Knihy

Sdílej
 

Eldest
Fragment
Je tomu přibližně rok, co se v knihkupectvích objevil první román amerického spisovatele Christophera Paoliniho s názvem Eragon. V něm jsme se seznámili s chlapcem Eragonem, jeho dračí kamarádkou Safirou a fantastickým světem, který je obklopuje. Naši dva hrdinové se vydali na dobrodružnou cestu, aby zachránili své království před zkázou. Na konci první knihy se zdálo, že nebezpečí je nadobro zažehnáno. V pokračování s názvem Eldest podstoupí Eragon se Safirou výcvik Dračích jezdců ve vzdáleném městě elfů Ellesméry. Doma se však opět schyluje k tragédii, která se pro Eragona stane novou výzvou.
Začínající série o Eragonovi si dělá ambice stát se stejně slavnou jako Harry Potter. Zda se tato ctižádost vyplní, zatím odhadnout nelze. Jisté však je, že knihy se dobře čtou a na sklonku letošního roku nás v kinech čeká první díl ve filmové podobě.
4,5/5



Východní fronta

Computer Press
Když počátkem léta 1941 hitlerovské Německo napadlo Sovětský svaz, ovládalo již téměř celou Evropu, vedlo válku v severní Africe a významnější vojenský neúspěch zaznamenalo jen v bitvě o Británii. Také východního tažení do Ruska, trvající půl druhého roku, bylo pro Němce velmi úspěšné. Pak však přišla bitva u Stalingradu a karta se obrátila. Mohutným ofenzivám Sovětů nedokázali Němci čelit, jejich ústup byl nezadržitelný a skončil až definitivním pádem třetí říše. Na východní frontě se odehrávaly nejkrvavější a nejvýznamnější bitvy nejen druhé světové války, ale světových dějin vůbec.
Publikace Východní fronta mapuje hlavní události na tomto bojišti po dobu celých čtyř let. Najdete v ní mapy, fotografie i kresby a samozřejmě spoustu informací o strategii, výzbroji armád, taktice bojů a pozadí plánování bojových operací. Kniha je pěkná a přehledná, jen v některých kapitolách zbytečně stručná.
4/5