Tilandsie v bytě

Sdílej
 

Kanagomem přilepené T. caput-medusae (vlevo) a T. bulbosaKam v bytě tilandsie umístit? V létě mohou být i dál od okna, ale čím blíž, tím lépe. Vzhledem k suchému bytovému vzduchu by měly být rostliny chráněny před přímým sluncem alespoň záclonou. Prospěje jim poloha u stále otevřeného okna, kde je průvan a noční proudění. Rostliny však v bytě nemohou "těžit" z rosy, která vzniká poklesem nočních teplot. Pokud chceme, aby se jim dařilo, je vhodné alespoň občas je přemístit na balkon. Jinak je nejjednodušší celou kompozici buď silně osprchovat a přes noc nechat ve vaně zakrytou plastovou fólií, nebo ji ponořit do kbelíku s vodou. Tato na první pohled drastická metoda je velmi účinná a při pěstovaní tilandsií volně v bytě bychom ji měli u zdravých a silných rostlin nejméně jednou týdně opakovat. Rosení totiž nemá valný účinek, rostliny v suchém vzduchu uschnou dříve, než začne naplno fungovat sorpční systém šupinek. Voda by v žádném případě neměla být přímo z vodovodního kohoutku - soli z tvrdé vody po čase zalepí šupinky a rostlina ztratí schopnost přijímat vodu. Nejvhodnější je pro zálivku i máčení voda dešťová, v nouzi je dobré rosit alespoň převařenou vodou z vodovodu.

Péče o tilandsie v zimě

V zimě by tilandsie pěstované v bytech měly stát bezpodmínečně přímo na okně, protože světelné podmínky naší zimy jsou zejména pro stříbrné druhy naprosto nedostačující a rostliny trpí nedostatkem světla. Pak nepomůže ani rosení třeba 10x za den. Teplota v zimě hraje také velkou roli - nejlepší je kolem 10 - 18 oC. Optimální je proto umístění tilandsií mezi dvojitými okny na studenou verandu apod. Bát se o ně nemusíte, jsou odolné a většinou přežijí i delší poklesy teploty až k nule. Samozřejmě horší je to u obyvatel panelákových bytů. Ale i tady se většinou najde chladnější místnost, např. nevytápěná ložnice.

Tilandsie pod širým nebem

Takto rostou tilandsie a jiné broméliovité epifytní rostliny ve volné přírodě v MexikuOd poloviny května do počátku října lze tilandsie pěstovat venku - pod širým nebem. Tento způsob je tím nejlepším, co můžeme tilandsiím ve střední Evropě "nabídnout". Zavěsíme je někam na balkon, pod pergolu, na ozdobnou mříž nebo do větví stromu. Tím je zajištěno stoprocentní větrání a změny teplot v průběhu dne a noci. Rose můžeme ještě "pomáhat" mlžením dešťovou vodou. Ale pokud odjedeme na třítýdenní dovolenou, sbírce se bez zálivky za tu dobu vůbec nic nestane. Samo-zřejmě, že je rozdíl mezi venkovskou zahradou a městským balkonem v ulici, kde není jediný strom či pruh trávníku. Ve druhém případě musí být zálivka pravidelnější a intenzivnější. Do exteriéru přitom můžeme přemístit prakticky všechny u nás dostupné druhy. Lépe se přirozeně bude dařit tilandsiím stříbrným, zelené mohou někdy trpět nedostatkem vláhy a nadměrným osluněním. To lze vyřešit tak, že je zavěsíme do stínu jiných, větších rostlin. Rostliny vydrží na venkovním stanovišti velmi dlouho, jakmile na jaře skončí poslední mrazíky, může kolekce ven, na podzim je stěhujeme zpátky, až když se rtuť teploměru začíná přibližovat k nule.