Nejradši fotím dravé ptáky

Nejradši fotím dravé ptáky
Sdílej
 
Kuba z Horního Nemojova poslal do redakce ABC opravdu zajímavé snímky, které okomentoval fotograf Tomáš Tesař z časopisu Reflex. Z rozhovoru s Kubou vyplynulo, že to s focením myslí vážně.

Co tě, Kubo, přitáhlo k fotografování?
Táta. Je to profesionální fotograf.


Co fotíš nejraději?

Dravé ptáky a jiná zvířata. Je to těžké, ale to se mi na tom líbí. Fascinuje mě pohyb. A taky makro hmyzu, o ten se zajímám.

Kterou svou fotku považuješ za nejlepší?

Letícího bílého sokola.

Kam bys to chtěl dotáhnout?

Na fotoreportéra časopisu National Geographic!


Co na to profesionální fotograf?


Tomáš Tesař:

S autorem se shoduji, že nejlepší fotka je letící sokol. Má povedenou kompozici i světlo. Přestože jde o momentku - nikoliv předem připravený záběr - fotografie má výraz, nápad a upoutá jistě každého na první pohled. Fotografování zvířat patří k velmi těžkým fotografickým disciplínám. Používají se takřka výhradně teleobjektivy (lidově mezi fotografy se jim říká dlouhá skla) a zpravidla fotoaparáty s možností snímání několika záběrů za sekundu. Klobouk dolů.

Líbí se mi i červená květina. Autor v tomto případě dobře využil kontrast fotografovaného objektu a pozadí. Malinko sice pokulhává kompozice, ale dobrá je práce se světlem, ve fotografování květin důležitá. Fotografie má příjemnou atmosféru.


Opice a bělásek také nejsou špatné fotky. Chybí jim ale nápad, vtip, a v případě opičky i lepší světlo, i když chválím zachycení pohledu zvířete.

Výhrady mám k fotografii tří kamenů. Nemá žádný nápad a výtvarný motiv. Fotografie přírody, stromů, skal, vodních toků a podobně vyžaduje klidný, promyšlený přístup.

Umět si najít místo, kompozici a hlavně čas, kdy kvůli světlu fotografovat - to jsou nezbytné dovednosti, které musí každý fotograf brát vážně a věnovat jim hodně času.

Autor

Tomáš Tesař a Tereza Švejdová