Poklady kolem nás – Světová hra s GPS

Poklady kolem nás – Světová hra s GPS
Sdílej
 

Posledních třicet metrů šplhám do příkrého krpálu porostlého borovicemi. Tep mi divoce pulsuje ve spáncích. Měl bych být na místě, přístroj ale ukazuje ještě dvanáct metrů vlevo. V té chvíli zaslechnu hlasy. Mudlové! Usedám na pařez a tvářím se jako jeden z nich.

Ještě letos na jaře jsem patřil k mudlům a ani jsem o tom nevěděl. Pak jsem ale zjistil, že vedle našeho obyčejného světa existuje ještě svět jiný. Tajemný svět plný pokladů. Pokladů, o nichž ví jen uzavřená skupina lidí a které nás přesto obklopují ze všech stran. Lidé tohoto tajného spolku chodí po světě, poklady hledají, ukládají nové a pečují o již existující. Říkají si kešeři.
Tajemná hra

Geocaching [geokešing] má v sobě skutečně cosi tajemného. Zavede vás na místa mimo značené turistické stezky a vaši obyčejnou procházku v přírodě promění v opravdový hon za pokladem. Skutečnost, že hledaný poklad má většinou prakticky nulovou hodnotu, nemá při jeho hledání žádný vliv. Adrenalinové vzrušení, které přitom zažijete, je stejně opravdové, jako kdyby vás ve skrýši čekaly zlaté dukáty.
GPS a internet

Geocaching je tak trochu hra a trochu sport se základem v turistice. Lze jej provozovat pouze s přístrojem GPS a významnou roli v něm hraje i internet. Bez těchto dvou moderních technologií se kešerem jednoduše nestanete. Geocaching je velmi mladý sport. Je to dáno už jeho samou podstatou. Teprve v roce 2000 odstranila vláda USA umělou odchylku v signálu GPS, čímž umožnila tento systém skutečně využívat lidem z celého světa. Od tohoto roku je možné určit pomocí GPS polohu kteréhokoliv místa na světě s přesností na několik metrů. Trh začaly vzápětí plnit přístroje GPS různého určení a mezi nimi i přístroje turistické. Tehdy se zrodil geocaching a kde jinde než v USA.
Založení pokladu

Vezmu kyblík od hořčice, vložím do něj několik věcí, jako třeba přívěsek na klíče, pohlednici po babičce, hokejovou kartičku, hodinky z dětství, samolepku, prstýnek, CD se starší hrou a píšťalku. K tomu přiložím tzv. logbook, což může být malý sešit či pouhý list papíru a tužku. Kyblík uzavřu a odnesu do lesa, kde jej schovám na odlehlém místě. Souřadnice místa „pokladu“ uložím do přístroje GPS. Doma se připojím na internet a na příslušné stránce souřadnice zveřejním.

HLEDAČI


Jiný geokešer souřadnice na internetu získá a vydá se můj poklad hledat. Když jej pomocí GPS přístroje najde, může si z kešky (tak se pokladu říká) jednu věc vzít a jinou do ní vložit. Svou návštěvu zapíše do logbooku, kam může připsat i své dojmy. Doma se připojí na internet a na příslušné stránce mého pokladu zapíše, kdy kešku našel, co si z ní odnesl a co naopak přidal. Takto může keška existovat i několik let a já jako její zakladatel musím sledovat, jak „žije“, a případně ji občas zajít zkontrolovat. Na území České republiky je takových pokladů více než 1500 a denně přibývají.

DOBŘE UKRYTÉ


Může to působit velmi jednoduše a možná i trošku nudně. Ale není to pravda. Máte sice k dispozici přesné souřadnice pokladu, ale každý přístroj GPS vykazuje chybu několika metrů, a pokud nemáte čistý výhled na oblohu (tedy na družice), signál GPS se vám jednoduše ztratí. Stromy, skály a budovy totiž signálu stíní. Kešky bývají navíc dobře ukryty, aby je mudlové nevyrabovali. Není proto výjimkou, když pro kešku musíte sáhnout hluboko do skalní pukliny či se pro ni dokonce natáhnout nad propast. Proto bývají souřadnice na webu opatřeny i stupnicí obtížnosti terénu a obtížnosti hledání, ale také zašifrovanou nápovědou.

***

Internetové odkazy


www.geocaching.cz - české oficiální stránky geocachingu. Všechny informace, které ke hře potřebujete, a mapa ČR s umístěním keší.

www.geocaching.com - oficiální stránky světového geocachingu.
Zde najdete jednotlivé stránky všech uložených keší po celém světě a také získáte jejich souřadnice.

Slovníček

Geocacher, cacher [geokešer, kešer] - člověk, který hraje geocaching

Cache [keš], keška - skrýš, jinak také poklad. Existují různé velikosti - od mikro (krabička od filmu) po large (kyblík od marmelády) - i různé typy keší - tradiční cache (je popsána v textu), multicache (několik na sebe navazujících skrýší), virtuální cache (pouze místo bez skrýše), cache události (setkání hráčů) atd.

Logbook - návštěvní kniha keše

Travelbug - předmět v keši se speciální visačkou, který má určený úkol (např. doputovat na určité místo)

Geocoin - mince vydávaná obvykle k nějaké události. Má unikátní kód a stejně jako travelbug putuje po keškách a majitel může sledovat její cestu na internetu

Mudlové - obyčejní lidé (převzato z Harryho Pottera)