Svět 2006

Svět 2006
Sdílej
 

Malá velká čísla

Foto
3 Půjde-li vše podle plánu, vzlétnou letos raketoplány na oběžnou dráhu hned třikrát. To není vůbec málo, uvážíme-li, že od katastrofy Columbie v únoru 2003 se uskutečnil jediný let. První raketoplán odstartuje v květnu. Tedy pokud testy neodhalí, že se přes veškerou snahu nepodařilo odstranit problém s odpadávajícími kusy izolační pěny, které se staly osudnými Columbii.

Foto
450 Australané si závody formule 1 dovedou užít. Už koncem dubna se nad Melbourne vznesl obří balon propagující Velkou cenu Austrálie, která se pojede 2. dubna. Do balonu by se vešlo 450 závodních monopostů.

27 000 V jednoduchém světě by v řekách nebyly peřeje, letadly by neotřásaly turbulence a počasí bychom uměli předpovědět na měsíce dopředu. Turbulence však do proudění kapalin a plynů vnášejí chaos. A porozumět chaosu není jen tak. Vědci z Cornellovy univerzity nyní používají kameru schopnou zaznamenat 27 000 snímků za sekundu - jen tak je možné studovat, co se v turbulentní kapalině děje.

1 000 000 000 Za necelé tři roky provozu si lidé z internetového obchodu iTunes stáhli už miliardu písní. Jubilejní skladbou se stala Speed of Sound od Coldplay, kterou si 23. února stáhl jistý mladík z Michiganu.

-von



Nová Lara


Dosud neznámá dvacetiletá modelka a prodavačka Karima Adebibeová z Londýna se stala novou tváří (a ostatně i tělem) odvážné archeoložky
Foto
Lary Croft. Virtuální Lara svou dvojnici z masa a kostí nezbytně potřebuje. S nástrahami počítačové hry si poradí sama, ale ve světě reklamy by byla ztracena. Karima to vezme za ni. Práce bude mít až nad hlavu, protože na trh se chystá další herní pokračování, Tomb Raider: Legend. Ještě před tím ji však čeká výcvik britských elitních jednotek SAS a kurzy archeologie, mluvení na veřejnosti a společenského chování, aby skutečné Laře nedělala ostudu.

-von


Jako ze sci-fi


Foto
Nissan Terranaut, představený začátkem března na ženevském autosalonu, vychází vstříc skupině zákazníků, která je většině výrobců aut úplně ukradená:
vědcům. Tedy hlavně těm, kteří pracují v terénu - geologům, archeologům, klimatologům... Je pouze trojmístný, protože celou zadní část vozu zabírá vědecké pracoviště s počítačem a prostorem pro nejrůznější přístroje. Terranaut má pohon na všechna čtyři kola, na střeše je prosklená kupole, satelitní anténa a kamera vybavená nočním viděním. Ve dveřích je umístěn přenosný vařič, lehký stan a spacáky, část kufru je chlazená (na zásoby jídla i k uchování cenných vzorků z výzkumů). Pneumatiky jsou odolné proti proražení. Zatím je však brzy odhadovat, zda to je auto skutečně ideální pro terénní výzkum, nebo si to jeho autoři pouze myslí.

-von


Slova odjinud


Foto
„Všichni se občas setkáváme s krásnými lidmi bez mozku. A naopak s ošklivými inteligenty - třeba s vědci. Naše hřiště je právě takové. Vypadá nemožně, ale míč se na něm kutálí parádně.

José Mourinho, manažer fotbalového klubu Chelsea, se ne příliš obratně pokoušel přesvědčit britské novináře, že trávník na stadionu Chelsea není
Foto
v tak strašném stavu, jak se na první pohled zdá. * „Přesnost, s jakou jsme schopni do počítačového modelu zahrnout vliv jednotlivých listů, je klíčová pro naši schopnost předpovídat bouřky.Ž

Dev Niyogi z Purdueovy univerzity (USA) to v tiskové zprávě trochu přehnal při vysvětlování, v čem spočívá vylepšení dosavadních počítačových modelů pro předpověď počasí. Jeho tým do modelů zahrnul i odhad množství vody, které rostliny odpařují do atmosféry, čímž ovlivňují počasí. Samozřejmě tím nemyslel, že by počítač zpracovával údaje z každého listu v lese zvlášť.

