Prey

Prey
Sdílej
 

PC FPS
Děsivá výprava do vnitřku vetřelcova těla. I tak by se dala popsat Prey, jedna z nejlepších FPS stříleček tohoto roku. Hlavního hrdinu Tommyho totiž nasaje podivná mimozemská loď, která je vlastně obrovskou živou bytostí. Nezbývá mu nic jiného než se pustit do boje s hnusnými mutanty a příšerami, kteří se snaží zničit celou Zemi.
Příběh věru není originální, ale uchvátí vás především prostředí Prey. Vnitřek mimozemské lodi je směs technických předmětů a slizkých položivých zařízení. Stejně odporní jsou i nepřátelé, i když na náš vkus je jich málo druhů.
Prey vás však nenechá nudit se ani vteřinu, tomu přispívá i několik dalších unikátních prvků hratelnosti. Jedním z nich jsou změny gravitace, takže budete poměrně často běhat nohama vzhůru nebo pomocí přepínačů gravitace řešit jednoduché logické úkoly. Zajímavá je také dvojitá osobnost hlavního hrdiny, který se může přepnout do jakési duchovní podoby a dostat se tam, kam tělo nemůže.
I přes tyto pro FPS žánr nezvyklé prvky si Prey stále drží podobu kvalitní střílečky. Vytknout by se jí snad dala pouze lineárnost děje a občas neslaný nemastný a opakující se styl soubojů. Avšak Prey je jedna z mála her, která vás dokáže přikovat k židli a otevře vám pusu úžasem. Budete se bát a možná vykřiknete strachy, ale hra vás nenechá přerušit tuhý boj o záchranu naší planety, dokud nepadne poslední mutant. Doporučujeme!

Hodnocení: ****1/2

Výhody: výborná atmosféra a unikátní prostředí, změny gravitace, duchovní podoba Tommyho, grafické a zvukové zpracování, multiplayer
Nevýhody: opakující se styl soubojů, slabší příběh, málo druhů nepřátel a zbraní
Výrobce: Human Head Studios/3D Realms
Web: www.prey.com