Roboti z Lega

Sdílej
 
Lego bývalo synonymem pro kostičkovou stavebnici. Pak někoho napadlo, že to bude ještě zábavnější, když se to bude hýbat. A tak přišlo na svět Lego Mindstorms.

Lego Mindstorms je stavebnice, ze které si můžete sestavit robota. Srdcem první řady Mindstorms RCX, která se objevila v roce 1998, byla programovatelná kostka s procesorem osazeným čipem Reneas H8/300. Kostka se naprogramovala jednoduše tak, že se do její paměti RAM nahrál program z počítače přes infračervené rozhraní.
To všechno by ale bylo k ničemu, kdyby kostka nemohla komunikovat se světem. Proto jsou na ní pochopitelně k nalezení tři porty, kterými kostka ovládá servomotorky, a dále tři senzorové porty, kterými vedou informace zase dovnitř. Infračervené rozhraní slouží navíc ke komunikaci s další kostkou, a tak pokud si kolem kostky vystavíte vlastního robota, může kamarádit nebo soutěžit s robotem vašeho kamaráda.

TRENDY ROBOT


Letošní duben přivítal na trhu novou generaci Lego Mindstorms, tentokrát s podtitulem NXT (což lze přečíst jako next - anglický výraz pro další).
Stavebnicový set, který je přes internet k sehnání za dvě stě padesát dolarů (u nás se bude prodávat až na podzim), už nevypadá jako divná programovatelná kostka, ale splňuje všechny designové požadavky dneška - to znamená, že se za něj nemusíte stydět a místo toho ho hrdě vystavovat vedle iPodu a Nintenda DS Lite. Stavebnice obsahuje tři servomotory, dotykový senzor, světelný senzor, který navíc rozlišuje jednotlivé barvy, zvukový a ultrazvukový senzor, což je u Mindstorms novinka, a pak samozřejmě novou verzi programovatelné kostky - takzvanou Inteligentní kostku.

DIGITÁLNÍ SRDCE


Inteligentní kostka v NXT je osazena dvaatřicetibitovým procesorem ARM7, LCD displej s rozlišením 60 na 100 pixelů, USB2 port a infračervené rozhraní z prvního modelu už samozřejmě nahradil bluetooth. Připočtěte si k tomu 256 kilobytů flashové paměti, 64 kilobytů RAM a máte představu o tom, jak se robůtek s takovýmhle "srdcem" bude otáčet. Ano, to je přece to nejdůležitější - z kostky vedou čtyři porty dovnitř a z ní tři porty ven, a záleží už pouze na odvážných stavitelích, jak tyto porty využijí pro stavbu svého robota.
Vzhledem k digitálnímu charakteru spojů tu lze využít mnohočetné rozdvojky, díky nimž může robot disponovat mnohem vyšším počtem senzorových i motorických portů. A to je to, čím jsou Mindstorms tak zajímavé - nabízejí vám obrovské možnosti jak v naprogramování, tak v sestavení robota.