Hyení příbuzenstvo

Sdílej
 
Řád: Šelmy (Carnivora) Čeleď: Hyenovití (Hyaenidae) Podčeleď: Hyeny (Hyaeninae)

HYENA SKVRNITÁ

(Crocuta crocuta)

HYENA SKVRNITÁ HYENA SKVRNITÁ Velikost: délka těla 130-170 cm, délka ocasu 25-30 cm, hmotnost 60-82 kg. Vzhled: Robustně stavěné tělo se příkře svažuje od šíje k zádi. Na okrově zbarvené srsti jsou drobné tmavé skvrny. Tento druh má nápadně velkou hlavu s mohutně vyvinutými čelistmi. Rozšíření: Obývá stepní oblasti jižně od Sahary kromě nejjižnějšího výběžku kontinentu. Způsob života: Žije jednotlivě, v malých skupinách, ale i velkých rodinných klanech, které mohou sdružovat několik desítek zvířat. Je aktivní převážně v noci. Dovede velmi vytrvale běhat, na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 65 km/hod. Samice rodí 1-3 mláďata, která zůstávají s matkou asi půl roku. Dožívá se až 25 let. Potrava: Na rozdíl od vžitých představ je velmi dobrým lovcem. Loví mláďata různých kopytníků i dospělá zvířata. Požírá také mršiny všeho druhu a spotřebuje i kosti a jiné zbytky, které ostatní zvířata nechávají bez povšimnutí.

HYENA ČABRAKOVÁ

(Parahyaena brunnea)

HYENA ČABRAKOVÁHYENA ČABRAKOVÁVelikost: výška v kohoutku 65-88 cm, délka těla 110-130 cm, délka ocasu 20-30 cm, průměrná hmotnost 40 kg. Vzhled: Krátké, k zádi mírně sražené tělo je kryté hrubou dlouhou srstí převážně tmavohnědé barvy. Na přední části těla má světlejší, téměř plavé sedlo (čabraku). Končetiny jsou světlehnědé s tmavšími proužky. Rozšíření: Jižní Afrika. Početnější populace obývají jen pouště Kalahari a Namib a savany v severním Transvaalu a jižním Zimbabwe. Způsob života: Žije v malých rodinných klanech nebo samotářsky. Své území si značkuje silně páchnoucími výměsky nápadně vyvinuté řitní žlázy. Pohlavně dospívá ve druhém roce, období rozmnožování není vázáno na určitou dobu. Březost trvá 95 dní, mládě bývá jedno až čtyři. Obvykle odchovává několik samic mláďata společně v jedné noře a kojí je (později i krmí přineseným masem) bez ohledu na to, zda jsou vlastní, nebo cizí. Dožívá se až 20 let. Potrava: Malí savci, vejce a ptačí mláďata, odpadky všeho druhu, ovoce, hlízy, mršiny. Často sbírá na mořském pobřeží živočichy vyplavené přílivem.

HYENA ŽÍHANÁ

(Hyaena hyaena)

HYENA ŽÍHANÁ HYENA ŽÍHANÁ Velikost: výška v kohoutku 65-80 cm, délka těla 70-120 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 30-40 kg. Vzhled: Celé tělo je pokryto okrově žlutou srstí, na které jsou příčné černé proužky. Mezi suchou trávou a křovinami poskytuje toto zbarvení dokonalé maskování. Rozšíření: Vyskytuje se v severní a východní Africe a na Blízkém a Středním Východě, ve Střední Asii a v Indii. Obývá travnaté a křovinaté stepi, skalnaté oblasti, místy i periferie měst. Způsob života: Žije v malých rodinných klanech nebo samotářsky, podobně jako hyena čabraková. Aktivní je převážně v noci. Potrava: mršiny všeho druhu, odpadky, drobní savci, plazi, hmyz.

HYENKA HŘIVNATÁ

(Proteles cristatus) Podčeleď: Hyenky (Protelinae)

HYENKA HŘIVNATÁHYENKA HŘIVNATÁVelikost: výška v kohoutku 40-50 cm, délka těla 60-80 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 8-12 kg. Vzhled: Na první pohled připomíná drobnou hyenu žíhanou, má však poněkud tmavší srst a řidší pruhy. Na hřbetě se od hlavy k ocasu táhne pruh delších chlupů, které dovede hyenka při výhružném postoji vztyčit a opticky se tak značně zvětší. Způsob života: Výhradně noční zvíře, které obvykle žije samotářsky. Páry se scházejí jen v době rozmnožování, nejčastěji na jaře a na podzim. Po tříměsíční březosti rodí samice 2-3 mláďata, která zůstávají po dobu dvou měsíců v noře. Dožívá se 15 let. Potrava: Živí se téměř výhradně termity, v menší míře i larvami jiného hmyzu.