Freestyle - BMX jako životní styl

Sdílej
 

Freestyle BMX je typický městský sport, který rok od roku nabírá na popularitě. Láká především lidi, kteří se chtějí bavit na kole a nechtějí být svazováni vymezenými pravidly. Nejznámější osobností tohoto sportu u nás je Kamil Feifer.

Kamile, co pro tebe znamená BMX? Je to víc sport, nebo zábava?

V BMX vidím dvě hlavní cesty. Jedna cesta je, že chceš být závodníkem, mít sponzory a snažíš se o nějaký svůj jezdecký a trikový vývoj. Druhá cesta je, že si chceš po škole jít jen tak zajezdit, neřešíš helmu a chrániče a jen tak si užíváš a netlačíš se do závodů. Myslím, že lidé z obou směrů by se měly vzájemně respektovat. Každý si může vybrat tu svoji cestu.
Jaký pokrok udělal podle tebe freestyle BMX na české scéně za posledních pět let?

Vzhledem k tomu, že se pohybuji v oblasti BMX už dvacet let, tak mám velkou radost, že se celý sport posunul o velký kus dál. Kdysi jezdilo závody jen pár lidí, což se s dneškem nedá vůbec srovnat. Tenkrát nebyla videa, pořádné helmy a chrániče, chyběla materiální podpora. Nebyly ani parky a hlavně nebyla pořádná kola. S ekonomickým vývojem naší země se dostal dál i sport BMX, což vnímám velice pozitivně. V současné době už tu jsou party lidí, které si razí svůj styl ježdění, oblékání atd.
Jaký vývoj předpokládáš v následujících pěti letech?

Vzhledem k tomu, že se jedná o freestyle, tak je mi jasný, že vývoj nikdy nekončí a pojede pořád dál. Pořád budou vznikat nové triky a nové trendy v ježdění. A to je moc dobře.
Kolik potřebuje kluk k tomu, aby mohl začít jezdit BMX?

Na začátku úplně stačí kolo do deseti tisíc korun, takže to rozhodně není finančně nedostupné. Ale pochopitelně existují i další investice za přilbu, chrániče a rukavice, které z vlastní zkušenosti rozhodně doporučuji. Musím tady hlavně zmínit chrániče na kolena a nejlíp i na holeně.
V čem si myslíš, že mají dnešní kluci výhodu proti tvým začátkům?

Ve všem. Dneska je díky internetu a dostupným obchodům daleko snazší všechno sehnat. Není problém mít do tří dnů zboží odkudkoliv. Když něco rozbiješ, není problém si sednout k internetu a hnedka si objednat novou věc. Když jsem začínal já, nebyly parky, kola, tréninkové jámy s molitany apod. Člověk díky tomu dneska může dělat daleko větší a rychlejší pokroky bez zranění, která znamenají největší zdržení ve vývoji.
Jak jsme na tom u nás s dostupností parků pro ježdění?

Ještě to není úplně ono, ale když se podívám o pět let zpátky, tak dneska je to hodně jinde. Tenkrát u nás byly dva parky. Jsem rád, že třeba Mystic Construction dělá půlené parky, kde můžou jezdit skejťáci a kolaři spolu. Freestyle viditelně vstoupil do měst a lidi ho začali víc brát jako sport. Hodně českých měst staví parky a díky různým podporám z měst, krajů a Evropské unie je to stále lepší.
Děláš kromě BMX ještě nějaký doplňkový sport?

Když jsem začínal, propagoval jsem jenom BMX a nic jiného mě nezajímalo. Později jsem zjistil, že je dobré k tomu dělat i jiné sporty a je úplně jedno jaké. Prostě co tě baví. Jeden sport tě rozvíjí v postřehu, druhý třeba v technice padání, aby se ti nic nestalo, další v celkové kondici. Podle mě je na začátek dobrá třeba trampolína na koordinaci pohybu, judo na pády a plavání na celkovou fyzičku. Ale celkem je to jedno. Je dobré dělat více sportů, protože tě to výkonnostně posouvá i v samotném ježdění.
Co může začátečník podcenit?

Když se nezdokonaluješ krok za krokem, tak tě může spousta věcí hodně překvapit. Nemá smysl do toho jít teď hned natvrdo a zkoušet těžké triky bez zkušeností. Všechno v tomhle sportu má svůj vývoj, který musíš respektovat, jinak to nemusí dobře dopadnout. Musíš mít trpělivost, aby se výsledek mohl dostavit.
Kolik času věnuješ sportu? Kolik hodin tréninku bys doporučoval zájemcům o tento sport?

Když jsem jenom jezdil a nedělal jsem k tomu obchod a jiný aktivity, tak jsem jezdil denně kolem čtyř až pěti hodin, jednoduše proto, že mě to bavilo. Trochu jiné to ale bylo v zimě. Je to ale individuální a záleží na každém, jaké chce mít pokroky a kolik času tomu může věnovat.
Co bys dělal přes zimu, kdybys neměl možnost trénovat v zastřešeném parku?

Jel bych tam, kde ten park mají. Myslím, že se dneska až spousta kluků naučilo sednout na vlak, nebo se poskládat do aut a vyrazit si někam zajezdit, kde to jde i přes zimu. Když to kdysi nešlo u nás, jezdil jsem do Německa. Ale učit se dá třeba i v garážích, např. flatland, nebo triky, ke kterým překážky nepotřebuješ. Je to jenom o tom, jestli opravdu chceš.
Jak se koukáš na životosprávu sportovce?