-von


Techno a extáze


Foto
Italští vědci uspořádali v laboratoři taneční party pro potkany. Nejdříve dali pokusným zvířatům malou dávku chemikálie tvořící základ drogy extáze, a pak jim pustili rámus, který se silou vyrovnal hlasité hudbě z italských klubů. Zjistili, že v silném hluku působí na potkany i slabá dávka extáze nečekaně razantně. Účinky se vyrovnají silné dávce drogy podané v tichu. Ukazuje se, že podmínky, které vládnou v tanečních klubech, účinky extáze zesilují. Kromě hlasité techno hudby posiluje účinek drogy i vyšší teplota vzduchu a velké množství lidí nahloučených na malém prostoru. Uživatelům drogy hrozí těžké postižení na zdraví, ba i smrt.

Jaroslav Petr


Letem světem


Foto
Evropská kosmická agentura se rozhodla vyrobit kopii satelitu Cryosat, jenž se při nezdařeném startu loni v říjnu zřítil do oceánu. Druhý pokus o jeho vypuštění na oběžnou dráhu se uskuteční v roce 2009. Satelit bude sledovat změny mocnosti ledovců a pomáhat tak klimatologům. Tání ledu vede ke zvyšování hladiny oceánů a zaplavování pobřežních oblastí.

Foto
* Ruské designérské studio Art. Lebedev na svých stránkách nabízí bezdrátovou myš ve tvaru kurzoru.
Má dvě tlačítka, funguje pod Windows i Mac OS a její autoři se dušují, že přes neobvyklý tvar padne do ruky přinejmenším stejně dobře jako klasická myš.

* Stejné metody, jaké využívají policisté při identifikaci zločinců a jejich obětí, využili vědci k důkazu, že posmrtná maska uchovávaná v německém Darmstadtu patří Williamu Shakespearovi. Maska nese letopočet 1616 - rok Shakespearovy smrti. Pravost potvrdilo její počítačové porovnání s dobovými portréty a bustou slavného dramatika.

Foto
* Evoluce savců zřejmě probíhala mnohem rychleji, než se dosud soudilo. Svědčí o tom zkamenělina zvířete, které žilo před 164 miliony let. Z té doby jsou známi hlavně hmyzožraví drobečkové žijící ve stínu dinosaurů. Savec nově objevený v Číně ale vypadal jako kříženec bobra s vydrou, živil se rybami a proti ostatním savcům byl se svými padesáti centimetry přímo obrovský.

* Apple koncem února představil iPod Hi-Fi - soustavu tří reproduktorů navrženou pro MP3 přehrávač iPod. Podobné reproduktory jiných firem, z nichž dva jsme představili v ABC č. 2, tak získaly konkurenci přímo od výrobce úspěšného přehrávače.

* Astronomové z evropského teleskopu VLT postaveného v Chile rozsvítili laserem na obloze ve výšce 90 km „umělou hvězdu“. Pozorování laserového paprsku využijí ke korekcím snímků ze skutečného vesmíru - zbaví je rozostření způsobeného atmosférou. Získají tak obrázky s desetkrát lepším rozlišením než bez této korekce.


Příběh jedné plechovky


Australská policie musí podle rozhodnutí soudu vrátit dvěma mužům, odsouzeným za spáchání trestného činu, nástroje, s jejichž pomocí se onoho „zločinu" dopustili: plechovku barvy a další malířské potřeby. David Burgess a Will Saunders namalovali v roce 2003 na střechu slavné Opery v Sydney protiválečný nápis, jímž protestovali proti australské účasti na válce v Iráku. Za to si odpykali neobvyklý trest: několik měsíců trávili každý víkend ve vězení, zatímco ve všední dny byli volní. Policie chtěla malířské náčiní původně zničit, aby se muži jeho prodejem neobohatili. Protest je totiž velmi proslavil a v dražbě by mohli získat slušnou sumičku. Burgess se Saundersem sice plechovku i malířské válečky skutečně chtějí prodat, ale peníze mají v úmyslu věnovat na charitu. Doufají, že předměty vydraží alespoň v přepočtu za 100 000 Kč.

