Horkovzdušný svět - Výroba balonů

Horkovzdušný svět - Výroba balonů
Sdílej
 

Na zařízení, jako je továrna na balony, narazíte daleko spíš v dobrodružné literatuře než ve skutečném světě. A přesto jedna taková stojí i u nás. A ne ledajaká. Brněnská firma Balony Kubíček se počtem vyrobených horkovzdušných balonů řadí na třetí místo na světě.
Zatímco ještě v minulém desetiletí dominovali výrobě balonů Američané, dnes patří prvenství starému kontinentu. Pět největších firem sídlí právě v Evropě (dvě ve Velké Británii a po jedné pak ve Španělsku, v Německu a u nás). V USA jim mohou konkurovat pouze dvě větší firmy, ale na rozdíl od Evropy tam funguje i řada malých výrobců, kteří produkují několik kusů do roka.

23 let výroby

Firma Balony Kubíček existuje od roku 1990, avšak její majitel Aleš Kubíček postavil svůj první balon již v roce 1983 v rámci organizace Svazarm. Tehdy byl balon na našem území k vidění velmi zřídka a lety byly přísně regulovány. Po prvním balonu přišly v následujících letech další, přičemž až do sametové revoluce zaštiťovala výrobu firma Aerotechnik Kunovice. První modely byly v podstatě kopiemi dovezených balonů. Už počátkem 90. let firma přišla s nabídkou svých vlastních obalů (plášťů), košů i hořáků.