Piráti na obzoru!

Piráti na obzoru!
Sdílej
 

Co je tak přitažlivého na opilcích, kteří kradou a vraždí, kde můžou? Na špinavcích, kteří by za pár zlaťáků a flašku rumu prodali i svoji máti? Všechno!

Druhý díl pirátské trilogie Piráti z Karibiku (Truhla mrtvého muže) byl prvním filmem, který uvedla nová znělka studia Disney. Ta nahradila původní modrobílé logo, které můžete znát z disneyovských pohádek jako Rychlá rota nebo My z Kačerova. Není to náhoda, celá pirátská sága je totiž inspirována stejnojmennou atrakcí v kalifornském Disneylandu, a jak ukázal právě druhý díl, patří mezi neúspěšnější počiny Disneyho studia za posledních několik let.

Pirát, nebo rocker?

Trojúhelník hlavních postav rýsují zženštilý pirát Jack Sparrow (Johnny Depp), kovář se srdcem na pravém místě Will Turner (Orlando Bloom) a konečně něžná i drsná Elizabeth Swann (Keira Knightley). Pokud se vám zdá, že Jack Sparrow není klasický prototyp krvelačného piráta, máte dobrý odhad. Johnny Depp si jako vzor pro svou roli vybral kytaristu legendárních Rolling Stones Keitha Richardse. Ten si měl dokonce ve druhém díle pirátů zahrát Jackova otce, ale kvůli zranění, které si způsobil pádem z palmy, z toho sešlo. Objevují se však náznaky, že by se známý rocker mohl objevit v této roli v díle třetím.

Rejžo, štáb nám zvrací

Natáčet film o pirátech není jen tak. Velká část štábu prý trpěla mořskou nemocí a do natáčení se dokonce vmísili i současní piráti. Ti si odvezli kořist v podobě peněz na výplaty nebo filmovou techniku. Štáb také musel být evakuován z Los Angeles kvůli hurikánu Wilma a při natáčení prvního dílu vznikl požár, který způsobil škodu za tři sta tisíc dolarů, což se však v rozpočtu 135 milionů dolarů celkem ztratilo.

Hlavně ať to plave

Přes všechny problémy tvůrci filmu odvedli skvělou práci. Jeden z nejtěžších úkolů bylo vyrobit věrohodné a zároveň fungující repliky historických korábů. Nejdříve byly navrženy zmenšené modely lodí, které se převedly do digitální podoby. Při stavbě skutečných lodí pak tesaři a lodní architekti pracovali s počítačovými simulacemi, které zjišťovaly, co všechno právě vznikající loď vydrží nebo nevydrží a tedy, co je potřeba vylepšit. Ve filmech byly kromě Černé perly použity i další lodě. Dvojstěžník Jacka Sparrowa z prvního dílu je replika historické lodi Lady Washington z roku 1789. Největší kousek byl koráb měřící 51 metrů a vážící neuvěřitelných 420 tun, který si zahrál Bludného Holanďana.

Nikdo není dokonalý

I když se filmaři snaží sebevíc, všelijakým chybám se prostě nevyhnou. Oblíbenou kratochvílí filmových fandů je pak tyhle mouchy vychytávat a dělit se o ně s ostatními.
Internetový server www.moviemistakes.com odhalil v prvním díle pirátů 361 chyb a v druhém jich zatím napočítal 161. Ty nejzávažnější? Will Turner má po celý film zakryté předloktí a není to náhoda. Když na začátku filmu v kovárně bojuje s Jackem, v jedné ze scén se mu vyhrne rukáv a objeví se jeho elfské tetování z Pána prstenů. Další otázkou zůstává, proč Jack vyjednává v cele s Willem podmínky svého útěku, když v okně, ze kterého na něj dopadá světelný paprsek, očividně nejsou mříže. Chybějí tam jejich stíny. Zdá se, že druhý díl se zásadnějším faux pas vyhnul, přesto divák občas zaváhá. Například ve scéně, kdy Jack padá z vysokého útesu. V jednom záběru je pod ním voda, v dalším však dopadne na tvrdou zem.



Nejznámější piráti


kpt. James Hook

Vždy galantní a upravený pirát se poprvé objevil v divadelní hře Petr Pan už v roce 1904. Nejvíc ze všeho se bál obrovského krokodýla, v jehož břiše tikaly jeho vlastní hodinky. Hookův protivník na život a na smrt, nikdy nestárnoucí Petr Pan, mu totiž při jednom souboji usekl ruku, kterou pak hodil krokodýlovi. Ten se od té doby při pohledu na Hooka olizoval a čekal, až ochutná zbytek. Při finálním souboji s Petrem Panem spadl Hook přes zábradlí do vody a mlsný krokodýl se nakonec dočkal. Krásný happy end.

