Tajemství Maharalu – Skrývá se pod Prahou Golem?

Sdílej
 

Kdo by nechtěl zažít pořádné prázdninové dobrodružství? Většině z nás se to asi nikdy nesplní. Záhady, které nás obklopují, se však k životu mohou probudit kdykoliv. Své o tom vědí hrdinové nového českého filmu Maharal – Tajemství talismanu.
Nový film odkazuje na největší záhadu Prahy z dob vlády habsburského císaře Rudolfa II. Hlavní hrdinka, dvanáctiletá Alena, žije historií víc, než je jí milé. Její starší sestra Kristina tento obor totiž vystudovala, a dokonce i o prázdninách si přivydělává přednáškami pro důchodce. Alenin chlapecký protějšek, americký kluk David, přijíždí do Prahy se svým dědečkem, archeologem Aaronem Cohenem, který s oblibou hledá poklady. A konečně jejich osmiletý parťák Ondra, syn správce univerzitní budovy, si také nenechá ujít žádné dobrodružství.
Na začátku tajemného příběhu stojí záhadný poklad císaře Rudolfa II. Návod, jak ho najít, v sobě skrývá dvojdílné ukazovátko k čtení z tóry (hebrejské bible) a starodávná kniha zvaná Via lucis (Cesta světla). Stovky let starý spis se najednou objeví a zase zmizí v letní Praze roku 2002. Pátrání po něm zavede naše hrdiny na hrad Zvíkov, na půdu Staronové synagogy a nakonec i do podzemí pod Starým židovským hřbitovem. Tam právě hučí nejen blížící se povodeň, ale rezonuje tu i temná energie středověkého strážce židovského ghetta - Golema.

Co vychází z historie?

I když scenárista filmu Martin Bezouška tvrdí, že až na Rudolfův poklad je všechno jen fikce, skutečnost se mi zdá přece jen trošičku jiná. Víme třeba, že rabín Löw nestvořil podle pověsti jen Golema, ale také speciálně pro císaře Rudolfa vyčaroval v kouři obrázek Hradčan. Kouzlo či spíše optický přístroj camera obscura se objevuje i ve filmu. Propátrat půdu Staronové synagogy se vám ale nejspíš nepodaří. Malá železná dvířka, jimiž hrdinové filmu na půdu proniknou, bývají pečlivě zamčená a ke vstupu byste potřebovali zvláštní povolení Židovské obce v Praze. Nemusíte ale litovat. Již před lety půdu pečlivě prozkoumal např. badatel Ivan Mackerle, který zjistil jen tolik, že půda je úplně prázdná a po Golemovi, jehož ostatky by se tu měly ukrývat, ani stopy. Ani po ničem jiném.
Kam na výlet

Můžete se ale alespoň zastavit na Starém židovském hřbitově u náhrobku učeného rabína v podobě malého domečku. Hrob převzal podle legendy po rabínově smrti jeho zázračné schopnosti, a pokud do něj vhodíte na papírku napsané přání, určitě se vám splní. A ještě jedna maličkost. Z Löwových spisů hojně čerpal i Jan Amos Komenský, který byl považován za jednoho z rosenkruciánů, členů tajné společnosti navazující na templáře. Kromě jiného napsal i knihu o umělém jazyku společném pro celý svět a nazval ji Via lucis.
Rudolf II. prý zase na krku nosíval stříbrnou dózičku s těžkým šedým práškem, který uměl vyrábět zlato. Že by klíč k jeho pověstným pokladům, které se snad ještě někde v Praze ukrývají? Možných úkrytů by se v ní i dnes našlo dost a dost. Kolik zkazek se vypráví třeba o tajemném Netopýřím sále pod Pražským hradem, o tajných chodbách pod Starým Městem, a dokonce i pod Vltavou! Stejně tak se můžete doslechnout o náklaďácích betonu utopených v podzemí při asanaci Královské cesty. Pokud zatoužíte seznámit se s pražským podzemím blíž, zkuste si třeba domluvit exkurzi na Pražských kanalizacích. Určitě nebudete litovat.
Zvíkovský rarášek

Podstatně příjemněji se asi budete cítit na Zvíkově, až se pokusíte vyluštit tajemné znaky na tamní věži Markomance. Méně příjemně, pokud se i vy osobně seznámíte se „zvíkovským raráškem“, rejem podivných energií uvnitř hradu, které proutkařům ohýbají virgule a obyčejným návštěvníkům alespoň vybijí baterky ve foťáku.

Autor

Jitka Lenková