Odpovědna

Odpovědna
Sdílej
 

Je pravda, že opět vyšlechtili kvagu, napůl koně a napůl zebru?
Martin B.,


Detva Tato informace se opravdu v některých agenturách objevila - údajně se to podařilo křížením koně a zebry. K dispozici byly dokonce i obrázky tohoto zvláštního zvířete, které bylo podobně jako kdysi kvaga pruhované jen na přední části těla, zatímco na zadku se pruhy vytrácely. Jenže jde jen o vnější podobnost (a ani ta není moc přesná, kvaga měla zadní část těla tmavou, zatímco tento „zebroid“ ji má světlou). Geneticky jde sice o příbuzné, ale přesto odlišné zvíře, kvaga byla samostatný druh zebry a její geny zanikly spolu s ní - nedochovaly se ani u současných plemen koní, ani u jiných druhů zeber. Nelze je proto křížením těchto dvou druhů obnovit, jako se to podařilo např. u vyhynulého pratura. Ten byl totiž předkem domácího skotu a mnohá primitivní plemena jsou v podstatě dodnes jen mírně pozměněnými pratury.

Chtěl bych vědět, jestli jdou dát www stránky na internet bez dalšího web klienta? Pokud ano, tak přes co a jak.
David


Foto
Webové stránky se na internet umisťují různými způsoby. Nejčastější postup, který najdeš skoro všude, je přes protokol pro přenos souborů, tzv. FTP (file transfer protocol). K tomu budeš potřebovat speciální program, tzv. FTP klient. S jeho pomocí pak pohodlně nahraješ obsah svých www stránek na FTP server poskytovatele webového prostoru a tím je „umístíš na internet“. Spoustu dobrých FTP klientů najdeš např. na adresách stahuj.cz a slunecnice.cz.

Jaké následky má ozonová díra?
Ondřej Hanko


Foto
Termín ozonová díra se vžil pro ztenčení ozonové vrstvy ve výšce 15-50 km, které je nejvýraznější nad Antarktidou. Ozon (zvláštní forma kyslíku) chrání Zemi před UV zářením. To je pro život nezbytné, ve větších dávkách však vyvolává rakovinu kůže. Smrtící je i pro mořský plankton a jiné mikroorganismy, což může mít překvapivé důsledky pro potravní řetězce a koloběh chemických prvků. Působením UV záření navíc vzniká ozon těsně nad zemským povrchem, kde je pro lidi toxický. Díky zákazu látek ničících ozonovou vrstvu se růst ozonové díry zastavil a během příštích desetiletí by se situace mohla vracet k normálu.

Pište, mailujte


* Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7
* NA ADRESU ABC: abc@ringier.cz
* ODPOVĚDNA: odpovedna@iabc.cz