Březen

Sdílej
 

Jaro se blíží! Pokud je kolem vás stále ještě sníh, můžete se těšit alespoň na brzký příchod jara astronomického. To začíná v den jarní rovnodennosti 20. března. Příchod teplejšího ročního období symbolizuje „letní“ Vega, která večer nesměle vykukuje nad severovýchodním obzorem. Nad východem narazíte na souhvězdí Panny. Na první pohled vás upoutá jasná hvězda Spica.
Daleko nevšednější objekty se však skrývají v hlubinách vesmíru mezi Pannou a Lvem. Řeč je o obrovském seskupení galaxií, kterému se odborně říká Kupa galaxií v Panně. Obsahuje na dva a půl tisíce galaxií a je od nás vzdálená asi sedmdesát milionů světelných let. Některé z galaxií jsou rozeznatelné i v menším dalekohledu jako malé mlhavé obláčky.

Dvoje zatmění

15. března nastane polostínové zatmění Měsíce, které vyvrcholí v jednu hodinu ráno. V tomto případě však jas Měsíce poklesne jen nepatrně, takže změna nemusí být na první pohled vůbec znatelná. Mnohem zajímavější představení by zhlédnul kosmonaut z měsíčního povrchu. Sledoval by totiž částečné zatmění Slunce.
Nevěšte však hlavu! Jen o několik dní později, 29. března, můžete pozorovat částečné zatmění Slunce, které bude viditelné i od nás (úplné zatmění lze pozorovat např. z Turecka, z oblasti Černého moře nebo z Afriky). Kolem tři čtvrtě na jedenáct se Měsíční disk poprvé „zakousne“ do Slunečního kotouče. Asi deset minut před polednem bude Slunce zakryto z největší části a celá podívaná skončí ve dvanáct hodin a padesát minut.
Pozor na oči!
Při sledování zatmění používejte brýle se speciálními filtry! Dobře poslouží i temná svářečská skla číslo 13 či 14, která zakoupíte v obchodě s pracovními pomůckami. Pokud použijete dalekohled, nezapomeňte vhodným filtrem opatřit i jeho objektiv nebo využijte bezpečnou projekci na stínítko. V opačném případě si můžete vážně poškodit zrak!

Jak mapu používat

Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 15. března ve 21 hodin středoevropského času (koncem února platí mapka pro 22.00, na konci února pro 20.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Informace o zatmění Slunce

Zatmění on-line přímo z Brněnské hvězdárny: www.rozhledna.hvezdarna.czVše o zatmění Slunce, odkazy na webové kamery ve světě: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html
Stránky věnované Slunci a všemu, co s ním souvisí: http://www.spaceweather.com/