Odpovědna

Sdílej
 

Slyšel jsem, že hadi mají šest smyslů. Je to pravda?
Vratislav K.

Především je třeba si uvědomit, že hadi vnímají svět úplně jinak než my lidé - například „slyší“ dolní čelistí. Ale v zásadě lze říci, že alespoň některé druhy mají i ten pověstný šestý smysl. Krajty, hroznýši a chřestýši jsou schopni naprosto přesně určit polohu své kořisti i podle tepla, které vyzařuje. Slouží jim k tomu speciální smyslový orgán, tzv. tepločivné jamky. Zatímco u krajt a hroznýšů lemuje několik takových jamek tlamu, u chřestýšů se vyvinul jediný pár umístěný mezi nozdrami a očima (v některých jazycích se proto chřestýšům přezdívá čtyřnozdří - vypadají, jako by měli čtyři nosní dírky). Chřestýši rozpoznají tímto orgánem teplotní rozdíl 0,02 °C. A protože jde o smysl párový nebo - u krajt a hroznýšů - symetricky umístěný po obou stranách hlavy, vnímají tepelné vyzařování prostorově a mohou svou kořist naprosto přesně zaměřit.
Ale hadi disponují ještě jedním zvláštním smyslem - některé druhy mají po hřbetě rozmístěné buňky, jimiž jsou schopni rozpoznávat světlo a tmu. S jejich pomocí had, který např. prchá před nepřítelem do nějakého podzemního úkrytu, pozná, zda už je pod zemí celý, nebo má ještě část těla na světle - tedy nechráněnou.



Uvažujeme o nové paměťové kartě. Jak velkou koupit? Kolik zhruba stojí?

Jaroslav Pšeničný
V dnešní době jsou paměťové karty již poměrně levné. Ať už si ji chcete pořídit k jakémukoliv zařízení (digitální foťák, PDA, mobil či přenosný MP3 přehrávač), určitě bych vřele doporučil koupit kartu o velikosti alespoň 512 MB (samozřejmě za předpokladu, že tak velikou kapacitu váš přístroj podporuje). Tato velikost je více než dostačující pro běžné i budoucí využití. (Cena za 512 MB, podle druhu karty, 800 -1600 Kč.)