V solné jeskyni

Sdílej
 

Objevit dosud nepoznaný kout světa dnes není tak snadné jako v dobách Marka Pola nebo Kryštofa Kolumba. Skupině českých a íránských geologů se to podařilo. Objevili nejdelší solnou jeskyni světa a vstoupili do míst, která před nimi nikdo nenavštívil.


Jeskyně ukrytá v solném krasu na jihu Íránu měří 6580 metrů. Letos v únoru ji na tuto délku prodloužili geologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a z Šírázské univerzity. Objev završil několikaleté úsilí geologů a speleologů sdružených kolem původně studentského projektu NAMAK. (Namak je perský výraz pro sůl.) K objevování jeskynního systému bylo třeba celkem šesti měsíčních expedic a dvou menších výprav.

Naháči v soli

Pro organizátory letošní výpravy - Jiřího Bruthanse a Michala Filippiho - vše začalo v roce 1998, kdy spolu s dalšími studenty geologie na UK objevili a prozkoumali první solné jeskyně v oblasti. Na jeskyni Tří naháčů narazila tříčlenná skupina (Michal Filippi, Jakub Šmíd, Lukáš Palatinus) o rok později. Vstupní jezero plné koncentrované solanky (360 g/l - jako v Mrtvém moři) a nevelké rozměry dosud objevených jeskyní na Namakdánském pni nevzbuzovaly velké naděje. Aby si zbytečně nezmáčeli v solance oblečení, v němž museli vydržet celý den, rozhodli se prozkoumat jeskyni nazí, jen v teniskách a s čelovými lampami. A jeskyně překvapivě nekončila. Po kilometru plavání, plazení po ostrých krystalech a se zády rozdrápanými o visící krápníky se rozhodli vrátit. O jménu jeskyně bylo rozhodnuto.

Autor

Jakub Trubač a Lukáš Vondrovic