Asi se tomu bude spoustu lidí smát, ale určitě na tom záleží hodně a má to na sportovní výkony obrovský vliv. Podstatné je, jakou z těch cest, o kterých jsem na začátku mluvil, si vybereš. Když budeš při ježdění jíst řízky a pít kolu, budeš jednoduše těžký a špatně pohyblivý. Jestli chceš jezdit na sportovní úrovni, musíš pochopit, že je to vrcholový sport jako každý jiný, při němž vydáváš energii a potíš se, tudíž musíš dodržovat pitný režim, a do tréninku bys měl zahrnout i posilovnu.
Máš ještě nějaké nenaplněné sportovní cíle?

Dneska už ne. Ale je to asi proto, že už jsem si tímhle prošel a něco už vyhrál. Dneska jezdím spíš pro zábavu. Freestyle BMX je těžko měřitelný sport. Kdo může říct, že jeden trik je víc než druhý? Když ten sportovní výkon nelze změřit a dát do tabulek, vždycky nastávají problémy. Mně baví vymýšlet a jezdit originální jízdy a jak to hodnotí ta která porota, už mě tolik nezajímá. Po každých závodech jsem rád, když můžu jet domů zdravý a s pocitem, že jsem si dobře zajezdil. To je to podstatné.
Řešíš, jak jsi při jízdě oblečený?

Určitě to k tomu sportu patří, ale v zásadě je to druhořadé. Jsou jezdci světové kvality, kterým je úplně jedno, co mají na sobě. Svět je zná proto, jak jezdí a co ve svém sportu dokázali, určitě ne kvůli oblečení. Pro mě jsou nejdůležitější chrániče a jsem už vyléčený z toho, abych si sednul na kolo a šel se jen tak zhoupnout bez nich. To už se mi několikrát vymstilo. Důležité jsou taky dobrý boty s kvalitní podrážkou, aby sis neničil nohu a aby ti bota seděla. U kalhot potřebuji mít volnější střih, kvůli dobrý pohyblivosti při pádu. Přilba a rukavice jsou samozřejmostí.
Jak to vidíš se svou budoucností?

Vozím k nám nějaké značky oblečení na kol a pro sport obecně. A samozřejmě bych chtěl jezdit na BMX co nejdéle.
Jakou úroveň má nastupující generace a co ji může nejvíc posunout?
Připadá mi, že spousta mladých kluků zkouší stejný triky a nemají touhu se odlišit od ostatních. To v nich musí teprve dozrát, jako v jakýmkoliv jiným oboru.
A co holky ve freestylu?

Holky v BMX nejsou. Nějaké začátečnice jsem viděl v kempu, ale moc jich není. Dokonce ani ve světě to není nic moc. Škoda.
Co si přeješ?

Aby jezdilo co nejvíc lidí


Jméno: Kamil Feifer
Přezdívka: Fajfka
Věk: 29 let
Členem Manhattan Team-u: od roku 1999, zakladatel týmu
Disciplína: Freestyle BMX – park, rampa, street i dirt jump
Kolo: Monkey Bikes, model EZOP-04
Hobby: vaření, telefonování, jízda na čemkoliv, co má kola – všechny možné bicykly, jednokolka, auto, skákadlo Salta Pick, atd.
Oblíbený herec, herečka: Mickey Rourke, Bruce Lee, Keanu Reeves,
Oblíbený film: Kung Fu filmy, všechny filmy kde hraje Mickey Rourke a Bruce Lee a filmy o ježdění na kolech.
Oblíbený zpěvák, zpěvačka, hudební skupina: Support Lesbiens, Satelit Kanibal, Deset Očí, James Brown a Funky vůbec, 60. léta, Rock´n´rolls.
Oblíbený sportovec: Bratři Pospíšilové, Mat Hoffman, Bruce Lee,
Co Ti nejvíc zvyšuje adrenalin, kromě ježdění: dopravní zácpy, kdysi strašně učitelky ve škole a ženský – pořád !!!
Znamení zvěrokruhu: rak
Oblíbené jídlo: špagety s olivovým olejem, česnekem a sýrem; brambory s pórkem a olivovým olejem; špenát; tyčinky Corny; tmavé pečivo; banány; rybí filé; ovoce a zelenina
Oblíbené pití: minerálky; šťávy z čerstvého ovoce, hlavně citrusů; Isostar; Evian a nealkoholické pivo


Kamilova historie

1999 – Kamil Feifer zakládá „Extreme Team“
2001 – Účastní se prvního (ještě neoficiálního) Mistrovství ČR (1. místo)
2002 - Účastní se prvního oficiálního Mistrovství ČR (1. místo)
2003 – První cesta do USA – návštěva Point X Camp-u
2003 – zakládá vlastní značku na výrobu kol Monkey Bikes www.monkeybikes.cz
2004 – Otevření „Tréninkového centra Monkey Camp“ v Hradci Králové
2005 - Druhá cesta do USA – návštěva Woodward Camp-u www.campwoodward.com
2005 – První tréninkový kemp v Hradci Králové
2006 – Otevření „Monkey Area Úpice“
2006 – První tréninkový kemp v Úpici
2007 - Letní tréninkový kemp - Monkey Area Úpici

Autor

Vondra Michal