Svět 2006

Sdílej
 

Bakterie těží zlato

Na mikroskopické zlatokopy narazili australští vědci v horninách starých zlatých dolů.
Tihle prospektoři se obejdou bez krumpáče i rýžovací pánve. Bakterie Ralstonia metallidurans vychytávají zlato z půdy a pak jej vylučují v drobných částečkách. Vytvářejí z nich zlaté šupinky, na které neustále nabalují další a další vrstvičky zlata. Mohou tak vytvořit i zlatou hrudku čili nugget. Podávají přitom úžasné výkony. Zlato je pro většinu bakterií jedovaté. Ralstonii ale nevadí. Vědci zatím netuší, jak drahému kovu odolává. Záhadou zůstává i rychlost, jakou bakterie pracují. Trvá jim vytvoření nuggetu měsíce, roky, nebo ještě déle?
Kanadští vědci už začali pracovat na "ochočení" bakteriálních zlatokopů. Doufají, že s jejich pomocí dokážou získat zlato i z půd, v nichž se těžba nevyplácí.

Jaroslav Petr

Dinosauří horečka


Jednačtyřicet stupňů Celsia - to už je pořádná horečka. Dravý tyranosaurus měl takhle vysokou teplotu, i když byl úplně zdráv a nic mu nechybělo. Američtí vědci zjistili, že tělesná teplota závisela na velikosti těla dinosaurů. Drobným ještěrům, kteří vážili kolem deseti kilogramů, bychom naměřili teplotu asi 25 °C. V chladném počasí klesala ještě níž a dinosauři "tuhli". Dávali proto přednost teplým krajům. Tělesná teplota obřích dinosaurů, jako byl například šedesátitunový Sauroposeidon proteles, stoupala až na neuvěřitelných 48 °C. Sauroposeidon si musel dávat pozor, aby se příliš nezahřál, protože při teplotách kolem 50 °C se začínají v těle zvířat rozpadat životně důležité bílkoviny. Gigantičtí druhohorní ještěři už nemohli být o mnoho větší, protože by jim stoupla "horečka" a doslova by se uvařili.

Jaroslav Petr


Kosmický nafukovací hotel


Americký podnikatel Robert Bigelow vlastní spoustu hotelů a rád by rozšířil své podnikání i na oběžnou dráhu kolem Země. Věří, že jednou bude dovolená ve vesmíru stejně běžná, jako je dneska rekreace u moře nebo na horách. Doprava materiálu na oběžnou dráhu kolem Země by výstavbu kosmického hotelu velmi prodražila. Bigelow proto vymyslel hotel, který by se na Zemi sbalil a ve vesmíru by se opět rozložil nafouknutím dutých stěn. Odborníci si nebyli jisti, že to bude fungovat. První zkouška však dopadla na jedničku.
Ruská raketa Dněpr vynesla do výšky 550 kilometrů nad zemský povrch zkušební zmenšený model hotelu pojmenovaný Genesis I. Ten se po několika hodinách v kosmu sám nafoukl. Podobných zkušebních modelů vyšle Bigelow do kosmu ještě aspoň šest. První nafukovací hotel by měl vysoko na Zemí otevřít průlezy pro první návštěvníky v roce 2012.

Jaroslav Petr