Trenér mistrů světa

Sdílej
 
Když jsem upravoval rozhovor s Lionelem Dumeauxem, musel jsem tu a tam před slovo „hokej“ přidat přívlastek „podvodní“. Pan Dumeaux totiž zásadně mluvil pouze o hokeji, což by českého hokejového fanouška mohlo zmást. O ledním hokeji totiž byla řeč pouze okrajově.

* Jak jste se k podvodnímu hokeji dostal?

Pocházím z Bordeaux, kde je populární letní potápění a podvodní lov ryb. Pro udržení fyzičky jsme v zimě trénovali v bazénu, což byla dost nuda. Až někoho z nás napadlo zahrát si podvodní hokej. Tak jsme v 80. letech založili první klub a začali pořádat zimní turnaje.

* Je podvodní hokej ve Francii populárnější než hokej lední?

Ne, protože klubů ledního hokeje je víc a nejlepší z nich jsou profesionální. Podvodní hokej u nás organizovaně hraje asi 3000 lidí. Je to malý sport, jeho popularita však roste. Ve Francii moc neumíme lední ani pozemní hokej, ale vše, co souvisí s potápěním, nám jde opravdu dobře.

* Patříte ostatně ke světové špičce.

Od roku 1998 máme dobré výsledky s mužským týmem. Tehdy jsem s ním jako trenér získal titul mistrů světa. V roce 2000 jsme byli druzí, v roce 2002 třetí a v roce 2004 také.

* Ve Vratislavi díky vám vznikl nový klub. Berete své pobyty v zahraničí i jako příležitost k propagaci tohoto sportu?

Ano. Francouzi obecně usilují o rozvoj podvodního hokeje v Evropě. Pomohli jsme mu ve Španělsku, v Německu, ve Slovinsku nebo v Maďarsku. Nyní se o totéž pokoušíme v Rusku. Snažíme se vyvážit nadvládu anglosaských národů. Zatím na mistrovství světa hrají Američané, Angličané, Kanaďané (ti jsou sice z Quebecu a mluví francouzsky, ale jinak jsou to typičtí Američané), Nizozemci, Australané, Novozélanďané, Jihoafričané - a my. Chceme, aby byl hokej populární i v jiných částech světa.

* Uvažujete o založení klubu tady v Praze?

Rád bych. Vím tu o několika lidech, které by to zajímalo. Chystám se je zkontaktovat. Jsem domluven s jednou překladatelkou, která by mi pomohla při trénování.

* Na větší rozvoj podvodního hokeje však asi nejsme připraveni. Nemáme dostatek vhodných bazénů.

Ten problém není jen u vás. V Polsku je většina bazénů příliš mělká, ve Skandinávii zase příliš hluboká - je náročné potápět se za pukem do čtyř metrů. Oni tam hrají podvodní ragby, což je dost brutální sport. Ve Francii jsme ho zkoušeli taky, ale skončilo to rvačkou, takže jsme toho nechali.

* Bazény mají často na každé straně jinou hloubku. To asi také není ideální.

I ve Francii máme hodně takových bazénů. Dalším problémem je charakter dna. Puk je z olova obaleného umělou hmotou, která by po dně měla klouzat, aby byly možné přihrávky nebo různé parádičky s hokejkou.

* Na některých typech dna to moc dobře nejde. Ale hodně klubů nemá vhodný bazén, a přesto se rozvíjejí.

Má Česká republika šanci být v podvodním hokeji opravdu dobrá? Lze na to usuzovat podle našich úspěchů v ledním hokeji?

* Myslím, že ano, protože oba sporty mají mnoho společného. Podvodní hokej je silový a zároveň hodně technický sport. Vím, že vaši lední hokejisté jsou jedni z nejtechničtějších vůbec, takže byste mohli být v podvodním hokeji hodně dobří.

Podvodní hokej má jednu nevýhodu - není moc pohodlný pro diváky.

* Je pravda, že diváci to nemají jednoduché. Při soutěžích používáme podvodní kamery a diváci zápas sledují na obrazovkách. Ale stále to není úplně pohodlné - obrazovky jsou malé a lidí kolem je mnoho.

Jak vypadá typický trénink podvodních hokejistů?

* Klíčová je schopnost zadržet dech. Takže prvních dvacet minut tréninku je vždy zaměřeno na plavání se zadrženým dechem. Pak následuje nácvik techniky. Není vůbec jednoduché pod vodou správně přihrát nebo vystřelit. Je to švih zápěstím, jímž je třeba puk zvednout ode dna. Jinak se brzdí o dno a není to k ničemu. Pracujeme na ovládání hokejky, na přihrávkách... A teprve potom hrajeme.

Čím byste přilákal nové zájemce o podvodní hokej?

* Je to sport pro lidi, kteří mají rádi vodu a chtějí dělat kolektivní sport. Podvodní hokej je techničtější než vodní pólo. Pro pólo stačí být silný a rychlý, v podvodním hokeji potřebujete zvládnout techniku práce s hokejkou. Je to také způsob, jak se odlišit. Když hrajete podvodní hokej, nejste jako všichni ostatní.

***

Lionel Dumeaux

Lionel Dumeaux (dymó) trénoval do roku 2000 francouzský reprezentační tým podvodního hokeje. V roce 1998 s ním získal titul mistrů světa. Nyní je hlavním manažerem celé francouzské reprezentace. Má na starosti národní týmy mužů, žen, juniorů i juniorek. Ve Francii ani jinde ve světě neexistuje jediný profesionální tým, hráči i trenéři se podvodnímu hokeji věnují ve volném čase. Lionel Dumeaux není výjimka. Jeho nehokejové zaměstnání ho z Francie odvedlo nejprve na čtyři roky do polské Vratislavi, rok 2006 tráví v Praze.