Rytíři ledu – Vybavení hokejistů

Sdílej
 

Hokej není hra pro bábovky. Každý zápas pořádně bolí a na obdržené rány není jiná náplast než vítězství. Pořádně zabolet může rána hokejkou, bodyček, zásah pukem, náraz do mantinelu i pád na led. Hráči jsou však vybaveni celou řadou ochranných pomůcek, které jsou v hokeji stejně samozřejmé jako hokejka.

Vybavení hráče a brankáře se od sebe diametrálně liší, i když se na první pohled skládají ze stejných součástí - bruslí, hokejky, ochranné výstroje a dresu. Už jenom brusle mají rozdílné konstrukce a vykazují i jiné vlastnosti. Brankářovy brusle by byly pro hráče v poli nepoužitelné. Nepřehlédnutelný je třeba skelet chránící spodní část gólmanovy nohy nebo naopak chráněná čepel u hráčské brusle.

Brankářská výbava

Výbava nesmí obsahovat žádný jiný prvek než ten, který ochraňuje zdraví brankáře. Vše je poměrně přesně vymezeno.

Klasickou výbavou - kromě povinných prvků - je zástěra chránící břicho, ale zároveň kryjící přes kalhoty přední část stehen.

Chrániče v oblasti lokte mají povolenou velikost do 19,05 cm.

Poklicové chrániče ramen se pak musejí vejít do 2,5 cm tloušťky.

Podobné rozměry má i ochrana klíční kosti (17,78 délka a 2,5 šířka).

U kalhot je předepsána největší šířka stehen 27,94 cm.
Brankáři také není povoleno, aby kalhoty nosil volně, jelikož by mohly zakrývat volné místo nad chrániči mezi nohama. Žádnou část dresu si brankář nesmí připínat napevno k tělu, dres by získal při zásahu pukem podobné vlastnosti, jako má síť.

U brankářské lapačky je dán obvod, který nesmí přesáhnout 112 cm, a rozměry – 41 cm na délku a 23 cm na šířku kterékoli části v zápěstí.

Maximální vnější rozměry brankářské vyrážečky nesmějí překročit 20,32 cm na šířku a 38,10 cm na délku. Nutné je také dodržet obdélníkový tvar.

Betony jsou limitovány šířkou 30 cm a výškou 96,52 cm.

Brankářská přilba musí mít dokonalé krytí obličeje, kterým nepronikne puk ani hokejka. V současnosti jsou přilby konstruovány tak, aby po nich puky při zásahu sklouzly.