Červen

Sdílej
 

Příchod léta zvěstují dobře známá souhvězdí, majestátní Herkules, Labuť plující v Mléčné dráze nebo okřídlený Pegas, vycházející již zvečera nad východním obzorem. Hvězdy Deneb, Altair a Vega vytvářejí výrazný obrazec Letního trojúhelníku. V průběhu minulého roku jste se na těchto stránkách mohli setkat s celou řadou velkých a dobře patrných souhvězdí. Zapomínat bychom však neměli ani na ta méně výrazná.
Začneme tam, kde na první pohled zdánlivě nic není. Pokud zaměříte svůj zrak do oblasti mezi Velkou medvědicí a Blíženci, narazíte na relativně prázdné místo oblohy. Na tmavém nebi spatříte jen pár nevýrazných hvězd. Stejný pocit prázdnoty pravděpodobně naplnil i duši astronoma Jana Hevelia. Aby toto místo na obloze zaplnil, zanesl do mapy v roce 1690 do této oblasti málo výrazné souhvězdí Rysa.
O kousek dále, nad severním obzorem, narazíte na další nenápadné souhvězdí. Latinsky se jmenuje Camelopardalis, což bychom mohli doslova přeložit jako Velbloudoleopard. V češtině se však pro ně používá jméno Žirafa.
Mezi Velkým a Malým vozem se táhne dlouhé tělo Draka s hlavou ležící u Herkulových nohou. Na tmavší obloze snadno spatříte hvězdu Thuban. Ta byla před pěti tisíci lety severkou národů žijících v oblasti Egypta. Dnes je v důsledku pohybu rotační osy Země o celých 25 stupňů dále a nahradila ji naše Polárka.
Vynechat byste neměli ani malé, ale o to hezčí souhvězdí Delfína, které naleznete přímo nad východem. Snad je to pocta, kterou tomuto dobrotivému zvířeti vzdali starověcí mořeplavci. O kousek dále narazíte na třetí nejmenší souhvězdí oblohy, kterým je Šíp. Menší už je pouze Koníček a Jižní kříž.
Červen bude bohatý i na celou řadu různých setkání. O půlnoci 10. června se Měsíc dostane do blízkosti Antara v souhvězdí Štíra a v noci ze 17. na 18. června bude Mars a Saturn dělit vzdálenost menší než průměr jednoho měsíčního kotouče.


Jak mapu používat

Mapka ukazuje oblohu tak, jak bychom ji viděli 10. června ve 23 hodin středoevropského letního času (koncem května platí mapka pro 00.00, na konci června pro 22.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Užitečné stránky

http://navod.hvezdarna.cz/
Pokud patříte mezi astronomy amatéry a trápí vás spousta nevyjasněných otázek, je tento web určen právě pro vás. Na své si přijdou nejen začátečníci, ale i pokročilejší pozorovatelé. Najdou tam návody na pozorování, praktické rady, základní know-how a mnoho dalších užitečných informací!