Hvězdy na dosah

Sdílej
 

Který typ dalekohledu je nejvhodnější pro amatérské pozorování oblohy? Jak funguje? Kolik stojí? A na co si dát při koupi pozor? Náš průvodce hvězdářskými dalekohledy přináší odpovědi na nejdůležitější otázky amatérských astronomů.



Dalekohled vám zdánlivě přibližuje pozorované předměty. Proč ale vidíte předmět blíž, než ve skutečnosti je?

Zorný úhel a zvětšení

Představte si, že na procházce pozorujete dva stromy rostoucí blízko sebe a postupně se k nim přibližujete. Čím jste blíž, tím větší část vašeho zorného pole stromy zabírají a roste úhel, pod nímž je sledujete. Dalekohled pracuje podobně. Směruje paprsky do vašeho oka tak, že vzroste úhel, pod nímž na stromy hledíte. Budou se vám zdát větší a uvidíte na nich i více podrobností. Jak moc vzroste zorný úhel, udává zvětšení dalekohledu (10krát, 100krát).
Objektiv a okulár

Nejdůležitější součástí každého dalekohledu je objektiv, který láme nebo odráží paprsky tak, aby se sbíhaly v jednom jediném bodě - ohnisku. V něm pozorujete obraz sledovaného předmětu okulárem, který má stejnou funkci jako lupa.
Při pozorování je třeba najít vhodnou vzdálenost mezi okulárem a objektivem – zaostřit dalekohled. Sledovaný objekt má pak ostré obrysy. Zaostření je nutné provádět vždy, když se změní vzdálenost předmětů, které pozorujete.

Místo okuláru a lidského oka může být v ohnisku dalekohledu také fotoaparát nebo vysoce citlivý polovodičový CCD čip (všechny moderní dalekohledy). Čočka, nebo zrcadlo?

Objektiv dalekohledu může být čočkový, nebo zrcadlový. První dalekohledy měly objektivy tvořené čočkami. Použití zrcadel bránily obtíže spojené s odléváním a vybroušením dostatečně velikého skleněného kotouče. Úskalím bylo i pokovení zrcadla (nanesení rovnoměrné odrazné vrstvy) a jeho stálost (zrcadla rychle ztrácela lesk). Problémy se zrcadly se časem podařilo překonat a dnešní obří dalekohledy jsou pouze zrcadlové. Svou roli sehrály i optické vady, kterých je u dokonale vybroušeného zrcadla podstatně méně než u jednoduché, byť kvalitně vybroušené čočky.

SBĚRAČI SVĚTLA


Informace o pozorovaném předmětu jsou zakódovány do světelného paprsku. Čím více světla dopadne ze sledovaného předmětu do objektivu, tím lépe. Větší objektiv obecně znamená i výkonnější dalekohled. Pokud použijete dalekohled, jehož objektiv bude mít průměr 100 mm, dopadne do vašeho oka přibližně 150krát více světla, než kolik ho zachytí neozbrojené oko! Kupujete dalekohled?

* Určující je průměr objektivu, nikoliv zvětšení dalekohledu!
* Vyhněte se levným dalekohledům s plastovými čočkami!
* Čočky objektivu i okuláru by měly být pokryty antireflexními vrstvami a nesmějí být poškrábané či špinavé.
* Mechanické součásti musí dokonale „sedět“ (jemné a plynulé zaostřování, stabilní a pevná montáž s „hladkými“ pohyby).
* Prověřte kvalitu obrazu nejlépe přímo na hvězdách (nebo na nějakém vzdáleném objektu, např. anténě). Dalekohled musí jít dokonale zaostřit (nesmíte vidět rozostřené skvrnky, hvězdy musí být ostré v celém zorném poli).
U triedru nesmíte obraz vidět dvojitě!
* Pokud nemáte zkušenosti s žádným dalekohledem, sáhněte po triedru 7 x 50 nebo 10 x 50 (nejlépe v odolnější pogumované úpravě).

ASTRONOMICKÉ MONTÁŽE


Držet i malý dalekohled v rukou zcela klidně je velice únavné. To, co příliš nevadí v přírodě, nesnesitelně ruší při pozorování noční oblohy. Proto je nezbytnou součástí kvalitního dalekohledu astronomická montáž (obsahuje dvě osy, kolem kterých se může dalekohled otáčet tak, abyste ho mohli nasměrovat do libovolného směru).
Azimutální montáž Je vhodná především pro menší čočkové dalekohledy s malým zvětšením a velkým zorným polem. Její konstrukce je velice jednoduchá. Základem jsou dvě osy svírající pravý úhel. V případě dalekohledu Newtonova typu se můžete setkat s takzvanou Dobsonovou montáží (na obr.). Paralaktická montáž Využívají ji profesionální astronomické dalekohledy. Důvodem je snadné sledování objektu na obloze, protože dalekohledem stačí pohybovat pouze v hlavní ose (u azimutální montáže v obou osách). Dalekohled tak kopíruje otáčení oblohy. Osy jsou obvykle vybaveny stupnicemi, které umožňují nalezení objektu podle souřadnic.
Paralaktická montáž musí být vyrobena velice přesně. I proto je hodně drahá (od několika tisíc korun). Je ideální pro fotografování oblohy a lze ji vybavit elektrickým pohonem. Ten automaticky otáčí dalekohledem, takže hvězda zůstává v zorném poli stále na svém místě.

***

Použitelnost dalekohledů


Objekty Refraktor Triedr Newton Schmidt-Cassegrain
Slunce +++ + + +
Měsíc +++ + +++ +++
Planety +++ + +++ +++
Planetky ++ ++ +++ +++
Dvojhvězdy +++ + +++ +++
Proměnné hvězdy ++ ++ +++ +++
Mlhoviny ++ +++ +++ +++
Galaxie ++ +++ +++ +++
Hvězdokupy ++ ++ +++ +++