Lt vz. 38

Sdílej
 
Lehký tank vz. 38 je bezpochyby nejlepší tank československé výroby a v době svého vzniku patřil k nejlepším tankům vůbec. Vlivem neblahých historických událostí je ve světě známý spíš pod označením PzKpfw 38 (t) jako jeden z tanků armády hitlerovského Německa.

Lehký tank vzor 38 začala na objednávku Československé armády vyrábět počátkem roku 1938 pražská firma ČKD. Nový vzor měl nahradit tanky Lt vz. 35, které měla armáda ve výzbroji, ale které byly náročné na údržbu. Výroba se nestihla ani pořádně rozjet (byly vyrobeny pouhé tři tanky), když naše území obsadila německá armáda. Němci dlouho neváhali a během dvou měsíců rozjeli výrobu naplno. Tank dostal nové označení PzKpfw 38 (t) - Panzerkampfwagen (německy tank), písmeno t v závorce značí tschechisch, tedy český.

V NĚMECKÝCH SLUŽBÁCH

PzKpfw 38 (t) nechyběl u žádné z významných německých akcí útočné fáze války, ať už se jednalo o obsazení Polska, ofenzivní operace ve Francii nebo útok na Sovětský svaz. Během operací v Sovětském svazu ztrácel PzKpfw 38 (t) na významu, protože nedokázal držet krok se sovětskými středními tanky T-34. Do konce války byly pak tyto tanky využívány především v zázemí. Mnoho z nich bylo rozebráno a střelecké věže se osazovaly do betonových pevností.
Podvozek tanku se osvědčil pro bojová vozidla jiného charakteru - samohybné kanony, stíhače tanků či vyprošťovací tanky.

VE SVĚTĚ

Po druhé světové válce přijala tanky do výzbroje Československá armáda.
Lehký tank Lt vz. 38 nebyl však jen ve výzbroji Německa a Československa. Už od začátku o něj jevilo zájem mnoho armád. Dostal se do výzbroje například neutrálních států Švédska a Švýcarska, používali jej téměř všichni vazalové fašistického Německa, byl exportován i na Střední východ či do Jižní Ameriky. Z výzbroje byl mnohde stahován až v 60. letech.

TECHNICKÁ DATA

Posádka 4 muži (velitel, nabíječ, řidič-střelec, radista) Rozměry délka 4610 mm, šířka 2135 mm, výška 2250 mm Hmotnost kolem 9750 kg Pancíř od 8 do 50 mm Motor kapalinou chlazený šestiválec Praga EPA I-III, výkon 92 kW při 2000 ot/min Max. rychlost 42 km/h po silnici, 25 km/h v terénu Max. dojezd 230 km Výzbroj 37mm dělo Škoda A-7, 2x 7,92mm kulomet ZB 53 vz. 37