Redakční servis

Sdílej
 

BIBI RADÍ

Milá Bibi, mám problém, o kterém ti chci napsat. Už půl roku se se mnou něco děje. Mám nějaký výtok a mamka mi řekla, že dospívám. Chtěla bych o tom vědět víc. Katka, 12 let Milá Katko, jsou dvě možnosti, proč má dívka výtok. Buď jde o zánětlivé onemocnění, nebo jde opravdu o dospívání, jak ti řekla maminka. Předpokládám, že se u tebe jedná o tuto druhou možnost - tvůj organismus se zkrátka hormonálně "probouzí". Průhledný, nepáchnoucí výtok se objevuje u dívek mezi 8. - 15. rokem, tedy v pubertě, když se tělo připravuje na nástup menstruačního krvácení. Většinou dívka zaznamená takový výtok měsíc až šest měsíců předtím, než poprvé dostane menstruaci. Někdy je hojnější, někdy nepatrný. Rozhodně ale není důvod k žádné panice, stačí si o tom popovídat s maminkou, a je-li výtok hojnější, doporučuji svým pacientkám používat malé slip vložky, které ochrání spodní kalhotky. Podstatou tohoto dění je hormonální přerod dívky v ženu. Podílejí se na tom mozková centra (mezi 8. - 15. rokem věku), tělesná hmotnost (více než 50 kg) a sociální podmínky (kde dívka žije - zda ve městě nebo na vesnici, zda sportuje apod.). Když nazraje situace, vaječníky začnou produkovat pohlavní hormony (estrogeny a progesteron), které jsou zodpovědné za spuštění menstruace. Nemusíš mít, Katko, strach, že se s tebou děje něco mimořádného. Je to přirozené dozrávání organismu a jsem ráda, že sis o tom povídala s maminkou. Dostávám totiž také dopisy, ve kterých se mi dívky svěřují s tím, že maminka se s nimi o spoustě věcí nebaví - jednou třeba nemá čas, ale nemá ho ani podruhé, potřetí. A nebo neví, jak to své dceři vysvětlit. Ale zrovna nedávno mi napsala prozměnu jedna maminka, že si moc ráda čte moji rubriku, protože v ní nachází inspiraci k tomu, jak s dvěma dcerami probírat otázky dospívání.

MUDr. Dana Seidlová

EDUARD & EDÍK

SOUTĚŽ

Eduardův počítačový kamarád Edík

Sestra chce být modelkou. To jsou nápady! Linda miluje LuneticMojí sestru Lindu na ulici oslovil pán, prý fotograf, a že prý ji nafotí a sežene agenturu, která by ji zastupovala. Nechal jí na sebe telefonní číslo. Hned se svěřila sestřenici Káče a obě propadly tomu, že budou slavné manekýnky. Cvičily, jezdily na bruslích, vyzkoušely strašně moc šatů, nejedly, prohlížely časopisy. Přestaly se bavit s bráškou Pepínem a se mnou taky. A pak Lindu napadlo jít za tátou, aby jí zaplatil fototesty. Táta kameraman moc dobře ví, že to není jen tak být modelkou, a zakázal jí to. Taky jsem se zeptal mámy, proč Linda nejí. A chtěl jsem, aby jí domluvila. Poslala mě psát úkoly. Zbyl mi zase jenom Edík. Ten nechce být modelkou, pózuje jedině pro časopis ABC a má mě pořád rád. Sestru to dodnes nepřešlo. Telefon na pochybného pana fotografa zahodila po domluvě s mámou. Táta ji nafotil sám, vlastně i sestřenku Káču. Zase jsme chodili všichni spolu ven a holky konečně začaly jíst. Ahoj, Eduard. Eldorádo 18. 9. 1999, 8.30 hod. (TV PRIMA) Téma: Sestra chce být modelkou Soutěžní otázky: 1. Co podle tebe musí modelka umět? 2. Kam bys chtěl jet stopem na výlet? Eldorádo 25. 9. 1999, 8.30 hod. (TV PRIMA) Téma: Autostop Soutěžní otázky: 1. Proč bys nejel stopem? 2. Vymysli název pro hudební skupinu. Pravidla soutěže: 1. Důležité je sledovat Eldorádo. 2. Číst si ABC. 3. Odpovídat vtipně na otázky. 4. Odpovědi posílat do redakce ABC. 5. Čekat na super ceny. Všechny odpovědi posílejte co nejdříve na adresu: ABC, Domažlická 11, 130 00 Praha 3. Na obálku nezapomeňte připsat heslo EDUARD & Edík a také datum vysílání, které je uvedeno u příslušného tématu. Pozor! V případě, že vložíte odpovědi na dvě dnešní témata do jedné obálky, napište na obálku obě data vysílání! Soutěž pro vás připravuje TV PRIMA - Eldorádo a časopis ABC. Do soutěže se můžete zapojit kdykoliv, všechny odpovědi na otázky zůstávají ve slosování až do Vánoc, takže máte šanci být mezi výherci v Eldorádu každou sobotu. Hrajeme o skvělé ceny!

