Puerto Rico

Puerto Rico
Sdílej
 

Albi

S objevením Nového světa se otevřely bohaté možnosti pro dobrodruhy a obchodníky ze všech koutů Evropy. Ve hře Puerto Rico se stáváte jedním z guvernérů Portorika a bojujete o co největší slávu a bohatství.

PLANTÁŽE


Puerto Rico je obchodní strategická hra pro tři až pět pokročilejších hráčů. Odehrává se v 16. století, tomu odpovídá i herní prostředí. Hráči se stávají vlastníky plantáží, na nichž se pěstuje tabák, cukr, káva, indigo a kukuřice. Suroviny se zpracovávají v manufakturách (v barvírně, cukrovaru, pražírně atd.).
Vyrobené zboží se pak odváží na lodích do Evropy. Na ostrově je dále možno stavět nepřeberné množství budov se speciálními funkcemi (skladiště, ubytovny, tržnice, přístavy, pevnosti atd.).
V každém kole si hráč, který je zrovna ve funkci guvernéra, vybere jednu z následujících rolí: osadník, starosta, stavitel, dozorce, obchodník, kapitán nebo zlatokop. Ostatní hráči provedou také akci náležející dané roli, ale s drobnou nevýhodou danou pořadím. V dalších kolech se hráči v jednotlivých rolích střídají až do chvíle, kdy už nejsou k dispozici noví osadníci, nebo již není kde stavět. Pak hra končí a vítězí hráč, který vyvezl nejvíce zboží. Ve srovnání s jinými hrami výsledek záleží pouze na dovednostech hráčů - náhoda zde nehraje žádnou roli.

NENECHTE SE ODRADIT


Puerto Rico je hra, která dosáhla v zahraničí mnoha prestižních ocenění. Byla vyhlášena jako nejlepší strategie mimo jiné i v Německu a USA. Hlavní síla hry leží především ve velmi dobře propracovaných pravidlech, která nabízejí spoustu možností taktizování. Zpočátku jí však musíte dát čas. Nenechte se odradit, Puerto Rico si vás určitě získá.

**** 1/2