na vyšší úroveň – začne obchodovat s arzenálem zrušené Rudé armády a západoafričtí diktátoři, pro něž je válka jedinou politikou, mu jsou za smrtonosnou pomoc velmi vděční.

Skutečné problémy

Trpký snímek Andrewa Nicola (S1m0ne, Gattaca) zpracovává ožehavé téma obchodu se zbraněmi, který uniká kontrolním orgánům Spojených národů, ve filmu výborně reprezentovaných agentem Jackem Valentinem (Ethan Hawke). Nicol se nebojí kritizovat neoficiální kšeftaření s tisícovkami kalašnikovů, které po použití na válečném poli vyžadují nástup humanitární pomoci a udržují tak v chodu mašinerii Červeného kříže a všech ostatních nevýdělečných organizací.

Důležitý film

Politická satira Obchodník se smrtí se dá přirovnat k filmům, jako byl snímek Tři králové, nebo ke knize Hlava XXII od Josepha Hellera. Provokuje, nutí nás klást otázky a velmi realisticky ukazuje válečné problémy třetího světa. K tomu si připočtěte výtečného Nicolase Cage v hlavní roli a máte zábavný a velmi chytrý film, o kterém se bude mluvit ještě hodně dlouho.