ČESKÉ POŠTOVNÍ ZNÁMKY

Nový seriál

České poštovní známkyAhoj, kamarádi, tak už nám zase začala škola. Ale s novým školním rokem nás čeká zbrusu nové pokračování seriálu o poštovních známkách. Nového grafického zpracování našeho seriálu jste si všimli? A nové téma? SOUČASNÉ ČESKÉ POŠTOVNÍ ZNÁMKY! Šance mít kompletní sbírku jedné známkové země se neopakuje často. Příležitost měli možná vaši dědové a teď vy. České známky vycházejí od roku 1993, a kdo sbíral pečlivě, má jich ve svém albu pěknou řádku. Za tu dobu se nahromadila spousta zajímavostí, zvláštností a specialit. Vycházejí nové známky, nové aršíky, nová razítka. Zanikla vlaková pošta. Vznikají nové filatelistické kluby, nové katalogy známek, nové publikace. O tom všem si budeme povídat a opět i soutěžit! Ceny do soutěží věnuje Česká pošta, s. p., ale zašle je, jak už jste si zvykli, všem správným řešitelům, a ne jen několika vylosovaným. Ceny v podobě katalogů českých známek slíbil i časopis Filatelie. Příště začínáme.

Píše Ing. Jan Neubauer Připraveno ve spolupráci s Českou poštou, s. p.

NAPSALI JSTE NÁM

Zatmění nejen Slunce

Napsali jste námZatmění se vydařilo. Slunce skoro nebylo vidět (tedy my v Praze jsme neviděli nic, protože lilo jako z konve), prý se i trochu setmělo a ochladilo. Ptáci se nezbláznili (ani si toho nevšimli), a tak jsme se mohli pominout jen my v redakci. V ABC jsme totiž uveřejnili klasický návod na výrobu zakouřeného skla, s jehož pomocí pozorovaly zatmění celé generace našich otců, dědů, pradědů a praprapra... Musím dodat, že ve zdraví, nikdo z nich, co pamatuji, neoslepl. Jenže pak se v novinách a televizi objevily jistě dobře míněné rady pomazaných hlav lékařských, že zakouřené sklíčko je prakticky sebevražda a kdoví co. Výsledek? Desítky našich čtenářů nám telefonovaly a psaly ve snaze upozornit, že kážeme bludy. Já si ale stojím za svým. Když je člověk rozumný a neciví do Slunce dlouhé minuty, sklíčko je dostatečnou ochranou. Ostatně mě o tom přesvědčil v jedné rozhlasové relaci i známý astronom doktor Grygar.

Foto Václav Holič Martin Smrček P.S. Znáte někoho, kdo s naším sklíčkem oslepl? Napište nám o něm.

CO JE NA OBRÁZKU?

Co je na obrázku?Na dnešním obrázku není černý provaz, jak by se mohlo zdát, ale něco úplně jiného. Neprozradíme vám však co, neboť vyřešit náš rébus bude právě vaším úkolem. Pokud tedy tušíte, co je na fotografii, napište nám řešení na adresu redakce a odpověď označte CO?. Na tři vylosované řešitele čeká odměna.

