Lovec zážitků - Splněné sny Jakuba Vágnera

Lovec zážitků - Splněné sny Jakuba Vágnera
Sdílej
 

Jakub Vágner loví ryby po celém světě, takže ulovit ho pro rozhovor v Praze nebylo jen tak. Do smluvené kavárny přišel se státní poznávací značkou v ruce. Jak se ukázalo, značka nepatřila k autu, ale ke člunu. Jakub je zkrátka rybář každým coulem.



S Jakubem na rybách

Jakub Vágner (24 let) patří k nejlepším rybářům nejen u nás, ale na celém světě. Pracoval jako rybářský průvodce například ve Španělsku nebo v Austrálii, rybářské výpravy podniká do všech světadílů s výjimkou Antarktidy, do níž expedici teprve plánuje. Rybám dal přednost i před konzervatoří, na které studoval kontrabas a piano. Pro Českou televizi připravoval nejprve rybářský magazín Jak na to, potom týdeník S Jakubem na rybách. V současné době probíhají jednání o pokračování tohoto pořadu v roce 2007.


Adrenalin

Když se řekne rybář, většina lidí si představí staršího pána sedícího na skládací židličce u dvou nahozených prutů. Ticho, klid, žádné vzrušení. Není vám to líto? Vždyť rybařina může být hodně akční.Nejde odsoudit žádný přístup k rybařině. Odsuzuju pouze, když někdo chytá ryby proto, aby se mu vrátily peníze za benzin a za povolenku. Důležitý je vztah k přírodě. Mnozí rybáři si chtějí prostě jenom odpočinout. Koukají do vody a je jim vlastně jedno, jestli jim něco zabere. Samozřejmě, že pro mladé kluky je mnohem záživnější taková ta dravá rybařina, kdy se brodíme řekami, nachodíme desítky kilometrů kolem vody a snažíme se o aktivní rybolov.

Tato tvář rybařiny je poměrně málo známá.


Snažím se to změnit. Když jsem přišel do České televize s nápadem na rybářský pořad, úplně jsem to na těch lidech viděl: „No jo, vy tam budete sedět pod Karlovým mostem na pramičce a ani vám to neťukne.“ Snažil jsem se jim vysvětlit, že to tak není. Že rybařina je velmi aktivní sport, že to může být adrenalin.

Ale také nepohodlí. Jak snášíte zimu, déšť, komáry...?

Člověk se nesmí mít moc rád. Jinak bych nemohl dělat, co dělám. Když jedu do Amazonie nebo do vzdálených částí Ruska, prostě nemůžu počítat s tím, že mi tam bude dobře.

V televizi to vypadá, že všechno jde jako po másle, ryby se vám samy nabízejí. Stane se vám, že přijdete k vodě a ani to neťukne?

Upřímně řečeno se mi to snad ještě nestalo. Ale připravovat jeden díl pořadu S Jakubem na rybách týdně byla přesto pro celý štáb neuvěřitelná dřina. Kameramani, střihač, zvukař, produkce..., to jsou lidé, kteří před kamerou nejsou vidět, ale jejich práce vidět je. A hodně. V televizi to jednoduše jenom vypadá.

Czech boy in Australia


Co bylo dřív? Láska k rybám, nebo k přírodě obecně?

Nebyly to ani ryby, ani příroda, ale voda jako živel. Když jsem jako dítě viděl vodu, prý jsem se úplně vařil. V pěti letech jsem na pytlačku chytil svou první rybu - desetikilového kapra. Děda mi řekl, že to je ryba, která ovlivní celý můj život. A měl pravdu. Když jsem ve dvanácti prohlásil, že chci být profesionálním rybářem, všichni si ťukali na čelo. Ve středu Evropy, bez moře, to přece nejde!

V osmnácti jste dělal rybářského průvodce v Austrálii. Co taková práce obnáší?

Průvodce jsem dělal různě po světě, ale v Austrálii osm měsíců. Pracoval jsem na lodi Rexe Hunta, který má rybářskou show na Discovery Channel. Dělal jsem průvodce při big-game fishing, což je lov mečounů, žraloků nebo tuňáků z velkých lodí daleko od pobřeží. Zažil jsem nádherné i šílené věci. Několikametrové vlny, zelený byl i kapitán, a já jsem hlídal moře připoutaný ke stožáru devět metrů nad hladinou. Na té lodi jsem dospěl.

