Odpověda

Sdílej
 
Jak staré plemeno jsou šarpejové a odkud pocházejí?

Mirka
Nedávná analýza DNA potvrdila, že jde o jedno z nejstarších psích plemen vůbec. Psi tohoto typu jsou zachyceni jako sošky už ze staré Číny, z druhého století před naším letopočtem. Plemeno, které je výsledkem křížení čínských severských plemen s plemeny dogovitými, pochází z čínské provincie Kuan-tung.
S kamarádem jsme si vytvořili webové stránky. Funguje vše, až na fotografie - místo nich se zobrazuje pouze rámeček s červeným křížkem v pravém horním rohu.
Fdanhel Zádrhel bude patrně v tom, že jste obrázky nenahráli na internet a máte je pouze ve svém počítači. Aby se fotografie zobrazovaly na webové stránce, je třeba nahrát je někam na internet. Server, který bude obrázky hostit, přitom nemusí být ten, na kterém máte umístěné stránky. Existuje několik serverů, které nabízejí bezplatné nahrávání obrázků, nejznámější z nich je http://www.imageshack.us. Sem nahrajte obrázek ze svého počítače a teprve pak na něj můžete odkazovat.
Obrázek totiž nikdy na webové stránce fyzicky není. Vede tam pro něj pouze cesta z jiného místa na internetu.

Jak starý je raketoplán Discovery?

Jindra Vojtěch
Raketoplán Discovery, který 17. července tohoto roku úspěšně dokončil třináctidenní misi STS-121, poprvé vzlétl ke hvězdám už v roce 1984. Je to nejstarší raketoplán NASA, který je v současnosti ve službě. Discovery bude vždy spojován s Hubbleovým vesmírným teleskopem - byla to právě posádka tohoto raketoplánu, která 24. dubna 1990 při misi STS-31 umístila teleskop na oběžnou dráhu Země. Už dvakrát byl vybrán jako stroj pro návrat do hvězdného prostoru po katastrofě ve vesmírném programu - poprvé po pádu raketoplánu Challenger v roce 1986 a podruhé právě letos v červenci (rozhodlo se o tom po explozi raketoplánu Columbia v roce 2003).

Pište, mailujte

* Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7
* NA ADRESU ABC: abc@ringier.cz
* ODPOVĚDNA: odpovedna@iabc.cz