Svět 2006

Svět 2006
Sdílej
 

Malá velká čísla

0,174 Držet mobil za jízdy v ruce mají řidiči zakázáno. Nová studie však ukazuje, že telefonování je nebezpečné i při použití handsfree sady. Řidič soustředící se na hovor má reakce pomalejší v průměru o 0,174 sekundy, což při rychlosti 100 km/h znamená téměř o pět metrů delší brzdnou dráhu.

Foto
7,5 Nový materiál vyvinutý na Michiganské univerzitě pojme tolik volného vodíku, že ten pak tvoří 7,5 % jeho hmotnosti - třikrát víc než u jakékoli dříve známé látky.
Vysoký obsah vodíku je nezbytný pro výrobu vodíkových palivových článků pro auta, notebooky i mobily.
Vodík je uvězněn v mikroskopických dutinkách (na obr.) jako voda v houbě, zůstává však jedna potíž: zatím toho lze dosáhnout pouze při teplotě -196 °C.

8784 Patnáctiletý americký student Gaurav Rajav dokázal zpaměti odrecitovat číslo na 8784 desetinných míst, čímž se v této zvláštní disciplíně dostal na 12. místo světového žebříčku. Pyšní rodiče jej za to odměnili konzolí Xbox 360. Důležitější než znalost tisíců číslic je však vědět, k čemu je vůbec dobré.

Foto
1 000 000 000 Podle zprávy vydané Organizací spojených národů nemá celá miliarda lidí přístup k dostatečnému množství pitné vody. S nedostatkem této základní životní potřeby se tedy potýká každý šestý obyvatel planety.

-von


Sloní odposlechy



„Pokud je v Angole 150 km odtud bouřka, sloni se tam vydají za vodou,“ říká Caitlin O‘Connell-Rodwellová, zooložka,
Foto
která studuje slony v Namibii. Jak to ale mohou vědět? Vědci odhalili, že sloni vnímají velmi hluboké tóny (tzv. infrazvuk), které se šíří zemí jako vibrace na kilometry daleko - mnohem dál než vzduchem. Sloni jsou tak schopni dorozumět se svým dunivým dupáním a troubením až na vzdálenost 30 kilometrů. Netisknou uši k zemi. Vzdálené bouřce a ostatním slonům „naslouchají“ chodidly. Vědci uvažují, jak by objevu využili. Lidé infrazvuk neslyší, ale je všudypřítomný. Vydává jej třeba trs trávy chvějící se ve větru i horské hřebeny a mnoho zvířat se podle něj orientuje. Strážcům národních parků by mohl pomoci v boji proti pytlákům. „Podzemním odposlechem“ by mohli zjistit, jestli se v oblasti nenachází např. auto, které tam nemá co dělat.

Pavel Linhart


Kosmické přístavy


Americká firma Space Adventures je zatím jedinou kosmickou cestovní kanceláří na světě. Alespoň do doby, než její britská konkurence Virgin
Foto
Galactic začne vozit turisty ve svém raketoplánu SpaceShipTwo. Firma Space Adventures už zajistila třem milionářům výlet na Mezinárodní kosmickou stanici a nyní chce své aktivity výrazně rozšířit. Oznámila, že v Singapuru a nedaleko Dubaje ve Spojených arabských emirátech vybuduje kosmické přístavy. Turisté z nich budou startovat ke krátkým výletům nad hranici atmosféry, při nichž se asi na pět minut ocitnou v beztížném stavu. Do vesmíru je vynese raketoplán Explorer vyvíjený ruskými a americkými firmami pod záštitou ruské Federální kosmické agentury. Přístavy navíc nabídnou astronautický výcvik, interaktivní expozice, ale i lety v českých proudových letounech L-39 Albatros.

-von


Formule pro dva


Ultralehký a vysoce aerodynamický vůz T1 začínající britské firmy Freestream Cars je vlastně dvousedadlová formule, která smí na běžné silnice.
Foto
Stojí za ním lidé z týmu, který se podílel na vývoji monopostu McLaren pro závody formule 1.
Prodávat se začne během letošního roku, zájemci se už mohou hlásit. Výrobce však plánuje výrobu pouze 25 kusů ročně, takže pokud po T1 toužíte a máte v kasičce zbytečných 6,3 milionu Kč, dlouho se nerozmýšlejte, nebo na vás nezbude!

motor přeplňovaný osmiválec
o objemu 2,4 litru
výkon 500 koní
váha pouhých 465 kg
max. rychlost 322 km/h
zrychlení
z 0 na 100 km/h < 2,5 s

-von


Slova odjinud


Foto
„Myslím, že budeme schopni zjistit vše, co jsme původně chtěli. Jen nám to bude trvat déle.“