Čím jste Rexe Hunta přesvědčil, aby to s vámi zkusil?

Byl jsem asi hodně drzý, neměl jsem co ztratit. Přišel jsem na rybářské výstavě k člověku, kterému se obdivovala celá Austrálie, a říkám: „Já jsem Jakub z Čech a chci u vás dělat.“ On to chudák vůbec nemohl pochopit, koukal na mě jako na blázna. Rozdával tam tisíce podpisů a najednou za ním přišel osmnáctiletý frajírek, angličtina tehdy ještě nic moc... Asi po třiceti vteřinách hrobového ticha vytáhl vizitku a řekl: „Zítra mi zavolej.“ Zavolal jsem a bylo to tam.

Jste chodící reklama na tvrzení, že angličtina je dnes základním předpokladem úspěchu.

Já vím, že to kluci neradi slyší, ale moje velká rada pro všechny čtenáře ábíčka je: Učte se jazyky, a hlavně angličtinu! Je to důležitější než matika, fyzika nebo chemie. Dneska je bez angličtiny člověk doopravdy ztracený. Před pár lety, když jste na Němce promluvili anglicky, odpověděl vám: „Was?“ (německy Co?) Byli jste za hlupáky, že nemluvíte německy. Dneska se situace změnila. Když promluvíte na Němce anglicky a on vám anglicky neodpoví, je za hlupáka on.

Vracet ryby vodě


Ryby vracíte zpátky do vody a tento přístup poměrně intenzivně propagujete. Proč?

Neodsuzuji, když si někdo ulovenou rybu vezme. Nenarodili jsme se tak, abychom jedli travičku a občas si utrhli i nějaký ten lísteček. Člověk je všežravec, a pokud bych hlásal, že všechny ryby se mají vrátit vodě, šel bych proti přírodě. Ale příroda zároveň nikdy nechtěla, aby lidé zabili každou rybu, kterou uloví. Vody by byly za chvíli prázdné, protože lidí je mnoho. Rybář, který jde chytat s tím, že si rybu prostě odnést musí, nemá u vody co dělat.

Sám ryby nejíte?

Když přijdu někam na návštěvu a dají mi na talíř rybí prsty, tak je sním. Nejsem si jistý, jestli v rybích prstech vůbec nějaká ryba je. To je fakt, možná to rybu vidělo maximálně z letadla. Ryby nejím, protože je nechci jíst. Nevím, proč bych je měl jíst, když je pouštím.

Je moderní rybolov ještě pořád sportovním soubojem jeden na jednoho? Nebo jsou už rybářské metody tak dokonalé, že ryba nemá šanci?

To vůbec ne. Samozřejmě technologie vyspěla, ale když ryby neberou, tak prostě neberou.

Vždyť jste říkal, že vám berou vždy.

No jasně, ale ono braní a braní je rozdíl. Je obrovský omyl lidstva myslet si, že přírodu porazí. Za posledních pár let nám příroda už mnohokrát ukázala, na čí straně je síla. Přes veškerou moderní techniku si kolikrát říkám, že ryby jsou ještě sakra chytřejší než my!

***

S Jakubem na rybách

Jakub Vágner (24 let) patří k nejlepším rybářům nejen u nás, ale na celém světě. Pracoval jako rybářský průvodce například ve Španělsku nebo v Austrálii, rybářské výpravy podniká do všech světadílů s výjimkou Antarktidy, do níž expedici teprve plánuje. Rybám dal přednost i před konzervatoří, na které studoval kontrabas a piano. Pro Českou televizi připravoval nejprve rybářský magazín Jak na to, potom týdeník S Jakubem na rybách. V současné době probíhají jednání o pokračování tohoto pořadu v roce 2007.

Arapaima velká

Arapaima velká (Arapaima gigas), žijící v povodí Amazonky, je pravděpodobně největší sladkovodní ryba světa. Podle indiánských legend dosahuje délky až 5 m a váhy 1000 kg. Plynový měchýř má propojený s trávicí soustavou a využívá jej jako přídatný dýchací orgán - dokáže dýchat atmosférický kyslík.