Foto autor -mat-

BURZA HOKEJOVÝCH KARET

Všem sběratelům hokejových karet připomínáme, aby nezapomněli na největší celorepublikovou burzu, která se uskuteční v sobotu 2. října 1999 v KD Krakov v Praze 8 - Bohnicích. Bližší informace získáte na telefonním čísle 0603/73 55 74. A v příštím ABC začíná nový seriál o hokejových kartách spolu se soutěží o zájezd do Kanady na zápas NHL! Nezapomeňte si proto ABC koupit nebo předplatit!

-mar-

ŘEŠENÍ

V ABC č. 15 většina soutěžících poznala oči pavouka. Ceny posíláme těmto vylosovaným soutěžícím - J. Šlajerové ze Šťáhlav, D. Živné z Komořan u Vyškova a R. Tesařovi z Újezda u Rosice. Všem blahopřejeme. -matSkejťák ze str. 38: Speedy odešel s přilbou, která stála prodavače 1100 Kč a s 1000 korunami, které dostal nazpět - celkem měl tedy 2000 Kč. Výměna šeku za peníze, půjčování apod. nemají na správnou odpověď vliv. Hvězdy ze str. 39: b (13). Kris-kros ze str. 39: Bohdan Ulihrach.

-mi-

REPORTÁŽ

Mezi indiány

ReportážZatímco v Praze při zatmění Slunce pršelo, obyvatelé stanového tábora nedaleko obce Pohoří (u Blatné) měli větší štěstí a mohli celý ten nebeský zázrak pozorovat na vlastní oči. A protože měsíční stín postupoval po slunečním kotouči poměrně pomalu, vybyl mezi pozorováním ubývajícího sluníčka čas i na různé otázky a odpovědi týkající se našeho časopisu, který jsme právě v tento den dětem na tábor přivezli. ReportážTábor pro třicítku dětí pořádala (letos již po desáté) 36. PS Triglav z Prahy 6. A pokud se vám snad zdá, že děti jsou na stanovém táboře poněkud nepatřičně oblečené, tak vězte, že jsou oblečné zcela správně - nejsou to totiž české děti, ale mexičtí indiáni. Celotáborová hra Xapatan je alespoň na čas přenesla do úplně jiného světa... Jak se ostatně na každém správném táboře sluší a patří.

Foto autorka -zde-

POZVÁNKA

Co je to, když se řekne šelma

PozvánkaZoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem při příležitosti mezinárodního Dne zvířat (4. 10.) pro vás připravila soutěž o velkého plyšového tygra "Co je to, když se řekne šelma". Návštěvníci zoo si v pokladnách mohu každý den do 3. 10. vyzvednout soutěžní listy s otázkami a při obhlídce zahrady si budou zapisovat správné odpovědi. Vylosování soutěže proběhne v neděli 3. 10. 1999 ve 13.00 hod. Po vyhlášení výsledků bude Den zvířat pokračovat přednáškou o zajímavostech ze života šelem, prohlídkou zoo, dalšími soutěžemi o ceny a chybět nebude ani chlupaté překvapení k pohlazení.

Foto autor -mat-

ZA ČTRNÁCT DNÍ SI PŘEČTETE

TÉMA ČÍSLA Bionika BionikaNáhradní díly pro člověka stále přibývají. Umělé oko sice ještě nevidí, ale plíce dýchají a ledviny vylučují látkové zplodiny z krve. Zatím jde o složité a těžké mimotělní přístroje, ale kdo ví, možná je blízko doba, kdy je bude možné voperovat přímo do těla, jako např. srdeční stimulátor Dům splněných přání Dům splněných přáníChytré domy 21. století budou myslet za vás - připraví snídani, připomenou denní povinnosti, zhasnou, zamknou za vámi vchod a vše ohlídají během vaší nepřítomnosti ZOO na pyramidách ZOO na pyramidáchNa Yukatánu jsou staré indiánské památky, ale i zvířata, která jinde v pralese nenajdete Vystřihovánka VystřihovánkyDioráma Na dvoře Rudolfa II. Jednoduchý model si slepí i začátečník Legendární kalhoty Nejznámější a nejuznávanější džíny na světe jsou nepochybně levisky. Co je tak proslavilo a čím jsou charakteristické? Návody - Další díl školy pro plastikové modeláře - Stavíme modelové kolejiště H0 - Další díl návodu pro pěstitele cykasů - Znáte slona bez chobotu? Příště navíc velký plakát strojů ze Star Wars - Epizoda I