Květen

Květen
Sdílej
 

Když po setmění zakloníte hlavu a podíváte se přímo nad sebe, určitě si všimnete důvěrně známého Velkého vozu. Zároveň se díváte i na třetí největší souhvězdí oblohy – Velkou medvědici. Velký vůz totiž není právoplatné souhvězdí, ale pouhý obrazec tvořící ocas Medvědice. Díky svému výraznému vzhledu však Velkou Medvědici odstrkuje poněkud do ústraní.

Nad východním obzorem narazíte na souhvězdí Hadonoše. V říjnu roku 1604 zde vzplála „nová“ hvězda, alespoň pro tehdejší astronomy. Ve skutečnosti šlo o pravý opak a lidé pozorovali bouřlivý konec stálice, která svůj život ukončila obrovskou explozí. Odborně se takové hvězdy nazývají supernovy. Ta v Hadonoši byla poslední prokazatelně pozorovaná supernova, která vybuchla přímo v naší Galaxii. Krátce po svém vzniku byla jasná asi jako planeta Mars, za několik dní však dosáhla jasnosti Jupiteru, a i když postupně slábla, byla pozorovatelná ještě dalších osmnáct měsíců. Snad nejpečlivěji se supernově věnoval Johannes Kepler, a právě proto se jí říká Keplerova hvězda.
Od souhvězdí Vah až po souhvězdí Raka se oblohou plazí velmi dlouhé souhvězdí Hydry. Podle řeckých bájí měla tato hadí nestvůra několik hlav a připravila horké chvilky i takovému odvážlivci, jakým byl Herkules. Nejjasnější stálicí Hydry je Alphard. Tento název má své kořeny v arabském světě a znamená osamělá. Příčinu odhalíte, když se porozhlédnete po jejím okolí. Snadno zjistíte, že se tam nenacházejí žádné další nápadné hvězdy.
Večerní nebe zdobí hned tři jasné planety. Poblíž sebe naleznete načervenalý Mars a Saturn, o něco dále i nažloutlý Jupiter. V noci z 10. na 11. května se potká Měsíc z výraznou Spikou ze souhvězdí Panny.

Jak mapu používat

Mapka ukazuje oblohu tak, jak bychom ji viděli 15. května ve 22 hodin středoevropského letního času (koncem dubna platí mapka pro 23.00, na konci května pro 21.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Užitečné stránky

Každodenní novinky z astronomie a kosmonautiky: www.astro.cz
Novinky o vesmírných sondách a raketách: www.letectvi.cz (v sekci Kosmonautika)
Český hydrometeorologický ústav s aktuálními informacemi o počasí: www.chmi.cz