Francis Drake (1540–1596)

Přestože je jméno Francise Drakea v každé učebnici zeměpisu a učitelé o něm mluví jako o prvním anglickém mořeplavci, který obeplul zeměkouli, nebyl vlastně nic jiného než pirát. Svou dobrodružnou cestu totiž spojil s přepadáváním španělských lodí a pleněním přístavních měst na západním pobřeží Ameriky. Získal obrovské bohatství, slávu a nakonec i titul rytíře od anglické královny Alžběty I. A abych nezapomněl, Francis Drake byl jedním z prvních námořníků, který na starý kontinent přivezl brambory.

Lego pirát

Piráti se stali oblíbeným námětem mnoha hraček. Mezi nejpovedenější bezesporu patří série dánské stavebnice LEGO, která se na trhu objevila už v roce 1989, ale masově „napadla“ dětské pokojíčky až po roce 1994. Nádherně vykreslené figurky dávaly spolu s rozmanitým prostředím obrovský prostor fantazii. Proti pirátům stáli angličtí nebo francouzští koloniální vojáci. Obětí pirátů pak byli aztéčtí domorodci, kteří ochraňovali chrámy plné neuvěřitelných pokladů.

Jack Sparow

Dostane se Jack Sparow po uvedením třetího dílu do kin mezi nejslavnější piráty, nebo mezi nimi už je?



Výdělky filmů

Truhla mrtvého muže vydělala za první tři dny úctyhodných 132 milionů dolarů. Tím strčila do kapsy Spidermanův rekord z roku 2002, který čítal 114 milionů dolarů. Snímek také triumfoval, když překonal rekord v nejrychleji utržených sto, dvě stě a tři sta milionech dolarů, tedy 6,7 miliardy korun. Za pár týdnů to není špatné, co říkáte?




Tresty:

Některé z následujících pojmů sice nevypadají na první pohled nijak drasticky, ale vězte, že když je uslyšel zajatec nebo neposlušný člen posádky, běhal jim mráz po zádech.

Procházka po prkně
Na filmovém plátně je tento trest k vidění velmi často. Zdá se však, že ve skutečnosti se používal jen zřídka, a některé prameny naznačují, že nebyl použit nikdy.

Mojžíšův zákon
Podle bible je člověk schopen přežít čtyřicet ran bičem. Tento trest tedy ukládá odsouzenému třicet devět ran, protože i někteří piráti byli křesťané a bible pro ně byla svatou knihou.

Devítiocasá kočka
Šlo o obzvlášť nepříjemný, a proto u mnoha kapitánů oblíbený trest. Odsouzený dostal výprask bičem složeným z devíti koňských nebo hovězích usní, na jejichž koncích byly malé uzlíky, háčky nebo jiné ostré předměty.

Vysazení na břeh
Tento trest byl nejčastěji používán pro piráty, kteří chtěli okrást své kolegy. Vysazení na pustém ostrově se v podstatě rovnalo smrti. Odsouzený dostal pouze jednu láhev vody, pytlíček střelného prachu, jeden náboj a malou pistoli. A ten jeden náboj k obraně rozhodně určen nebyl.

Protažení pod kýlem
Jeden z nejhrůznějších trestů, který pirátská hlava vymyslela. Provinilce svlékli donaha, za ruce nebo za nohy ho přivázali k provazu a protáhli ho pod lodním kýlem, ponořeným do vody a porostlým lasturami. Příjemná představa, ne?


Slang

Líbat zbrojmistrovu dceru – být zbičován přes lodní dělo
No to mi zatřes trámem! – výraz překvapení, inspirován patrně důsledky nárazu dělové koule do lodi
Spolknout kotvu – jít po životě na moři na odpočinek
Štěbetavý jablíčka – slepičí vejce
Vodotěsná bárka – sklenice neředěného alkoholu, která koluje při pitce
Bouchnout si do paluby – napít se, až upadnete
Grog – pirátské pití z rumu nebo jiného alkoholu, pojmenované podle přezdívky britského admirála, který se rád napil
Krmit rybičky – být vhozen do moře (mrtvý nebo živý) / mořská nemoc



Více o filmu i o pirátech

http://www.kfilmu.net
http://www.moviemistakes.com
http://www.sms.cz/film/pirati_z_karibiku_truhla_mrtveho_muze



Premiéra filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa
24. května 2007