Kladivo na teroristy

Sdílej
 

Vojenská cvičení jsou nedílnou součástí přípravy každé armády na zvládnutí bojové reality. Letos 9. až 20. října proběhlo cvičení naší armády s názvem Strong Campaigner 2006. Bylo to největší a zároveň protiteroristické cvičení za posledních dvacet let.

Taktické cvičení Strong Campaigner 2006 (v překladu Silný válečník) prováděly jednotky Armády České republiky souběžně ve dvou výcvikových prostorech - Boletice a Hradiště v západních a v jižních Čechách. Jako většina cvičení vycházelo i toto z fiktivního zadání: cílem bylo prosazení míru a potlačení terorismu ve vzdálené zemi. Situace se do určité míry podobala současnému Iráku nebo izraelskému pohraničí.

Zadání cvičení

Ve fiktivní zemi Orangeland, ovládané vojenským diktátorem, propukají ozbrojené konflikty mezi znepřátelenými národnostními skupinami. Zároveň působí teroristů, kteří zde mají výcvikové tábory a sklady výzbroje. Existuje oprávněné podezření, že se v zemi rovněž vyvíjejí a vyrábějí zbraně hromadného ničení určené k nasazení v Evropě. Na základě rozhodnutí OSN je požádáno NATO, aby provedlo vojenskou operaci a zničilo teroristické základny a sklady zbraní. Situaci komplikuje fakt, že sousední velká země Greenland dodává teroristům výzbroj i bojovníky. Ostatní sousední země jsou víceméně neutrální. Orangeland je vnitrozemský stát, a proto nelze provést rychlou operaci přes jeho hranice jinak než ze vzduchu. Přelet letadel je tudíž závislý na povolení okolních zemí. Vzhledem k uvedené situaci je operace v počátečním období náročná z hlediska logistického zásobování pohonnými hmotami, municí a potravinami.
Bojové nasazení

Cvičení probíhalo na několika místech současně. Proběhl například útok na automobilovou kolonu a jeho odražení za pomoci vojenského doprovodu a vrtulníků. Hlavním cílem cvičení však byla likvidace tábora teroristů. Na základě výsledků průzkumu udeřily nejprve víceúčelové bojové letouny Gripen a lehké bitevní letouny L-159 ALCA. Následoval další průzkum a úder bitevními vrtulníky Mi-35. Letectvo bylo naváděno na cíle pomocí tzv. návodčích, skrytých v terénu, stejně jako například skupina odstřelovačů. Když se velení teroristů pokusilo o útěk vrtulníkem, byly nasazeny přenosné protiletadlové komplety Strela 2 a proti vozidlům protitankové komplety Konkuz. K zamezení pohybu vozidel teroristů posloužily raketové systémy minování VR-3, které na dálku zaminovaly komunikace kolem tábora. Ten byl navíc napaden palbou samohybných kanonových houfnic vz. 77 Dana, raketometů vz. 70 GRAD a minometů ráže 120 mm.
Na závěr prostor obsadily a vyčistily mechanizované jednotky na bojových vozidlech pěchoty BVP-2, podporované tanky T-72M4CZ a kryté protiletadlovými komplety Strela 10. Při cvičení pěších a speciálních jednotek byla důležitá především vysoká schopnost mobility, zajišťované víceúčelovými vrtulníky Mi-171.
Skončilo úspěchem

Cvičení Strong Campaigner 2006 se připravovalo dva roky. Čtvrté brigádní úkolové uskupení, které jej uskutečnilo, získalo vysoké hodnocení ze strany rozhodčích a pozorovatelů NATO. Toto hodnocení potvrzuje úspěšnost dlouhodobé reformy českých ozbrojených sil a schopnost úspěšného nasazení proti mezinárodnímu terorismu.


Hrozba včera a dnes

V době studené války probíhala ve světě pravidelně rozsáhlá cvičení, kterých se účastnily desetitisíce vojáků, stovky a tisíce tanků, obrněných vozidel a letadel mnohonárodních vojenských uskupení NATO a Varšavské smlouvy. V podstatě šlo o přípravu na světovou válku, která se měla odehrávat především v Evropě, a to i s použitím jaderných zbraní. Naštěstí k válce nedošlo. V současné době představují hlavní ohrožení civilizovaných zemí občanské války a teroristické útoky.


Typy vojenských cvičení

Existují dva hlavní typy vojenských cvičení. Prvním typem jsou cvičení štábní, kde cvičí v simulovaných situacích a na štábních pracovištích pouze štábní a další důstojníci, přičemž důležité je především spojení těchto pracovišť. V menším rozsahu připomínají skupinové počítačové hry. Druhým typem jsou vojsková cvičení, při nichž v terénu svádějí simulovaný boj pomocí cvičné munice a výcvikových prostředků vojáci a technika. V obou případech se cvičení účastní skupiny rozhodčích, kteří hodnotí průběh a výsledky. Velká cvičení jsou mnohdy mezinárodní a účastní se jich početné týmy pozorovatelů a rozhodčích ze zahraničí.