Základní komunikační porty PC 1/2

Základní komunikační porty PC 1/2
Sdílej
 

V tomto dvoudílném seriálu si přiblížíme nejčastější a nejzákladnější komunikační porty (zabudované konektory, sloužící pro připojení externích

Foto
zařízení), se kterými se setkáme u běžného současného PC a které byste měli znát.
Zdířka pro napájecí kabel

Není sice port jako takový, ale je nejdůležitější, protože se přes tuto zdířku počítač připojuje do elektrické sítě.
VGA port

(Video Graphics Array – video-grafické rozhraní) Je to jeden z nejdůležitějších portů, slouží k připojení grafické karty k CRT monitoru či LCD displeji. Přenos dat zde probíhá analogovým způsobem.
DVI port

(Digital Visual Interface – digitální vizuální rozhraní) Toto rozhraní slouží speciálně k připojení LCD displejů, jelikož je zde přenos dat realizován digitálně (tzn. nulami a jedničkami), což je pro LCD výhodnější.
S-Video

Slouží pro připojení televizoru, jako výstupního zobrazovacího zařízení.
PS/2 port

Standardní port sloužící výhradně pro připojování klávesnice a myši; proto na dnešních počítačích najdeme právě dva. Většinou jsou pro snadnější orientaci také barevně rozlišeny, zelený je pro myšku a fialový pro klávesnici.
Paralelní port

Dnes již moc nepoužívaný port, který sloužíval pro komunikaci se staršími tiskárnami, skenery či dalšími specializovanými zařízeními. Na dnešních počítačích se s ním sice setkáme, ale je to jen kvůli zpětné kompatibilitě, kdybychom stále používali zařízení, které by ho vyžadovalo.
Sériový port

Opět věc dnes již dávno překonaná. Avšak ještě nedávno se přes tento port připojovaly modemy, myši a skoro všechna zbylá externí zařízení. Sice jej nalezneme na dnešních počítačích také, ale opět je zde z čistě nostalgických důvodů.