Oteplení dokáže přinést pěkné trable

Oteplení dokáže přinést pěkné trable
Sdílej
 

Mamut Manfred, lenochod Sid a šavlozubý tygr Diego jsou velcí bojovníci. Ve filmu Doba ledová se bili za záchranu pračlovíčka. V druhém díle je čeká úkol mnohem větší – nejen je, ale i samu dobu ledovou ohrožuje obleva.

Mamut Manfred: Trudnomyslný mamut nese na bedrech váhu celého pravěkého světa. Vlastně nenese, ale rozhodně se tak cítí. Už v první Době ledové zahalovaly jeho mamutí hlavu chmury – pamatujete si přece, jak se vydal tam, odkud všechna ostatní zvířata (i pralidé) prchali. V malém človíčkovi však tehdy nalezl nový smysl života a pro jeho záchranu se rozhodl udělat cokoliv. Ale není všem dnům konec a mamut Manfred má tentokrát nové potíže v podobě krásné mamutice.

Mamutka Ellie: Pohledná těžkotonážní dáma je centrem Manfredova láskyplného zájmu. Má to jeden háček. Ellie je do morku svých mamutích kostí přesvědčená, že je vačice. A také se podle toho chová. Než potkala Manfreda, nikdy žádného mamuta neviděla. A protože byla od mládí vychovávána rodinou vačnatců, nemá moc důvodů k tomu, aby o sobě smýšlela jinak. Nebo ji snad Manfred přesvědčí?

Lenochod Sid: Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí – a že když lenochod dělá všechno tak pomalu, pak se do problémů prostě nemá čas dostat. Chyba lávky, lenochod Sid je spolehlivý magnet na celou škálu problémů a potíží. Mezi jeho produkcí trablů a přátelskou pomocí jeho kamarádů naštěstí funguje přímá úměra a ani Sid nikdy nenechá kamaráda ve štychu. Jen kdyby ty problémy nenarůstaly geometrickou řadou...

Šavlozubý tygr Diego: Už v prvním díle Doby ledové skrýval šavlozubý tygr Diego před ostatní zvířenou tajemství. Mezi Sidem a Manfredem fungoval jako zvěd a tajný agent, který je měl obalamutit a převézt. Jenže Diego je charakter, a tak v něm zvítězilo dobré srdce a nakonec zachránil celou situaci. Má tedy ještě co skrývat? Samozřejmě že ano. Diego má panickou hrůzu z vody. Což za dob tání není dvakrát praktické.

Kryserka: O Kryserce nemáme tady v ábíčku příliš informací. Něco mezi krysou a veverkou trpí chorobnou závislostí na žaludech, konkrétně tedy na jednom žaludu, pro který udělá naprosto a totálně cokoliv – i kdyby to mělo znamenat zkázu celého pravěkého světa. Kryserka se objevila i v několika samostatných animovaných dobrodružstvích, která jsou součástí DVD Doba ledová.





O co šlo

V prvním snímku s názvem Doba ledová tato doba začínala. Pravěká zvířata i pralidé se vydali na dlouhé putování do teplejších jižních krajin, zatímco severní místa se začala pokrývat neprostupnou vrstvou ledu. Jen jeden zadumaný mamut jménem Manfred se rozhodl nekráčet ve stopách davu a obrátil své kroky přímo na sever. Cestu za vlastní zkázou však nedokončil – náhoda chtěla tomu, že se setkal s lenochodem Sidem a že společně nalezli opuštěné děcko, které se po cestě ztratilo zástupcům lidské rasy. A protože byli Manfred se Sidem prazvířata dobrosrdečná, vzali děcko do tlapek a rozběhli se za jeho rodiči na jih. V cestě jim při tom stála mnohá nebezpečenství a to největší jim stálo po boku: šavlozubý tygr Diego, který měl naše hrdiny vlákat do pasti svých druhů. A byl to právě Diego, kdo po cestě pochopil skutečný význam slova přátelství a nakonec vysvobodil své nové kamarády z jisté záhuby.

O co půjde

V prvním filmu s názvem Doba ledová se putovalo za teplem. V díle druhém s podtitulem Obleva se bude putovat na druhou stranu. Nebezpečím už není zamrzající krajina jako v původním snímku, nýbrž tající ledy. Ona je to samozřejmě nejdřív všechno velká zábava, když se celý svět promění v jeden obrovský vodní park, v němž se z vysokých hor jezdí zásadně po tobogánu a veškerá údolí jsou nekonečnými bazény s nejrůznějšími vodními atrakcemi. Skrývá se tu však jedno globální nebezpečí, kterým není nic menšího než potopa. Mamut Manfred, lenochod Sid a šavlozubý tygr Diego tak mají nový úkol. Zachránit své pravěké kolegy, kteří si užívají vodního světa v údolíčku, jež bude velmi brzy zatopeno. V cestě jim nestojí ani tak šavlozubá Kryserka, která se i nadále žene za svým žaludem a sem tam přitom způsobí menší katastrofu, jako spíše Vápěňák a Požerák. To jsou nebezpeční šílenci, kteří byli zmrazeni za období jury, tedy druhohor, a nyní se po svém rozmrazení snaží napáchat co největší neplechu.

