Boggle

Boggle
Sdílej
 

Přiznám se, že ke hrám, které trvají příliš krátkou dobu, jsem nikdy moc důvěry neměla. To se změnilo, když jsem se seznámila s báječnou stolní hrou Boggle. Její herní doba sice zabere pouhé tři minuty, ale její návykovost je natolik vysoká, že ji budete chtít hrát stále dokola. Boggle je hra se slovy, respektive hra na vyhledávání slov. Herními pomůckami jsou speciální mřížka s poklopem, šestnáct kostek a přesýpací hodiny s časovým limitem tří minut. K tomu si ještě každý hráč musí připravit papír a tužku. Hráčů může být libovolný počet - užijete si ji stejně dobře sami, ve dvojici nebo i v patnácti lidech.

HLEDEJTE SLOVA


Kostky v mřížce uzavřete průhledným poklopem a pořádně jimi zatřesete. Kostky se promíchají a náhodně se rozloží v mřížce. Poté sejmete poklop, otočíte přesýpací hodiny a v časovém limitu se snažíte vypsat na papír co nejvíce slov, která lze z mřížky vyčíst. Hledání slov má svá pevná pravidla. Předně musí slovo tvořit nejméně tři písmena, dále nesmí být žádné písmeno ve slově použito dvakrát, po sobě jdoucí písmena musejí v mřížce ležet bezprostředně vedle sebe (ať už vedle sebe, nad sebou či úhlopříčně) a nesmějí to být osobní jména, zkratky či cizí slova. Na druhou stranu můžete použít jakékoliv slovo v kterémkoliv pádě a slova v čísle jednotném i množném.

POČÍTÁNÍ BODŮ


V okamžiku, kdy dopadne poslední zrníčko písku do spodní baňky hodin, musejí všichni hráči přestat psát a výsledky se vyhodnotí. Slovo, které napsal kterýkoliv protihráč, musíte ze svého seznamu škrtnout. Zbývající slova se ohodnocují body - za tří- a čtyřpísmenná slova je jeden bod, s každým dalším písmenem počet bodů narůstá.
Hra Boggle je jednoduchá, ale přitom velice zábavná. Doporučuji vyzkoušet.

**** 1/2

Hasbro