Profesor Don Burnett, vedoucí vědec projektu Genesis, shrnul pro BBC to nejdůležitější ze zprávy o pokroku v záchraně drahocenných dat, kterou jeho tým zveřejnil v březnu. Sonda Genesis sbírala částice slunečního větru vypovídající o historii sluneční soustavy. Při návratu na Zemi v září 2004 se však poškodila a vědci se původně domnívali, že vzorky byly zcela zničeny.
* „Fotomobil SCH-B600 uspokojí ty uživatele mobilů, kteří od svého přístroje žádají co
nejvyšší kvalitu fotografi í.“

Foto
Kitae Lee ze Samsung Electronics v tiskové zprávě vychválil nový mobil své firmy vybavený fotoaparátem s rozlišením 10 MB. Je pravda, že jeho objektiv vypadá lépe než ubohé čočky většiny fotících mobilů, přesto si myslíme, že 10 MB je zbytečný luxus. Bez skutečně kvalitní optiky bude jen plýtvat pamětí.

-von


Pokořitel tyranosaura


Tyranosaurus byl úctyhodný kolos, ale titul největšího masožravce všech dob mu nepatří. Pro určení velikosti není rozhodující délka či výška, ale
Foto
váha. Tyranosuarus s hmotností 6 tun a délkou kolem 15 metrů přece jen zaostával za giganotosaurem, který žil před 95 miliony let na území dnešní Argentiny. Byl zhruba stejně dlouhý, ale vážil o dvě tuny více. Italský paleontolog Cristiano Dal Sasso nyní objevil 100 milionů let starou lebku, jejíž majitel trumfl i giganotosaura. Spinosaurus vážil rovněž osm tun, v jeho prospěch však hovoří, že od čenichu po špičku ocasu měřil 18 metrů. Hmotnost dinosaurů vědci odhadují podle průměru holenní kosti. Ta nese celou váhu těla a musí být na takovou zátěž stavěna. Úplně největším dinosaurem byl býložravý argentinasaurus, který žil před 65 miliony let v Jižní Americe. Měřil 40 metrů a vážil kolem 100 tun.

Jaroslav Petr


Letem světem


Foto
Na Saturnově měsíci Enceladus je voda v kapalném stavu! Sonda Cassini vyfotografovala nad jižním pólem gejzíry vody, která pod tlakem tryská z podzemí, rychle se ochlazuje a padá zpět ve formě sněhu. Objev tekuté vody posílil naděje, že by na Enceladu mohl existovat život.

Foto
* Obrázek viru "utopeného" v krychličce slané vody není jen tak nějaká malůvka. Díváte se na počítačový model skutečného viru sestavený s přesností na jednotlivé atomy! Vytvořili jej biologové z Illinoiské univerzity a je to vůbec první forma života, kterou se podařilo atom po atomu "zkopírovat" do počítače.

* V ABC č. 5 jsme na tomto místě informovali o objevu nové hrobky v egyptském Údolí králů. Po jejím prozkoumání se však ukázalo, že ve skutečnosti nejde o hrobku, ale o pracovní místnost používanou při přípravě pohřbů. Sarkofágy v ní nalezené obsahovaly místo mrtvých těl pouze zbytky keramiky a nástroje používané při mumiř kaci.

Foto
* Hráči netrpělivě čekající na PlayStation 3, novou generaci oblíbené herní konzole od Sony, si ještě chvíli počkají.
Na japonském trhu se PS3 měla objevit už v květnu, ale opozdí se nejméně do listopadu. Zpoždění je zaviněno nedořešenými problémy s technologií Blu-ray - novým formátem optických disků. Kdy se konzole objeví u nás, je zatím ve hvězdách.

Foto
* Vědci z Massachusettského technologického institutu vrátili zrak křečkům, kterým předtím přerušili nervové spojení v části mozku, která zpracovává zrakové informace. K opravě použili "lešení" z kousků bílkovinných molekul, po němž mohou nervové buňky růst a spojení obnovit. V budoucnu by tato metoda mohla pomoci např. lidem stiženým mozkovou mrtvicí.

* Spitzerův kosmický dalekohled objevil poblíž středu naší galaxie mlhovinu ve tvaru dvojité šroubovice připomínající molekulu DNA, nositelku dědičné informace. Oblak prachu a plynu zřejmě do neobvyklé formy vytvarovaly magnetické síly v blízkosti supermasivní černé díry, od níž je mlhovina vzdálena "pouhých" 300 světelných let.