-von


Kdo váhá, prohloupí


Foto
Měli bychom si závažná rozhodnutí důkladně promýšlet? Ne, tvrdí nizozemští vědci. Dokázali to v pokusu, ve kterém nabídli dobrovolníkům čtyři typy vymyšlených automobilů, aby si vybrali ten nejlepší. O každém z vozů měli k dispozici čtyři údaje (např. spotřebu nebo jak moc místa mají pasažéři pro nohy) a čtyři minuty času. Většina neomylně vybrala nejlepší auto. Když vědci poskytli dobrovolníkům o každém autě dvanáct údajů a dopřáli jim na výběr dvanáct minut, zvolila auto s nejlepšími parametry jen čtvrtina účastníků pokusu.
Kdyby místo přemýšlení házeli korunou, nemohli dopadnout hůř. Úspěšnost ve výběru nejlepšího auta dramaticky stoupla, když vědci dobrovolníkům ubrali čas na rozhodování.

Jaroslav Petr


Pravěké graffiti


Foto
„Jestli chytnu toho kluka, co to tady tak počmáral, tak ho přetrhnu!“ Výhrůžky, které se dnes sypou na hlavy sprejerských autorů graffiti, zřejmě burácely už před 30 tisíci lety mezi pomalovanými stěnami jeskynních sídel pravěkých lidí. Tvrdí to americký biolog Dale Guthrie, který prostudoval tisíce pravěkých maleb. Nejvíce pozornosti věnoval obrysům lidských rukou, které lidé vytvořili tak, že otiskli na stěnu dlaň namočenou v barevné hlince. Jindy naopak prskali hlinku smíchanou se slinami přes ruku položenou na skálu a získali obrázkový negativ. Rozměry prstů a dlaní hovoří jasnou řečí - většina zobrazených dlaní patřila nedospělým chlapcům. Ti jsou také podle Guthrieho autory většiny obrazů. Podobně jako dnešní sprejeři malovali to, co pro ně byl největší odvaz. Tenkrát to byly zvěř, lov a nahé ženy.

Jaroslav Petr


Oriskany půjde ke dnu


Foto
Kolem 15. května bude 40 kilometrů od pobřeží Floridy potopena americká letadlová loď Oriskany. Ne, nezískali jsme informace o chystaném útoku severokorejského torpéda nebo sebevražedného komanda Al-Kajdy. Loď potopí sami Američané. Oriskany má totiž svou vojenskou kariéru dávno za sebou. Na vodu byla spuštěna v roce 1950, sloužila v korejské a vietnamské válce. Ze služby byla vyřazena už v roce 1975. Nyní získalo námořnictvo spolu se státem Florida souhlas federální Agentury pro ochranu životního prostředí s jejím potopením, protože tím prý nebude ohrožen ani mořský život, ani bezpečí lidí. Loď vytvoří obrovský umělý útes. Zatímco náklady na potopení jsou (včetně opatření na ochranu přírody) 19 milionů dolarů, ročně by útes mohl vydělat až 92 milionů dolarů (téměř 2,2 miliardy Kč) díky prodeji potápěčských licencí a zájmu turistů o vyhlídkové plavby.

-von


Nohaté žáby


Foto
Austrálií se valí žabí potopa. Ropuchy obrovské byly
na nejmenší světadíl dovezeny z Havaje už v roce 1935, aby požíraly škůdce cukrové třtiny. Dvoukilovým
žábám vybaveným žlázami s prudkým jedem ale zachutnali australští bezobratlí živočichové, a tak se ropuchy začaly šířit daleko za hranice plantáží. Představují vážnou hrozbu pro australské masožravé vačnatce a hady, kteří se mohou ropuchami otrávit. Za sedmdesát let se ropuchy svému tažení dokonale přizpůsobily. Nohy se jim prodloužily o čtvrtinu a díky tomu putují pětkrát rychleji než první dovezené ropuchy. Za noc urazí bezmála dva kilometry. Nejnohatější a nejrychlejší žáby putují první, za nimi přicházejí žáby s poněkud kratšíma nohama. Vědci se tak stali svědky evoluce, která je doslova „na pochodu“.

Jaroslav Petr