Jak to bylo

Poslední doba ledová, do níž je zasazen děj obou snímků, byla chladnějším obdobím v dlouhodobých změnách klimatu, jehož trvání značila zvýšená ledová pokrývka v dnešní Evropě i Severní Americe. Proto také hrdinové snímku Doba ledová, který se odehrával před 16 000 lety, putovali do jižních krajin. Jistě si všimnete i toho, že pro naše zvířecí dobrodruhy doba ledová netrvala moc dlouho – v prvním filmu začalo na severní polokouli přituhovat a v díle druhém už jim led taje pod nohama (tato historicky zatím poslední doba ledová skončila před 10 000 lety). Migrace na jih také nebyla dílem okamžiku, ale odehrávala se v rozmezí tisíců let. Za historickou skutečnost toho ale musíte považovat ještě méně, nehledě na to, že zvířata v pravěku asi neměla tak rozvinutou slovní zásobu. Blboun nejapný se s mamuty nemohl nikdy setkat a savci brontotheria, taktéž přítomní ve filmu, vyhynuli před třiceti miliony lety. Už první Doba ledová ale pomrkávala na diváky s tím, že se nebere příliš vážně – hned vedle dokonalých replik jeskynních kreseb z Lascaux tu bylo v ledu zabořené UFO a malý pračlověk je pozdravil gestem pana Spocka ze Star Treku.

Jak to je

Snímek Doba ledová uvedla do kin roku 2002 filmová společnost 20th Century Fox. Nenacházela se přitom v zrovna v dvakrát záviděníhodné pozici. Její předchozí animovaný film, vědecko-fantastický epos Titan A. E. skončil kvůli nízkým tržbám neuvěřitelným krachem. Doba ledová se přitom vrhla do konkurenčních vod, které už okupovaly společnosti Pixar a DreamWorks s úspěšnými animovanými filmy Shrek, Příběh hraček 2 či Příšerky s.r.o. Zmíněného Shreka sice netrumfla scénářem, který je – na rozdíl od Shreka - namířen hlavně na dětské publikum, zato měla navrch v kvalitě pokročilé počítačové animace. Nejpopulárnějším hrdinou Doby ledové se trochu paradoxně stala Kryserka, nepříčetně ochraňující svůj vysněný žalud. Toto zvířátko se mělo ve filmu původně objevit jen na začátku, u testovacího publika ale sklidilo takový úspěch, že se potuluje celým filmem. Kryserka se dočkala několika samostatných krátkometrážních epizod (potkal ji tak podobný osud jako později šílené tučňáky z Madagaskaru) a dnes už je hvězdou první velikosti – přesně tak, kromě nových výstupů v pokračování Doba ledová 2: Obleva to dotáhla až k metě nejvyšší, totiž na hlavního hrdinu obálky ábíčka.





Doba internetová

Kde hledat informace o Době ledové na internetu?
Oficiální stránka filmu: http://www.iceagemovie.com/
Filmové ukázky: http://www.apple.com/trailers/fox/ice_age_2/
Karta filmu v největší filmové databázi IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0438097/
Stránka českého distributora:
http://www.bontonfilm.cz/film.php?film_id=796





Obrovští mamuti?

V představách bývají mamuti velcí aspoň jako šestipatrový dům. Ve skutečnosti byla většina mamutů velká přibližně jako dnešní slon indický. Největší mamut, mamut císařský, dosahoval výšky čtyř metrů a vážil až osm tun, na východní Sibiři byli zaznamenáni také o poznání menší, trpasličí mamuti.

Jak dlouho trval pravěk?

Pravěk je nejstarší a také nejdéle trvající dějinná etapa. Zahrnuje vývoj člověka a lidské společnosti od tří milionů let před naším letopočtem do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem.

Proč máš tak velké zuby?
O primárním účelu dlouhých zubů šavlozubých tygrů neexistuje jediná teorie. Pochopitelně převažuje názor, že tygr zuby používal hlavně k lovu. Zda je ale využíval k uchopení a držení kořisti (na což jsou zuby relativně křehké), nebo spíše k zasazení smrtící rány, není zcela zřejmé. Nezapomínejme ale na sociální hledisko – šavlozubý tygr mohl svými zuby vzbuzovat respekt stejně jako jiná zvířata rohy a parohy.