Srpen

Sdílej
 

Noční nebe v srpnu přitahuje nečekaně velké množství pozorovatelů. Mohou za to příjemné noci s nádechem pozdního léta, které s sebou přináší úchvatné pohledy na Mléčnou dráhu.
Největší atrakcí je však meteorický roj Perseid, který se nejvýrazněji projeví v půlce srpna. Právě v tomto období prolétá Země prachovými mračny, která po sobě zanechala kometa Swift-Tuttle. Do naší atmosféry se tak dostává velké množství drobných prachových zrnek. Ta se při svém průletu atmosférou díky tření prudce zahřívají a během chvilky se doslova vypaří. Rozžhavené meteory za sebou zanechávají nádherné světelné stopy, a tak zcela oprávněně rok co rok poutají naši pozornost.
Předpokládané maximum činnosti Perseid nastane 13. srpna časně ráno. Jejich aktivita však bude narůstat již několik dní předtím. Značnou nevýhodou bude přítomnost Měsíce, který bude svým svitem pozorování rušit. Přesto se však můžete těšit na ty jasnější kousky!
Na nebi naleznete hned několik velkých souhvězdí. V celé své kráse bude nad východním obzorem zářit Pegas s Andromedou. Kousek níž naleznete Ryby a o něco dále na jih i rozložitého Vodnáře.
V první polovině noci bude obloha skoupá na jasnější planety. To však neznamená, že by tam žádné další planety nebyly! Pouze nejsou vidět pouhýma očima. Podle hvězdného atlasu byste již menším dalekohledem nalezli v souhvězdí Vodnáře nejjasnější z "neviditelných" planet - Uran. Dokonce byste měli zaznamenat i znatelný tvar malého nazelenalého kotoučku. O něco dále, v souhvězdí Kozoroha, se nachází namodralý Neptun. I jeho "ulovíte" již menším dalekohledem. Pokud se přesunete podél ekliptiky ještě dále směrem na západ, doputujete až do souhvězdí Hadonoše, ve kterém se ukrývá droboučký Pluto. Pozorovat tuto planetu je skutečně obtížné. Je potřeba velký dalekohled a ani poté není vůbec snadné planetu ve změti okolních hvězd najít!

***

Užitečné stránky

http://www.astro.cz/apod/

Astronomický snímek dne na stránkách Astro.cz pro potěchu oka i ducha

http://albiero.astronomy.cz/

Rozhodli jste se vydat na lov Uranu či Neptunu? Pak kromě dalekohledu potřebujete i pořádný atlas.

http://astro.sci.muni.cz/

Expresní astronomické informace!

Mapu na září najdete v ABC č. 18

Jak mapu používat

Mapka ukazuje oblohu tak, jak bychom ji viděli 15. srpna ve 23 hodin středoevropského letního času (koncem července platí mapka pro 00.00, na konci srpna pro 22.00).
Při pozorování držte mapu šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem.
Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama.
Pokud jste si mapu správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu.
V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten z noci na noc neustále mění polohu. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.