Je to ještě telefon?

Je to ještě telefon?
Sdílej
 


Barevné displeje a rostoucí kapacita paměti v mobilech přinesly nové funkce - fotoaparáty, MP3 i video. Lepší mobilní telefony malí sloty pro paměťové karty, nové smartphony dokonce i pevný disk. Mohou ale konkurovat digitálním fotoaparátům a MP3 přehrávačům?

Fotíme s mobilem

V polovině roku 2002 byla jediným telefonem s integrovaným fotoaparátem Nokia 7650. V roce 2003 již telefony s fotoaparátem tvořily 15 % trhu a o rok později celých 70 %. Dnes je naopak problém koupit telefon bez fotoaparátu.

Doba telefonů s rozlišením 0,3 a 1,3 Mpix (například SE S700) už je pryč, dnešním lowendovým standardem jsou 2 Mpix a každý alespoň trochu lepší fotomobil zvládá s přehledem 3,2 Mpix. Závod o megapixely neustále pokračuje - Samsung na loňském Cebitu předvedl dokonce 10 Mpix v mobilu SCH-B600, který spíše než telefon připomíná digitální fotoaparát s klávesnicí.
Megapixely ovšem nejsou to nejdůležitější, kvalitu fotografií silně ovlivňuje i použitá optika, procesor, který data zpracovává, ale také další možnosti nastavení, jako automatické zaostřování, vyvážení bílé barvy, nastavení citlivosti ISO a podobně. V současnosti se situace mezi jednotlivými výrobci trochu urovnala a přibylo více kvalitních modelů, z nichž u nás představují špičku telefony Sony Ericsson K800i, Samsung D900 či smartphone Nokia N73.

Mobilní hudba

Mobilní hudba se spolu s mobilními hrami má stát hlavním tahounem "stahovacího byznysu". Většina dnešních telefonů umí přehrávat MP3 (v mobilním slangu tzv. reálné vyzvánění) a stejně tak se dnes celá řada telefonů prodává se zabudovanými MP3 přehrávači. V tomto ohledu byl průkopníkem Sony Ericsson se svými modely třídy W (walkman), i když jej nyní s hudebními mobily dohání Nokia.

Kdo nemá v telefonu MP3 přehrávač, ten si může alespoň naladit rádio. A pro ty, jejichž telefony podporují sítě 3G, připravují operátoři i mnohem atraktivnější nabídky. Například Vodafone hodlá (snad i u nás) uvést službu Radio DJ, interaktivní 3G rádio s možností výběru přehrávaných skladeb.

Video s sebou

Vzhledem k tomu, že mobilní telefon umí fotografovat a také zaznamenávat i reprodukovat hudbu, není pro něj pořizování ani přehrávání videa žádný problém. S příchodem 3G telefonů, zvětšováním kapacity vnitřní paměti a stále běžnějším zaváděním paměťových karet do mobilů přichází i čas přehrávání mnohem delších klipů, a třeba i celých filmů. Na to se již připravují filmová studia.
Pixar se nechal slyšet, že pro mobilní zařízení (tedy nejen telefony, ale i PSP, iPod a další) vytvoří několik krátkých filmů a jiná společnost se na mobily chystá převést oblíbený seriál 24. Organizace udílející ceny Emmy se rozhodla vytvořit nové kategorie pro mobily a Jihoafričan Aryan Kaganof dokonce natočil první celovečerní film (SMS Sugar Man) jen pomocí mobilů W900i.

Mobilní televize

I když ještě před několika lety se to mohlo zdát téměř neuvěřitelné, dnes v mobilním telefonu můžeme sledovat i televizi. Tuto službu u nás nabízí O2 a to i mimo sítě UMTS. Za paušální (a to nepříliš vysoký) poplatek můžete nepřetržitě sledovat našich devět hlavních televizních kanálů. Jedná se zatím o digitální vysílání streamovaného videa, které funguje jako jakákoliv jiná datová služba, navíc značně závisí na kvalitě signálu a z toho důvodu není nikterak valná ani kvalita obrazu. Opravdová mobilní televize, kdy by mobil přijímal signál přímo z televizního vysílače zatím nefunguje, její uvedení se plánuje nejdříve v polovině příštího roku.


Tabulka rozlišení

0,3Mpix 640x480
1,3Mpix 1280x1024
2,0Mpix 1600x1200
3,2Mpix 2048x1536


Clone DVD Mobile

Společnost SlySoft vydala Clone DVD Mobile, který umí z DVD filmů udělat filmy ve formátu a rozlišení pro váš mobilní telefon. S dostatkem paměti, či paměťovou kartou tak můžete opravdu sledovat celovečerní filmy, pokud vám nevadí malá úhlopříčka obrazu. V rozlišení 176 x 132 pixelů lze do 100 MB nacpat skoro celého Pána prstenů.

Martin, 12 let

Já mám na mobilu foťák i MP3 přehrávač a obě tyhle funkce využívám. I když mám i velký digitální foťák, ten na mobilu používám víc, protože ho mám pořád při ruce.

Nikola, 12 let

Mám docela dobrý telefon Nokia, který umí přehrávat hudbu i fotit. Fotím ale jen občas, co se mi líbí. Myslím, že tyto funkce jsou na mobilu důležité a bez nich si telefon ani neumím představit.

Tereza, 12 let

Mám MP3 přehrávač samostatně, takže bych ho na mobilu ani nechtěla. Myslím, že je to zbytečné a taky samostatný přehrávač má lepší ovládání i kvalitnější zvuk.

Saskie, 12 let

U telefonu dávám přednost tomu, aby se dobře ovládal, byl bytelný a měl dobré funkce na telefonování a SMS. Foťák ani hudební přehrávač mi na mobilu nechybí.