Co frčí na svahu

Co frčí na svahu
Sdílej
 
Když se řekne módní návrhářka, většina lidí si představí luxusní večerní šaty, vysoké podpatky a nasvícená mola. Ne že by tohle Eva Vontorová nezvládla, ale jejím přehlídkovým molem je většinou proklatě prudký zasněžený svah.
Foto

Navrhuje totiž snowboardové a streetwearové sportovní kolekce těch nejprestižnějších značek a nejvíc ji těší, když vidí každou chvíli mladé lidi, jak se pyšně nosí v jejích sportovních modelech. Ale kolik je na takové bundě nebo kalhotách práce, než se dostanou na pulty obchodů, jsme v redakci netušili.


Eva Vontorová, jeden z největších talentů našeho nejen sportovního návrhářství, nechala ABC nahlédnout do ateliéru, kde místo obrazů vzniká oblečení, po kterém možná příští Vánoce zatoužíte i vy!

Energická Eva mě táhne do ateliéru a ukazuje mi parádní snowboardovou bundu GEAR značky Husky. Mluví rychle a nadšeně, stačím postřehnout, že téhle vychytané bundě nechybí snad nic. Má podlepené švy, voděodolné zipy, větrání v podpaží, odepínací kapsu na mobil, protisněhové pásy i klipy na skipas nebo kapsu na CD a otvory na protažení sluchátek. Eva bere do ruky spoustu papírů a začíná mi vysvětlovat, co vše předchází vzniku takového kousku.

 

Nejdřív nakreslit



Návrhářka musí mít u sebe stále skicák a tužku. Co kdyby nápad na hit příští sezony přišel například na nákupu v supermarketu! Kreslí se ručně tužkou, škrtá a píše vše, co člověka zrovna napadne. Druhé skici se taky kreslí ručně, ale už pečlivěji, zvažuje se materiál a celkový design včetně toho, jak by daný produkt zapadl do kolekce značky.

Nápady však nepřicházejí samy od sebe! Je potřeba jejich vznik trochu podpořit a mít velmi dobrý přehled v oblasti aktuálních módních trendů, barev, které zrovna letí, a tak podobně.

Pak propracovat návrh

 


Rozkreslit zepředu, zezadu i z boku, přidat spoustu technických detailů a vychytávek, v této fázi již téměř bez výjimky pomocí počítače, a hlavně komunikovat s technologem výroby, to je druhý Evin úkol. Snadno by totiž mohlo vzniknout něco, co sice hezky vpadá, ale nedá se vyrobit.

A jdeme do finále - alespoň návrhářského



Je potřeba připravit střihové šablony, což je v procesu vzniku bundy skoro to nejdůležitější. A zabere to spoustu času - taková bunda může mít i 140 střihových dílů!

 

Barevné kreslení


Představa návrháře, jenž svůj návrh vymaluje oblíbenou barvou jako omalovánky, je dost scestná. Eva má barevnou vizi už při prvním nápadu, tu pak někdy ještě trochu dolaďuje. Návrh se často vyrábí v několika barevných kombinacích a k tomu je třeba řešit ještě doplňky, takže tvůrce čeká ještě spousta barevného kreslení v ruce i na počítači.

 

Vychytávky a grafické doplňky



Vychytávky typu voděodolných zipů vymýšlí samozřejmě Eva, ale detaily, jako jsou logo, výšivky nebo třeba silikonové průchodky na sluchátka občas konzultuje s grafikem. Zásluhy jsou vždy týmové.

- podlepené švy
- fixní kapuce se stahováním
- límec na ochranu brady


- kapsy s voděodolnými zipy
- anatomicky tvarované rukávy
- stahování dolního okraje rukávů, vnitřní rukáv
- větrání v podpaží
- stahování v pase
- odepínací protisněhový pás
- vnitřní kapsy na přehrávač a čepici (dnes už standard, ale nejsou, možno dokreslit vedle)


- vnitřní odepínací kapsa na mobilní telefon
- zateplení kapes a krku
- výšivka s logem aquablok
- silikonová průchodka na sluchátka
- výšivka s logem snowboardové řady
- velikostní etiketa


 

A šijeme - na zkoušku

 


Je potřeba ušít asi dva zkušební vzorky, které se testují. Pak teprve, když všechno funguje, jak má, a bunda vydrží všechny pády, noční bivakování, polévání vodou a podobně, je možno spustit šití ve velkém.

Hotovo



Fotografování výsledného produktu znamená pro Evu příjemnou tečku na závěr. Takže hurá na svah!


 

Materiál bundy

 


Bunda Gear je vyrobena z materiálu Duratech, doplněná membránou Aquablock a voděodolnými zipy. Obsahuje mikroporézní polyuretanovou membránu, která propouští tělesnou vlhkost a odvádí ji na povrch materiálu, kde se odpařuje. Vnější vlhkost však dovnitř nepouští a pomáhá tak udržovat optimální tělesnou teplotu i při zvýšené tělesné zátěži. Přes svoji nízkou hmotnost a objem je aquablok mimořádně odolný vůči promoknutí a zároveň prodyšný.


 

Eva Vontorová

 


Studia: návrhářství studovala už na střední škole, pokračovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze
Úspěchy: na jarním Prague Fashion Week 2004 získala titul Talent sezony, který obhájila následující sezonu
Čím se zabývá: pracovala na kolekcích outdoorového, sportovního nebo streetového oblečení pro Husky, Alpine Pro nebo Peace, do budoucna chystá vlastní značku

 

Česká společnost Alpine Pro >>>

Autor

Eva Vontorová a Tereza Švejdová