-von


Past na vraha


Na britské zločince nastraží nástupci Sherlocka Holmese důmyslnou past. Hodlají využít faktu, že synové dědí od otců spolu s příjmením i část dědičné
Foto
informace určující mužské pohlaví. Ta je uložena na chromozomu Y a dva muži ji mají tím podobnější, čím jsou si vzájemně příbuznější. Britové začali budovat databázi 40 000 příjmení a k nim náležejících proř lů chromozomu Y. V budoucnu by mohli analýzou DNA z buněk nalezených na místě činu určit pravděpodobné příjmení zločince. K analýze stačí třeba vlas nebo buňky z kůže zachycené na předmětu, kterého se zločinec dotkl. Potíže budou s hojnými příjmeními (našim Novákům odpovídají v Británii Smithové a Jonesové), jejichž nositelé mají chromozomy Y s různým pro
ř lem. Test také neusvědčí ženy, protože těm chromozom Y chybí. Scotland Yard odhaduje, že se i tak dostane ročně na stopu asi deseti vrahům, kteří dnes spravedlnosti pro nedostatek důkazů uniknou.

Jaroslav Petr


Cvrčci cvrčkojedi


V pohyblivý živý koberec se mění nelétavé kobylky z jihozápadu USA, kterým Američané přezdívají „mormonští cvrčci“. Při
Foto
přemnožení se shluknou do mnohamilionového hejna a vydají se na pochod. Jejich zástup bývá široký několik stovek metrů a na dálku měří až 16 kilometrů. V honbě za potravou urazí denně až dva kilometry. Nejvíc ze všeho jim chutná potrava bohatá na soli a bílkoviny. Mnozí záhy zjistí, že tyhle pochoutky mají všude kolem sebe - je na ně bohaté samotné cvrččí tělo. A tak dav propadá kanibalismu. Stačí, aby některý cvrček trochu zeslábl, polevil v obraně a jeho osud je zpečetěn. Ostatní jej sežerou za pochodu. Proč cvrčci kanibalské procesí neopustí? Útěk z davu je ještě riskantnější než pochod s kanibaly. Hejno cvrčků provázejí ptáci i zvířata, kteří na takové zatoulance čekají s ústy a zobáky otevřenými dokořán.

Jaroslav Petr


Šedý přízrak


Americké námořnictvo dostane do výzbroje futuristicky vyhlížející loď z uhlíkových vláken. Je malá, nenápadná a proklatě rychlá. Po hladině či spíše těsně nad ní dovede uhánět rychlostí 50 uzlů (93 km/h).
Díky minimálnímu ponoru je ideální pro operace v mělkých vodách při pobřeží i v řece. Loď pojmenovaná Stiletto je dlouhá 24 metrů. Vejde se do ní tříčlenná posádka a dvanáctičlenná výsadková jednotka s jedenáctimetrovým nafukovacím člunem. Součástí výbavy je i dálkově ovládané bezpilotní letadélko využitelné při průzkumu nepřátelských pozic.

-von


2 000 000 000 °C


Nejvyšší teplota, jaké kdy bylo na Zemi dosaženo, je stokrát vyšší než ve středu Slunce a blíží se teplotě explodující supernovy. Dvou miliard
Foto
stupňů Celsia dosáhli vědci v amerických laboratořích Sandia během pokusů napodobujících děje při jaderném výbuchu. I pro ně to bylo překvapení - se zveřejněním váhali celý rok, dokud si svým objevem nebyli skutečně jisti. Při pokusech pouštějí do tenkých ocelových drátů proud o síle 20 milionů ampérů. Dráty se promění v plazmu - skupenství, v němž se atomy rozpadají na nabité částice. Ty jsou drženy v silném magnetickém poli a vydávají radioaktivní záření, které je prudce zahřívá. Tentokrát vědci místo oceli použili wolframové dráty a dosažená teplota je šokovala - byla řádově vyšší než obvykle. Dodnes si nejsou zcela jisti, k čemu přesně během pokusu došlo.

-von


Fair play gladiátorů


Zápasy gladiátorů v aréně podléhaly přísným pravidlům. Dokazuje to výzkum koster na pohřebišti gladiátorů v Efezu na území dnešního Turecka.
Foto
Těla pochovaná v průběhu 2. století př. n. l. nesou obvykle stopy po jediném smrtelném zranění. Je proto nepravděpodobné, že by gladiátoři poraženého zraněného soupeře dobíjeli nebo ho týrali dalšími ranami. Zraněný ležící bojovník byl hájen podobně jako dnešní boxer odpočítávaný v ringu. U deseti z bezmála sedmdesáti prozkoumaných těl byla příčnou smrti rána tupým předmětem do spánku. S vysokou pravděpodobností vzniklo při „popravě“ kladivem, kterou provedl kat v zákulisí arény. Tak končili poražení bojovníci, které diváci odsoudili k smrti palcem obráceným dolů.

Jaroslav Petr