Jak vybírat 3. - Vázání

Sdílej
 

Vázání drží prkno u nohou a také přenáší vaši sílu na snowboard. Pokud si vyberete špatně, nezachrání vás sebelepší prkno, trenér ani nikdo jiný.

Vázání musí sedět k botám

Vhodné je mít vázání a boty od stejné firmy. Máte pak jistotu, že vázání bude botu dobře držet. Boty si s sebou na nákup vázání vezměte a pečlivě vyzkoušejte, jak vázání k botám sedí! Vázání od různých výrobců mívají různě vysokou patku. Vyšší patka umožňuje lepší přenos váhy na hranu, nižší zase dává větší volnost při freestyle blbnutí. Výběr je na vás. Hlavně pamatujte, že patka nikdy nesmí být vyšší než bota!

Čeho si všímat

Aby bota dobře sedla do vázání, zajišťuje několik nastavitelných prvků. Hlavní je nastavení náklonu patky (tzv. forward lean) - je důležité jak pro pohodlí, tak pro přenos váhy na backsidovou hranu. Celá patka musí jít posunout dopředu či dozadu - právě pro optimální sladění s botou. Všímejte si i pásků, které nohu ve vázání drží. Příliš dlouhé pásky vám budou překážet, příliš krátké vám znesnadní každé nastupování do vázání. Nezapomínejte ani na pohodlí - pásky s polstrováním na vnitřní straně šetří nejen nohu, ale i botu.

Typy vázání podle pružnosti

Stejně jako u snowboardu a bot se orientujte také podle pružnosti (tzv. flex). I zde platí, že pro začátečníky se hodí měkké vázání (prkno, boty) a pro pokročilé tvrdší. Poraďte se i s prodavačem!

Měkké vázání (soft/strap binding)

Jednoznačně nejoblíbenější typ vázání. Měkké vázání umožňuje dostatek kontroly nad snowboardem i při agresivnější jízdě a zároveň poskytuje volnost nezbytnou pro freestyle. V měkkém vázání se jezdí v pohodlných botách, v nichž lze bez problémů chodit, nemusíte se tedy pod kopcem přezouvat. Měkké vázání se skládá ze základny (baseplate) a patky (highback), která slouží jako opora při jízdě po backsidové hraně. Svrchu je bota držena ve vázání dvěma (výjimečně třemi) nastavitelnými pásky (strapy). Měkké vázání vyhovuje většině jezdců.

Flow vázání (flow binding)

Firma Flow se již několik let snaží prosadit svůj originální systém. Jde v podstatě o měkké vázání, ale oba pásky jsou spojeny dohromady v jakýsi svrchník. Ten se nastaví podle boty a do vázání se pak nastupuje přes sklopnou patku. Vázání má klady i zápory, v každém případě je nástup do něj rychlejší než do klasického měkkého vázání.

Step-in vázání (step-in binding)

Step-in vázání zažilo boom v devadesátých letech, ale příliš obliby si nezískalo. Jeho hlavní výhoda (rychlý nástup do vázání) nevyvažuje četné nevýhody: potřebujete speciální step-in boty, snowboard se hůř kontroluje, oprava případné závady je složitější.

Pevné vázání (hard/plate binding)

Pevné vázání je určeno pro alpine a carving snowboardy. K pevnému vázání jsou potřeba pevné boty, podobné lyžařským přezkáčům. Tento systém umožňuje co nejlepší kontrolu snowboardu při jízdě na hraně a používá se například při slalomu.

Slovníček

base plate - základna měkkého vázání, na níž jezdec stojí; base plate se za pomoci disku přichycuje ke snowboardu, k základně jsou přišroubovány i další díly vázání: stahovací pásky/přezky (straps) a také zadní opora nohy - patka (highback)
disc - součást měkkého snowboardového vázání; tento kotouč se připevňuje ke snowboardu a drží na prkně celé vázání, kromě toho slouží k nastavování úhlu vázání
flex (soft/mid/stiff) - označení pružnosti snowboardu, vázání a bot (měkké/střední/tvrdé)
straps – pásky nebo přezky, držící botu ve vázání



Vybavení na snowboard

ABC č. 2 - snowboard
ABC č. 3 - boty
ABC č. 4 - vázání
ABC č. 5 - oblečení a doplňky